Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

  • Tarih
  • 9 yıl önce
  • 2 Cevap

Istanbul ve çanakkale boğazlarının ticari açıdan önemi nedir

Bu sorunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz.

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Admin

    • 2015-04-09 09:26:25

    Cevap : Ticari açıdan önemlidir. Çünkü önemli devletlerin diğer tüm dış dünyaya açılış kapıları burasıdır. Bu ülkeler buradan geçerken bir ücret ödemek zorundadırlar. Bu da ticari bir kazanç doğrurur. Ayrıca bu nedenleden dolayı bu ülkeler ülkmemizle iyi ilişkiler kurmak istemekte ve ticari alışverişi doğurmaktadır. 

    Örneğin Osmanlıda; 
    Osmanlı döneminde de Boğaz'ın egemenliğini kazanmak için çevre topraklar ele geçirilmiş, Boğaz'ı kullanan gemilerden geçiş ücreti alınmıştır. İstanbul şehri kuşaltılmadan önce Boğaz'ın en dar noktasına karşılıklı olarak Anadolu ve Rumeli hisarları yaptırılmış ve Boğaz'ın kontrolü böyle sağlanmıştır.

    İstanbul kuşatması başarıya ulaşıp, şehir düştüğünde Osmanlılar Boğaz'ın tam egemenliğini sağlamış oldular. Şehrin ilhakından kısa süre sonra, Osmanlı Devleti'nin Çanakkale ve İstanbul boğazlarındaki limanlardan kazandığı toplam gelir 42 bin altın dolaylarındaydı. Bu dönemde Boğazdan duraksız geçişlerde ise gemilerden asgarî 300 akçe alınıyordu. Yine aynı dönemde yayalar için geçiş ücreti kişi başı üç akçeydi. Doğu-batı doğrultusunda yer alan en işlek ticaret yolları bu dönemde İstanbul'dan geçiyordu.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Ugur

    • 2015-04-05 17:17:19

    Cevap : 1.ÇANAKKALE BOĞAZI;
    Dünyanın en önemli su yollarındandır.İstanbul Boğazı ile birlikte literatürde 'Türk Boğazları' olarak da bilinir.Çanakkale Boğazı, 3. jeolojik zamanın sonunda meydana gelen bir çöküntü ile oluşmuştur. Uzunluğu 65km'dir. Boğazın en geniş yeri 5. 800m, en dar yeri 1250m (kilit bahir kalesi çimenlik kalesi arası)ve en derin yeri 106m'dir. Boğaz sularında ters bir akıntı vardır.Ege denizinin binde 38 oranındaki tuzlu suyu dipten Marmara Denizi'ne akarken Karadeniz'in binde 26 oranındaki tuzlu suyu üstten ters akıntıyı oluşturmaktadır. Boğazın çevresi dağ karakterinde yüksek ve kıvrımlı kütlelerle kaplıdır Avrupa ve Asya'yı ayıran Marmara Denizini Ege Denizine bağlar. Marmara ve Karadeniz'den gelen az tuzlu hafif sular üstten Ege Denizine; Akdeniz'den gelen çok tuzlu ağır sular alttan Marmara Denizine ulaşır. En derin yeri 100 metredir. Derinliği 60 m olan bir çukurdan sular akar. Avrupa kıyısı 78 km, Asya kıyısı 94 kilometredir. Orta çizgi 65 kilometredir. En dar yeri 1375 m, en geniş yeri 2570 metredir. Tarihte önemli savaşlara sahne olmuştur. Troya şehri boğazın batı kıyısındadır. Birinci Dünya Savaşı sırasında da Çanakkale Savaşları stratejik bir öneme sahiptir. 

    2.İSTANBUL BOĞAZI;
    İstanbul Boğazı, Karadeniz'le Marmara Denizi'ni birleştiren su yoluna verilen isim. Uzunluğu düz olarak 30 kilometredir. Girinti ve çıkıntılar hesaba katılınca kiyıların uzunluğu ortaya çıkar. Rumeli yakasında Rumeli Feneri'nden Haliç kıyılarını dolaşarak Ahırkapı Fenerine kadar 55 kilometre, Anadolu yakasında Anadolu Feneriyle Kızkulesi arası 35 kilometre, Selimiye önündeki Kayak Burnu' na kadar 36 kilometredir. Boğazın genişliği Anadolu Feneri ile Rumeli Feneri arasında 3600 metre, Anadoluhisarı ile Rumelihisarı arasında 760 metredir. Boğaz'ın en derin yeri Bebek'le Kandilli arasında 120 metredir. 

    İstanbul Boğazı'nda su yüzünde Karadeniz'den Marmara'ya, su altında Marmara'dan Karadeniz'e akıntılar vardır. Su yüzeyinde yer yer ters akıntılar da görülür. İstanbul boğazı üzerinde 1973 yılında açılan 1073 m. boyundaki Boğaziçi Köprüsü ve 1986'da açılan 1090 m. boyundaki Fatih Sultan Mehmet Köprüsü iki yakayı birbirine bağlamaktadır.

    Türk Boğazları Neden Önemlidir?
    Türk Boğazları uluslararası deniz trafiğine açık en önemli su yollarından birisidir.
    Dünyada Malakka Boğazı’ndan sonra en yoğun deniz trafiğine sahip ikinci su yoludur. Uluslararası deniz trafiğine açık bu su yolu yıllık bazda Panama ve Süveyş Kanallarında olanın 4 katı, Kiel Kanalı"ndakinin de 2 katı yoğunluğunda deniz trafiğine tanık olmaktadır.

    Boğazlardaki Deniz Trafiği Nasıl Oluşmaktadır?
    Marmara Denizi’ndeki deniz trafiğini üç grupta sınıflandırmak mümkündür. 
    Bu ayrıma göre İstanbul Boğazındaki Yerel Trafik (Şehir Hatları Taşımacılığı, Deniz Otobüsleri, Özel Yolcu Motorları, Balıkçı Tekneleri, Gezinti ve Spor Tekneleri),
    Çanakkale Boğazındaki Deniz Trafiği ve Boğazlardan Uğraksız Geçiş Yapan Gemilerin Oluşturduğu Trafik, şeklinde sınıflandırılabilir.

    Gemiler Belli Bir Seyir Rejimine Tabi midir?
    Boğazlarımızda ilk uygulanan seyir rejimi sol seyir üzerindedir. Sol seyir rejimi 1937 yılında yürürlüğe konmuş 1 Temmuz 1982 tarihine kadar devam etmiştir.
    Sol seyir rejiminde gemiler İstanbul ve Çanakkale Boğazlarında Rumeli kıyısı boyunca Karadeniz yönünde ( Boğaz yukarı ) Anadolu kıyısı boyunca da Ege Denizi yönünde seyir yaparak geçişlerini sürdürmüşlerdir. Sağ seyir düzeni 1Temmuz 1982 tarihinden bu yana yürürlüktedir. 
    Bu sürecin 1982-1994 dönemi salt sağ seyir düzeni olarak uygulanmış. Türk Boğazları, geliş ve gidiş şeritlerine ayrılmamıştır. 1994 yılından bu yana ise Türk Boğazlarından sağ seyir rejimi trafik ayrım düzeni ( TAD ) ile birlikte uygulanmaktadır.

    Gemilerin Boğazlardan Geçiş Hızı Nedir?
    Gemilerin İstanbul ve Çanakkale Boğazlarından geçiş hızı, karaya göre saatte 10 deniz milidir. 
    Ancak, dümen dinleme yolu elde edilmediğinde; TBGTH’ye bilgi verilerek, çatma ve çatışmayı önlemeye ve çevreye zarar verici dalgalar oluşturmamaya özen göstererek bu hız aşılabilir.
    Istanbul ve çanakkale boğazlarının ticari açıdan önemi nedir...

    Sunum İçeriği

    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.