Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

İşsizlik ödeneği sorgulama

İşsizlik ödeneği sorgulama sorusunun cevabı nedir?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    fatoş

    • 2022-06-23 15:13:40

    Cevap :

     İşsizlik Maaşı Sorgulama 

    İşsizlik maaşı sorgulama doğrudan İŞKUR aracılığı ile yapılabileceği gibi, E-devlet üzerinden de başvuru sonucunu öğrenmek mümkündür. Genellikle işsizlik sebebiyle başvurduktan sonra 15 gün içerisinde netleşen sonuç, tarafınıza ekstra bir celp ile bildirilmez. 

    İŞKUR’a birebir müracaat ederek ya da düzenli olarak E-devlet İŞKUR işsizlik maaşı sorgulama bölümünü kontrol ederek, kısa süreli işsizlik maaşı alıp alamayacağınızı sorgulayabilirsiniz.

    İşsizlik Maaşı Nedir?

    İşsizlik maaşı sosyal devlet anlayışı gereğince bir dönemdir uygulanmakta olan, kişinin kendi isteği ya da kusuru dışında işten ayrıldığı durumlarda, kişi yeni bir iş bulana kadar ihtiyaçlarını karşılamak ve varsa söz konusu maddi kayıplarını en aza indirmek amacı ile vatandaşlara sağlanan para desteğidir.

    Kişi işten kendi istek ya da kusuru olmadan ayrıldığını beyan eder ve işsizlik maaşı için başvuru yaparsa, başvurusunun onaylanması durumunda devletten işsizlik maaşı alabilir. Bu süre zarfında kişinin ihtiyaçlarını karşılaması beklenir.

    Özellikle iş yerlerinin kapanması gibi durumlarda, gerekli şartları sağlayan vatandaşlar devletten işsizlik maaşı almak amacı ile başvuru yapmaktadırlar.

    Kimler İşsizlik Maaşı Alabilir?

    İşsizlik maaşı alabilecek kişiler yasayla belirlenmiştir. Aşağıdaki kişiler işsizlik maaşı almak amacı ile başvuru yapabilirler.

    1. Kendi isteği dışında iş yerinden çıkışı verilenler. Burada dikkat edilmesi gereken nokta kişinin işsiz kalmış olduğu durumda herhangi bir kusurunun bulunmuyor olmasıdır. Kusurlu sebep dolayısıyla işten çıkışın verildiği durumlarda ne yazık ki işsizlik maaşı için başvuru şartları karşılanmamış olur.
    2. İşten ayrılmadan önce çalıştığı süre 120 iş gününü geçmiş olan kişiler, işsiz kaldıklarında işsizlik maaşı için başvuru yapabilirler.
    3. En az 2 yıllık bir çalışma geçmişine sahip olan ve 600 gün boyunca maaşlarımızdan vergi olarak kesilen işsizlik sigortası primi alınan kişiler de işsiz kaldıkları anda işsizlik maaşı için başvuru yapıp başvuru sonucunu bekleyebilirler.

    İşsizlik Maaşı Şartları

    İşsizlik maaşı alma şartları itibari ile pek çok kişi için karşılaması zor olarak bulunsa da durumun suistimale açık olmasının engellenmesi amacı ile bağlayıcı şartlar getirilmesi uygun bulunmuştur. İşsizlik maaşı alacak olan kişilerin iş yerleri ile olan bağlarının kendi istekleri dışında kesilmiş olması esastır.

    İşten çıkarılan çalışanın burada kusurunun olmaması temel şartlar arasında yer almaktadır. İşsizlik maaşı konusunda diğer şartlardan bir tanesi de çalışan kişinin daha önce 300 günlük çalışma süresini doldurmuş olmasıdır. Aynı iş yerinde 120 günden daha fazla çalışma durumu da söz konusu olmaktadır.

    Yani diğer basit bir ifade ile çalıştığınız yerde 4 aydan daha kısa bir süre zarfında çalışıyorsanız iş yerinizin kapanmış olması durumunda ne yazık ki işsizlik maaşı alamazsınız.

    Kimlere İşsizlik Maaşı Verilmez

    İşsizlik maaşı alamayacak olan kişiler kendi kusuru ile işten çıkartılanlar olarak başı çekmektedir. İşsizlik maaşı alırken çıkış kodunuz önemlidir. Çıkış kodu işsizlik maaşı almanıza imkan vermiyorsa bu durumda başvuru yapamazsınız ya da başvurunuz onaylanmaz.

    Deneme süresi sonunda işten ayrılanlar, deneme süresinin sonunda iş konusunda yetersiz bulunup işveren tarafından çıkarılanlar, kendi isteği ile istifa eden kişiler işsizlik maaşı alamaz.

    İşverenin işten çıkış sırasında çalışanı için haklı fesih bildirmesi durumunda yani çalışanın işten çıkartılma sebebinin İş Kanunu’na göre haklı bir nedene dayandırılması ve çalışan kusuru bulunması durumunda da kişiye işsizlik maaşı verilmez.

    İşsizlik Maaşı Başvurusu

    İşsizlik maaşı için başvuru yapmak isteyen kişiler doğrudan İŞKUR’un şubesine giderek burada ilgili formları doldurarak maaş için başvuru yapabilirler. Bunun dışında diğer bir başvuru yolu da İŞKUR’un kendi internet sitesi üzerinden ya da E-devlet aracılığı ile başvuru yapmaktır. İşkur işsizlik maaşı sorgulama başvuruyu takip eden günlerde ortalama 1 ay içerisinde yine E-devlet üzerinden ya da İŞKUR’a ziyaretle yapılabilir.

    İşsizlik maaşı yapmak isteyen kişiler aşağıdaki adımları tercih ederek başvuru yapabilirler.

    1. İŞKUR’a bireysel ya da internet üzerinden başvuru yapmak için gerekli evrakların sağlanmış olması gerekir.
    2. Bu evraklar, işten çıktığınıza dair belge, nüfus cüzdanınız, maaş dilekçeniz ve yine kurum aracılığı ile edineceğiniz başvuru formundan oluşmaktadır.
    3. Başvurunun işten çıkışı takip eden 30 günlük süre içerisinde yapılmış olması esastır, aksi takdirde başvurunuz kabul edilmez ve işsizlik maaşı alamazsınız.
    4. Evrakları tamamladıktan sonra İŞKUR’dan aldığınız sırayla belgeleri ilgili kişiye teslim ederek sonucu beklemeye başlayabilirsiniz.
    İşsizlik Maaşı Başvurusu

    İşkur İşsizlik Maaşı Nasıl Sorgulanır?

    İşkur maaş sorgulama için İŞKUR’a yapılacak başvurunun sonuçlanmasını beklemek gerekmektedir. Ortalama 1 aylık süre zarfı içerisinde sonucu doğrudan İŞKUR’a giderek öğrenebileceğiniz gibi E devlet aracılığı ile de sorgulama yaparak öğrenebilirsiniz.

    Bunun için aşağıdaki adımları takip edin.

    1. E-devlet Vatandaş Platformuna giriş yapın.
    2. Daha sonra arama kısmına İŞKUR yazın ve İŞKUR’un sayfasına yönlendirme ile girin.
    3. Açılan platformda işsizlik ile ilgili tüm bilgiler yer almaktadır.
    4. Başvurunuzun olumlu sonuçlanması halinde, sonraki ayı takip eden 5. günde PTT merkezleri aracılığı ile tarafınıza ödenmiş olan işsizlik maaşını alabilirsiniz. İşsizlik maaşı çalışırken size ödenmiş olan maaş ve prim günlerinize göre hesaplanmaktadır.

    Telefonla İşsizlik Maaşı Sorgulama

    İşsizlik maaşı telefonla öğrenme İŞKUR’da yaşanan yoğunluk nedeniyle genellikle mümkün değildir. Bunun için E-devlet hattını kullanabilir ve yaklaşık 1 aylık bir süre zarfı içerisinde (başvuru sonuçları bu süreden daha kısa sürede de sonuçlanabilmektedir.) sonucu alabilirsiniz.

    Ancak İŞKUR iletişim danışmanları aracılığı ile de işsizlik ve işsizlik maaşı süreci ile ilgili bilgi edinmeniz mümkündür. Bunun için ALO 170’i arayabilir ve bilgi alabilirsiniz. Özellikle yoğunluğun söz konusu olduğu dönemlerde hatta bağlanmak zor olabileceğinden doğrudan E-devlet aracılığı ile sorgulama yapmanız önerilir.

    Bunun dışında İŞKUR merkezi de ziyaretler sırasında vatandaşlara bu konuda bilgi sağlamaktadır.

    E-Devlet Üzerinden İşsizlik Maaşı Sorgulama

    E devlet işsizlik maaşı sorgulama www.turkiye.gov.tr adresinden yapılmaktadır. E devlet ve ardından İşkur’a erişerek ilgili metinleri onaylayabilir, ardından size işsizlik maaşı çıkıp çıkmadığını sorgulayabilirsiniz. Sonuçlar doğrudan E-devlet sistemine düştüğü için yaklaşık olarak 1 aylık bir bekleme süresi yeterli olacaktır.

    Sorgulama sırasında aynı zamanda size verilecek olan işsizlik maaşı süresini ve ne kadar maaş alabileceğinizi de görebilirsiniz. E-devlet kurumla doğrudan bağlantılı çalıştığı için İŞKUR sisteminde size işsizlik maaşı çıktığını gördükten sonra, bir sonraki ay ödemelerinizi almaya başlayabilirsiniz.

    PTT İşsizlik Maaşı Sorgulama

    PTT işsizlik maaşı sorma doğrudan en yakın PTT merkezine müracaat edilerek öğrenebilir.

    1. Kimliğinizi görevliye verdikten sonra tarafınıza işsizlik maaşı verilip verilmediğini sorabilirsiniz.
    2. İlgili sisteminden sizin için ödenmiş bir miktar olup olmadığını görebilecek ve size söyleyecektir.
    3. İşsizlik maaşı başvurusunun onaylanmasından sonra bir sonraki ay ayın 5’inde işsizlik maaşı PTT aracılığı ile ilgili kişiye verilmektedir.
    4. Başvurunuz onaylanmış ancak hesabınıza para girişi olmadıysa bir sonraki ayın 5’ine kadar beklemeniz gerekmektedir.

    İşkur işsizlik maaşı sorgulama PTT aracılığı ile yapılamaz. PTT aracılığı ile yalnızca sizin için ödenmiş bir tutar olduğunu görüntüleyebilirsiniz. Dolayısı ile E devlet aracılığı ile sizin adınıza olumlu sonuçlanmış bir başvuru olup olmadığını kontrol ettikten sonra bir sonraki ödeme tarihini beklemeniz gerekmektedir. Sonra ödemenizi PTT aracılığı ile alabilirsiniz.

     

    Hak kazanma şartlarını sağlamak suretiyle yeniden işsiz kalınması halinde ise sadece bu yeni hak sahipliğinden doğan süre kadar işsizlik ödeneği ödenir.



    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.