Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

İyonik Bağ Nedir

İyonik bağ nedir

Bu soruya 5 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Admin

    • 2016-01-07 11:06:56

    Cevap : İyonik Bağ Nedir
    İyonik bağ, zıt yüklü iyonlar arasındaki elektrostatik kuvvetlere dayanan bir kimyasal bağ türüdür.

    İyonik Bağ Oluşumu
    En dıştaki yörüngeleri dolu olan atomlar oldukça kararlı durumdadırlar, başka atomlarla bileşik oluşturma eğilimi göstermezler. Sadece soygazların yörüngeleri tamamen doludur, diğer grupların dış kabuklarında eksik ya da fazla elektron bulunmaktadır.Oysa atom, tüm yörüngelerinin dolu olması yönelimindedir ve eğer dolu değilse bunu sağlamaya yönelecektir. Bu konumda atomun başına iki farklı olay gelebilir, dış kabuktaki elektronlardan kurtularak zaten dolu olan bir alttaki kabuğu son kabuk haline getirmek ya da dış kabuğu dışarıdan elektron alarak tamamlamak.

    Elektron verme eğiliminde olan bir atomla elektron alma eğilimindeki bir atom reaksiyon alanına girdiklerinde, aralarında bir elektron alışverişi olur. Bunun sonucunda elektron alan atom negatif iyon (anyon), elektron veren atom ise pozitif iyon (katyon) haline gelecektir. Bu şekilde aralarında elektrostatik çekme kuvvetioluşan atomlar iyonik bağlı bir bileşik oluştururlar.

    İyonik bağ oluşumunda, metal, düşük elektronegatifliği nedeniyle bir elektron vererek pozitif bir iyon (katyon) oluşturur. Normal sofra tuzunda, sodyum ile kloriyonları birbirlerine iyonik bağ ile bağlıdır. İyonik bağ genellikle metallerle ametaller arasında gerçekleşir. Ametal atomlarının elektronegatifliği yüksektir ve kolayca elektron alıp negatif iyon (anyon) oluşturabilirler. Dolayısıyla, iki veya daha fazla iyon, elektrostatik kuvvetlerin etkisiyle birbirlerini çekerler. Bu tür bağlar, hidrojen bağından daha kuvvetli fakat kovalent bağ ile hemen hemen aynı kuvvettedir.

    İyonik Bağların Özellikleri
    Katı halde genellikle elektriği iletmezler fakat sulu çözeltilerinde ve erimiş halde iyonlarına ayrıştıkları için elektrik akımını iletirler.
    Sert ve kırılgandırlar, tel ve levha haline getirilemezler, herhangi bir zorlamada kırılırlar.
    İyonik bileşiklerin formülünü yazarken katyon başa gelir.
    Elektroliz edilebilirler
    İyonik bileşikler oda sıcaklığında genellikle katı halde ve kristal yapıda bulunur.

    İyonik bağlanma yalnızca, bağlanmış atomlar serbest olanlardan daha düşük enerjiye sahip olduklarında ve reaksiyonun toplam enerji değişimi, reaksiyonun gerçekleşmesi yönünde ise meydana gelir. Toplam enerji değişimi ne kadar büyükse, bağ o kadar güçlüdür. Tüm iyonik bağlar bir tür kovalent ya da metalik bağ özelliği taşırlar. İki atom arasındaki elektronegatiflik farkı ne kadar büyükse bağ da o kadar iyoniktir.

    İyonik Bağların Kovalent bileşiklerle karşılaştırılması
    İyonik bir bağ durumunda atomlar, zıt yüklü iyonların çekimi ile birbirine bağlı iken, kovalent bağ durumunda atomlar, elektron paylaşımı yoluyla bağlanırlar. Kovalent bağ durumunda, her atomun etrafındaki moleküler geometri, VSEPR kuralları ile belirlenirken, iyonik malzemelerde geometri, maksimum sıkıpaket kurallarını takip eder. Dolayısıyla bir bileşiğin iyonik ya da kovalent olarak sınıflandırılması vardır.

    Diğer Cevaplara Gözat
    İyonik Bağ Nedir

    Sunum İçeriği

    1. Sayfa
    İYONİK BAĞLARHazırlayan: Erçin ÇORBACIOĞLU

    2. Sayfa
    İyonik Bağ (1)Metal ve ametal atomları arasında elektron alış verişi sonucu oluşan bağa iyonik bağ denir.Elektrik ile yüklü atomlara iyon denir.Elektron kaybeden atomlar pozitif yüklü iyonları (Katyon) , elektron kazanan atomlar ise negatif yüklü iyonları (Anyon) oluşturur.

    3. Sayfa
    İyonik Bağ (2)Sodyum atomu 11Na , 11 elektrona sahiptir. Elektron dağılımı 2, 8, 1 şeklindedir.Sodyum atomu diğer elementlerle bileşik oluşturursa, son yörüngesindeki bir elektronu kaybederek pozitif yüklü iyon (Katyon) oluşturur.

    4. Sayfa
    İyonik Bağ (3)Klor atomunun 17CI elektron sayısı 17’dir. Elektron dağılımı 2, 8, 7 şeklindedir. Klor atomu bir elektron alarak son yörüngesindeki elektron eksiğini gidermiş olur. Bu arada elektron kazandığı için de negatif yüklü iyon (Anyon) oluşturur.

    5. Sayfa
    İyonik Bağ (4)Elektrostatik kuvvetlerin etkisiyle zıt yüklü iyonlar arasında güçlü iyonik bağ meydana gelir. Sodyum ve klor iyonları bir araya gelerek sodyum klorür ( yemek tuzu ), NaCl, bileşiğini meydana getirirler. Na + Cl  NaCl

    6. Sayfa
    İyonik Bağ (5)Pozitif ve negatif yüklerin değeri birbirine eşit olduğu için, formül üzerinde yükler gösterilmez.Na + Cl  Na+1 + Cl–1  NaClMagnezyum oksit, (MgO) ve kalsiyum klorür, (CaCl2) bileşikleri de iyonik bağa örnek olarak verilebilir.İyonik yapılı bileşiklerin erime ve kaynama noktaları yüksektir.

    7. Sayfa
    2009000590 Web Tabanlı İçerik Geliştirme kursu için hazırlanmıştır. Copyright © Erzurum 2009

    Cevap Yaz Arama Yap

    Admin

    • 2016-01-07 11:09:14

    Cevap : İyonik Bağ Videosu

    Sunum İçeriği

    Cevap Yaz Arama Yap

    coolkızz

    • 2016-01-06 12:13:06

    Cevap : İyonik bağ, zıt yüklü iyonlar arasındakielektrostatik kuvvetlere dayanan bir kimyasal bağ türüdür.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Admin

    • 2016-01-07 11:12:53

    Cevap : İyonik Bağ:    (+)Yüklü iyon (katyon) ve (-) yüklü iyon (anyon) arasında elektron alışverişişeklinde gerçekleşen bağdır.    Örneğin Klor (17) atomunun kararlı hale geçmesi için1elektron alması gerekir. Sodyum (11)atomunun kararlı hale geçmesi içinse 1 elektron vermesi gerekir.    Klor atomu sodyumun 1 elektronunu alarak (-) yüklenir. Böylece klor anyonu oluşur. Sodyum atomu ise elektron verdiği için (+) yüklenir ve sodyum katyonunu oluşturur. Oluşan anyon ve katyon zıt yüklere sahip olduğundan birbirini çeker. Anyon ve katyon arasındaki bu çekim kuvveti bir bağdır ve iyonik bağ olarak adlandırılır. Sonuçta tuz oluşur.         İyonik bağ içeren yapılar moleküllerden oluşmaz, iyonlardan oluşur.         İyonik bağ sadece tek bir sodyum iyonu ve tek bir klor iyonu arasında olmaz. Her bir iyon tanesi, zıt yüklü iyonlar tarafından sarılır ve yığınlar oluşur.  
    Cevap Yaz Arama Yap

    Merve Yılmaz

    • 2016-01-10 18:12:26

    Cevap : iyonik bağ nedir?
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.