Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

İstiklal marşı'mızın ilk kıtasında ne anlatılıyor

istiklal marşı'mızın ilk kıtasında ne anlatılıyor

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Zeus

    • 2020-09-23 03:42:40

    Cevap :

    1. Kıta (Anlamı Açıklaması)


    Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak;
    Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.
    O benim milletimin yıldızıdır parlayacak;
    O benimdir, o benim milletimindir ancak.

    Şairin ‘Korkma” diye seslenmesi, asil bir endişenin, kaygının ifadesidir. Milletimiz istiklalini kaybetme korkusu içindedir. Şair, milletin endişe etmemesi gerektiğini; çünkü istiklalin kaybedilmeyeceğini söylüyor.

    Birinci dizedeki şafak, güneş battıktan sonraki alaca karanlık zamanı anlatır. Şafağın bir anlamı da güneş doğmadan önceki alaca karanlıktır. İstiklal Marşı, sembolik olarak, iki şafak arasını anlatır. Akşamın şafağı Millî Mücadele’nin başlangıcı, sabahın şafağı ise bitişidir. Akşamın şafağından korkulur; çünkü arkasında karanlık bir gece vardır. Ancak, her gecenin bir sabahı olduğuna göre, içinde bulunulan karanlığın uzun süreceğini sanarak korkuya kapılmamalıdır. Biraz sonra şafak sökecek ve karanlık son bulacaktır. Bu benzetme şairin, Türk milletinin, bağımsızlığına çok kısa sürede kavuşacağı hakkındaki kesin inancını ortaya koyar.

    Birinci dizede yüzmek, dalgalanmak manasındadır. Şafağın rengi kırmızıdır. Al sancak ise Türk milletinin sembolüdür. Türk bayrağının al rengi şairde bir alev izlenimi uyandırmıştır. Bu alev ’sönmez’. Zira onun çıktığı kaynak, her Türk ailesinin evinde yanan ocaktır.

    Ocak, ateşin yandığı yerdir; sonradan ev anlamını kazanmıştır. Ocakta ateşin yanıyor olması canlılığa işarettir. Yurdun üstünde tüten en son ocak kaldıkça, bu bayrağın alevi bu şafaklarda dalgalanacaktır; milletimiz istiklalini kaybetmeyecektir. Yeter ki o ocak tütmeye devam etsin. Şair bu benzetmeyle ‘bayrak’ ile ‘millet’ arasındaki bağlantıyı ifade ediyor. İkinci dize, aynı zamanda, ‘Son fert olarak kalsan bile bayrağı indirtmemek için, istiklali kaybetmemek için mücadele edeceksin.’ demektir.

    Üçüncü dizede şair bayrağımızdaki yıldız ile gökteki yıldızı birleştirir. Gökteki yıldıza kimsenin eli dokunamayacağı gibi, ‘Türk milletinin yıldızı’ olan bayrağa da kimse el süremez. Ayrıca; yıldız, beyazdır ve gece parlar. Millî Mücadele gece ise bayrağımızın yıldızı o gecede parlayacaktır. Yıldızın parlaması bir ışıktır. Işık, karanlıkta ümidi ifade eder.

    Yıldız kelimesi aynı zamanda kader, talih manalarına da gelir. Bayrak milletin kaderini, talihini temsil eder. O parlıyorsa, millet de aydınlık günlerini yaşamaktadır. Onun sonu, milletin sonudur. Şair üçüncü dizeyle Türk milletinin ve istiklalimizin sembolü bayrağımızın kesin olarak sonsuza kadar yaşayacağını ve dalgalanacağını belirtir. Bundan zerre kadar şüphesi yoktur. Şairin bu hayallerle belirtmek istediği Türk milletinin ölmezliği fikridir. O, ordu ve millete ‘Korkma” derken böyle bir inanca dayanır. Millî Mücadele’nin zafere ulaşması işte bu sarsılmaz imanın sonucudur.

    Dördüncü dizede muhteşem bir bencillik ve sahiplenme duygusu vardır. Buradaki bencillik gereklidir. Çünkü, bencilce muhafaza etmek zorunda olduğumuz değerlerimiz vardır. Bayrağımızı ve istiklalimizi işte böyle bir bencillikle muhafaza etmeliyiz.

    1. Kıtadaki Söz Sanatları

    Korkma sözüyle Türk Milleti’ne sesleniyor - (NİDA)
    Ocak ile kastedilen Türk Ailesi demektir - (MECAZ-I MÜRSEL)
    Ocağın tütmesi -- yaşam belirtisi - ( MECAZ)
    Şafağın denize benzemesi-- K.benzetilen söylenmemiş - (KAPALI İSTİARE)
    Ocağın sönmesi -- yaşamın tükenmesi - (MECAZ)
    Sönmek -- yok olmak - (MECAZ)
    Yüzmek -- dalgalanmak - ( MECAZ)
    Bayrak, yıldıza benzetilmiş - ( BENZETME / TEŞBİH)
    Sancak-ocak- yurt – millet //şafak, yıldız, parlamak sönmek - (TENASÜP)
    Yıldız-- herkesin bir yıldızı vardır inancı - (HATIRLATMA / TELMİH)
    O benim… / O benimdir o benim … - (TEKRİR)

    Diğer Cevaplara Gözat
    hantol1 Takipçi
    3 yıl önce H teşekkürler...
    Cevap Yaz Arama Yap

    Zeus

    • 2020-09-23 03:42:12

    Cevap :

    Kısaca:
    Marşın ilk dörtlüğü korkma diye başlamaktadır. Burada şair Türk Milleti’ne sesleniyor. Bağımsızlığı kaybetmekten ve bayrağın göklerden indirilmesinden korkma diyor. Bu vatan üzerinde yaşayan herkes bağımsızlığımız için ve bu bayrak için canını vermekten geri durmaz. Vatan üzerindeki son ocak da sönene kadar bizler bu bayrağın göklerde kalması için mücadele ederiz şeklinde ifade ediyor. Türk bayrağının Türk milletinin parlayan yıldızı olduğu ve bunu kimsenin değiştiremeyeceğini söylüyor şair. Burada milletin yıldızının parlaması yani mutlu güzel günler anlaşılabildiği gibi bayrağımızın üzerindeki yıldızın parlaması da anlaşılabilir.

    Bayrak da korku içindedir. Acaba göklerden indirilir miyim endişesi taşımaktadır. Şair bayrağa sesleniyor ve sen de korkma ve kaşlarını çatma diyor. Bayraktan onu göklerde dalgalandırmak için mücadele eden ve kanlarını dökmeye hazır olan bu millet için bir gülümsemesini istiyor. Eğer kaşlarını çatarsa ve bu millete gülümsemezse bu millet de onun uğruna dökülen kanları helal etmez. Burada bayrakla şair konuşuyor. Onun için bu milletin yapabileceklerini ifade ediyor.

    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.