Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

İstiklal marşını kafiye ve redifleri

ilk iki kıtasını bulamadım sizdede yok kafiyesi tamam öbürü

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Hypatia

    • 2016-03-02 11:09:32

    Cevap : 1. Kıta: -cak sesleri, zengin kafiye.
    2. Kıta: -lâl sesleri, zengin kafiye.
    3. Kıta: -aşa sesleri, zengin kafiye / -rım ekleri redif.
    4. Kıta: var, -var, boğar sesleri, tunç kafiye. ğ>v
    5. Kıta: akın, -akın, tunç / zengin kafiye.
    6. Kıta: tanı, -tanı sesleri tunç kafiye.
    7. Kıta: -dâ (-daa) sesleri, zengin kafiye.
    8. Kıta: emeli, -em eli, -emeli, tunç kafiye.
    9. Kıta: -aş sesleri, tam kafiye / -ım’lar redif.
    10. Kıta: -lâl sesleri, zengin kafiye / dördüncü dize serbest.

    İstiklâl Marşı’nın ölçüsü aruzdur. Aruzun en çok kullanılan (Fâ i lâ tün / fe i lâ tün / fe i lâ tün / fe i lün) kalıbıyla yazılmıştır.

    İstiklâl Marşı, şekil özellikleri açısından bir nazımdır. Dokuz dörtlük ve bir beşlikten oluşmaktadır. Dikkat edilirse kırk bir mısra olduğu görülür. Bu da “Allah bir daha bu millete İstiklâl Marşı yazdırmasın.” diyen Akif’in, bu marşı bağımsızlığımıza bir nazarlık olarak yazdığı düşüncesini akla getirmektedir.

    Şiirde her kıtanın mısralarının kendi aralarında kafiyeli olduğunu görürüz. Sadece onuncu kıtada dördüncü dize serbesttir.

    Diğer Cevaplara Gözat

    Sunum İçeriği

    İstiklal Marşının redifleri ve kafiyeleriRedif Şiirlerde mısra sonlarında görevleri aynı olan eklerin ya da anlamları aynı olan sözcüklerin tekrarlanmasına denir  Redifler daima mısranın en sonunda bulunur yani kafiyeden sonra gelir  Redifin olduğu her yerde mutlaka kafiye de vardır  kafiyeler farklı anlamlarda kullanılır ama redifleranlam bakımından aynıdırİstiklâl Marşı şekil özellikleri açısından bir nazımdır  Dokuz dörtlük ve bir beşlikten oluşmaktadır  Dikkat edilirse kırk bir mısra olduğu görülür  Bu da "Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmasın  diyen Akif'in bu marşı bağımsızlığımıza bir nazarlık olarak yazdığı düşüncesini akla getirmektedir Şiirde her kıtanın mısralarının kendi aralarında kafiyeli olduğunu görürüz  Sadece onuncu kıtada dördüncü dize serbesttir 1  Kıta: -cak sesleri zengin kafiye 2  Kıta: -lâl sesleri zengin kafiye 3  Kıta: -aşa sesleri zengin kafiye / -rım ekleri redif 4  Kıta: var -var boğar sesleri tunç kafiye  ğ>v5  Kıta: akın -akın tunç / zengin kafiye 6  Kıta: tanı -tanı sesleri tunç kafiye 7  Kıta: -dâ (-daa) sesleri zengin kafiye 8  Kıta: emeli -em eli -emeli tunç kafiye 9  Kıta: -aş sesleri tam kafiye / -ım'lar redif 10  Kıta: -lâl sesleri zengin kafiye / dördüncü dize serbest İstiklâl Marşı'nın ölçüsü aruzdur  Aruzun en çok kullanılan (Fâ i lâ tün / fe i lâ tün / fe i lâ tün / fe i lün) kalıbıyla yazılmıştır ****RedifKafiye1  Kıta___sancak___ocak<-- Zengin Kafiye___parlayacak___ancak2  Kıta___hilal___celal<-- Zengin Kafiye___helal___istiklal3  Kıta___yaşarım___şaşarım<-- Tam Kafiye___aşarım___taşarım4  Kıta___duvar___var<-- Tam Kafiye___boğar___canavar5  Kıta___sakın___akın<-- Zengin Kafiye___Hakk’ın___yakın6  Kıta___tanı___yatanı<-- Zengin Kafiye___atanı___vatanı7  Kıta___feda___şüheda<-- Tam Kafiye___hüda___cüda8  Kıta___emeli___eli<-- Tam Kafiye___temeli___inlemeli9  Kıta___taşım___yaşım<-- Tam Kafiye___na’şım___başım10  Kıta___hilal___helal<-- Zengin Kafiye___izmihlal___hürriyet___istiklal
    Cevap Yaz Arama Yap

    Şüpheci

    • 2016-03-02 11:13:42

    Cevap : İstiklal Marşının Kafiyeleri ve Redifleri Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak; Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak. O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak; O benimdir, o benim milletimindir ancak. Açıklama: -cak’lar zengin kafiye (zengin uyak)   Çatma, kurban olayım, çehreni ey nazlı hilal! Kahraman ırkıma bir gül... Ne bu şiddet, bu celal? Sana olmaz dökülen kanlarımız sonra helal; Hakkıdır, Hakk'a tapan, milletimin istiklal. Açıklama: -lal’lar: zengin kafiye     Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yarım. Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şarım! Kükremiş sel gibiyim: Bendimi çiğner, arım; Yırtarım dağları, enginlere sığmam tarım. Açıklama: -arım’lar: redif -aş’lar: tam kafiye (tam uyak)   Garb'ın afakını sarmışsa çelik zırhlı duvar; Benim iman dolu göğsüm gibi serhaddim var. Ulusun, korkma! Nasıl böyle bir imanı boğar, ''Medeniyet!'' dediğin tek dişi kalmış canavar? Açıklama: -ar’lar: tam kafiye -duvar ve var sözcükleri de kendi arasında tunç kafiyeye sahiptir.   Arkadaş! Yurduma alçakları uğratma sakın; Siper et gövdeni, dursun bu hayasızca akın. Doğacaktır sana va'dettiği günler Hakk'ın... Kim bilir, belki yarın, belki yarından da yakın. Açıklama: -kın’lar: tam kafiye   Bastığın yerleri ''toprak!'' diyerek geçme, tanı! Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı. Sen şehid oğlusun, incitme, yazıktır, atanı: Verme, dünyaları alsan da, bu cennet vatanı. Açıklama: -tanı’lar: zengin kafiye   Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda? Şüheda fışkıracak toprağı sıksan, şüheda! Canı, cananı, bütün varımı alsın da Huda, Etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda. Açıklama: -da’lar: tam kafiye   Ruhumun senden İlahi şudur ancak emeli: Değmesin ma'bedimin göğsüne na-mahrem eli; Bu ezanlar -- ki şehadetleri dinin temeli -- Ebedi, yurdumun üstünde benim inlemeli. Açıklama: -emeli’ler: zengin kafiye -emeli ve eli kendi arasında tunç kafiyeye sahiptir.   O zaman vecd ile bin secde eder -- varsa -- tım; Her cerihamda, İlahi, boşanıp kanlı yım, Fışkırır ruh-i mücerred gibi yerden na'şım! O zaman yükselerek Arş'a değer, belki, bım. Açıklama: -aş’lar: tam kafiye -ım’lar: redif   Dalgalan sen de şafaklar gibi ey şanlı hilal! Olsun artık dökülen kanlarımın hepsi helal. Ebediyyen sana yok, ırkıma yok izmihlal: Hakkıdır, hür yaşamış, bayrağımın hürriyet; Hakkıdır, Hakk'a tapan, milletimin istiklal. Açıklama: -lal’lar: zengin kafiye
    Uyarı: İstiklal Marşının kafiye ve redifleri bir bakıma tartışmaya açık bir konudur. Örneğin İstiklal Marşının 3. Kıtası ile ilgili tam bir fikir birliği bulunmamaktadır. Sizler de kendi fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.