
-
1
1 Yeni Mesajın Var
yeni Sitemize hoş geldin. Sorularını bize sorabilir anında cevaplarını alabilir hemen bir sürü arkadaş edinebilirsin. Hadi hemen kayıt ol sorularının cevabını ve okulundaki arkadaşlarını bul. Ücretsiz Üye Ol
İstiklal marşı nerede yazıldı
Verilmiş Cevaplar
Mehmet Akif Ersoy tarafindan
Tacettin Dergah'ında yazılmış
12 Mart 1921 yılında TBMM tarafından milli marş olarak kabul edildi.
Cevap Yaz
İstiklâl Marşı, şekil özellikleri açısından bir nazımdır. Dokuz dörtlük ve bir beşlikten oluşmaktadır. Dikkat edilirse kırk bir mısra olduğu görülür. Bu da "Allah bir daha bu millete İstiklâl Marşı yazdırmasın." diyen Akif'in, bu marşı bağımsızlığımıza bir nazarlık olarak yazdığı düşüncesini akla getirmektedir.Şiirde her kıtanın mısralarının kendi aralarında kafiyeli olduğunu görürüz. Sadece onuncu kıtada dördüncü dize serbesttir. İstiklal Marşı Kafiye Düzeni1. Kıta: -cak sesleri, zengin kafiye.2. Kıta: -lâl sesleri, zengin.. - Yazıya Git..
İstiklal Marşının İçerik Özellikleri
Tema (Ana Duygu): Vatan, millet, bayrak sevgisi ve bağımsızlık tutkusu, Türk Milleti’nin ölmeyeceği ve sonsuza kadar yaşayacağı inancı.Konu: Kurtuluş Savaşı, Türk tarihi, Türk ulusunun bağımsızlık uğruna neler yapabileceği, bağımsızlığın kazanılmasından duyulan coşku ve heyecanAna Düşünce: Vatanımızı, milletimizi ve bayrağımızı sevmeli; bağımsızlık uğruna canımızı seve seve feda etmeliyiz.Dil ve Şekil bakımından şiire Hakim Olan Düşünce: “Kuvvet, güven duygusu, sağlamlık ve.. - Yazıya Git..
İstiklal Marşı’nın yazıldığı dönemde Türk ordusu düşmanla savaş hâlindedir. Bu yüzden ordu ve millete cesaret vermek isteyen şair, şiirine "Korkma" kelimesiyle başlar. Bu, bir sesleniştir. Şair, Türk milletine sesleniyor.İki türlü korku vardır: Adi korku ve asil korku. İlk korkuda ödleklik anlamı vardır. Ancak, korkmak her zaman ödü patlamak anlamında değildir. Çoğu zaman da asil bir duygudur, insanî bir endişedir. İnsanların kaybetmeyi göze alamayacakları değerleri vardır. Mesela, milletin başına bir şey gelir diye korkmak, istiklalin.. - Yazıya Git..
Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak;Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak;O benimdir, o benim milletimindir ancak.Çatma, kurban olayım, çehrene ey nazlı hilal!Kahraman ırkıma bir gül... Ne bu şiddet, bu celal?Sana olmaz dökülen kanlarımız sonra helal;Hakkıdır, Hakk'a tapan, milletimin istiklal.Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım.Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım!Kükremiş sel gibiyim: Bendimi çiğner, aşarım;Yırtarım dağları, enginlere sığmam taşarım.Garb'ın.. - Yazıya Git..
Bununla ilgili net bir bilgi olmasada 6 ayrı görüş vardır.
1. Görüş:
Marş yazıldıktan sonra m. akif ersoydan birde bayrakla ilgili bir dize koymasını istemişler oda başka bir dizeyi çıkaramayacağından "Hakkıdır, hür yaşamış, bayrağımın hürriyet" dizesini eklemiştir
Dalgalan sende şafaklar gibi ey şanlı hilal!
Olsun artık dökülen kanlarımın hepsi helal.
Ebediyen sana yok, ırkıma yok izmihlal:
Hakkıdır, hür yaşamış, bayrağımın hürriyet;
Hakkıdır, Hakk' a tapan, milletimin.. - Yazıya Git..
İstiklal marşındaki devrik cümleler nelerdir ve normal halleri nasıl olmalıdır. - Soruya Git..
İstiklal marşı ilk iki kıtası büyük ünlü uyumu incelemesi var mı yok mu karşılaştırın.Büyük ünlü uyumuna uyanlar ve uymayanları yazın. - Soruya Git..
istiklal marşını kurallı cümle hali - Soruya Git..
istiklal marşı yıldız ve hilal ne demek ? istiklal marşındaki şekillerin amacı nedir ? - Soruya Git..