Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

İzmir düğünleri, el sanatları ve geleneksel kıyafetleri nasıldır?

İzmir düğünleri, el sanatları ve geleneksel kıyafetleri nasıldır?sorusunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Mehmet303

    • 2021-11-10 09:57:41

    Cevap : İzmir düğünleri, el sanatları ve geleneksel kıyafetleri nasıldır?sorusunun cevabı;

    Yöresel Giysi

    Kadın Giysileri​

    1. Başa Giyilenler: Terlik, tepelik, takke, oyalı yazma, çeki, oyalı grep, gümüş tepelik, dantel tül örtü, yazma, yuşmak (kaynana gemi-sakadırak), kefiye (kusgun), alduvak,
    2. Sırta Giyilenler: Bürümcük gömlek, iç gömlek, göynek, şalvar (ayaklık), üçetek, göğüslük, deyre, dizlik öngerge (kertmeli önlük), bel bağı, libade, fermane (kesik yelek), örme kuşak,
    3. Ayağa Giyilenler: Çorap, pantufla (terlik), sırmalı terlik, çizme,
    4. Takılar: Alınlık, çenelik, beşibiryerde, sakındırak, mangırlar,
    5. Süsler: Boncuk süsler,
    6. Saç Şekilleri: Belik (kırk ve oniki belikli),
    7. Aksesuvar: Gümüş kemer, krep.


    Erkek Giysileri​

    1. Başa Giyilenler: Kalıpsız fes, motifli yemeni, püskül, oyalı poşu.
    2. Sırta Giyilenler: Börümcek, mintan, şal kuşak, trablus kuşak, silahlık, kolan, camadan, sallama, potur.
    3. Ayağa Giyilenler: Çorap, körüklü çizme.
    Aksesuvar


    Geleneksel el sanat dallarından; Ahşap Oymacılığı, Alevde Cam İşleme Sanatı, Bakır Tel İşlemeciliği, Bıçakçılık, Camardı Resmi, Çalgı Yapımcılığı, Çini, Çömlekçilik, Değerli Taş Kesimi, Ebru Sanatı, Folklorik Giysili Kitre Bebek, Geleneksel Parşömen Yapımı, Halı Dokuma, İğne Oyası, İşleme, Kazaziye, Keçecilik, Minyatür Sanatı, Nazar Boncuğu, Oyuncak Yapımı, Sedef Kakma, Semercilik, Sepetçilik, Sim Sırma – Elde Maraş İşi, Taş İşlemeciliği, Tespih Yapımı, Telkari, Tezhip Sanatı, Yorgancılık ve Nalbantlık.


    Kız isteme&Söz kesme:

    Ailenin yakınlarından ve hatırı sayılan birkaç kişi kız istemeye giderler. Biraz sohbetten sonra, “Allah”ın emri ve Peygamberin kavli” ile kız istenir.

    Kız evi, “Kısmetse olur” diye düşünmek için zaman ister ya da daha önceden anlaşılmışsa onay bir aile büyüğü tarafından verilir. Mühlet istenmişse, oğlanın durumunu tetkik eden kız evi, münasip görmediyse veremeyeceklerini, beğenmişlerse nişan gününü tespit için yeniden görüşürler.

    Nişan:

    Tespit edilen güne kadar oğlan evi tarafından nişan giysileri ve yüzük alınır.Nişan bohçası hazırlanır ve kız evine götürülür.Nişan organizasyonu genelde kız evine aittir.

    Nişan yüzükleri daha önceden belirlenen bir aile büyüğü tarafından takılır. Taraflar nişan esnasında gelin ve damada çeşitli hediyeler verebilirler.

    Nişan esnasında ebeveynler tarafından takılacak takılar daha önceden belirlenmiş olmalıdır.Nişan pastası,müzik ve eğlence nişan organizasyonuna dahildir.

    Kına Gecesi:

    Gelinin arkadaşları ve yakın aile çevresinin katıldığı bir eğlencedir. Genelde kız evinde yemek verilir. Yemekten sonra eğlence başlar.

    Kına yakılacak müzik eşliğinde dans eden kadınlar oynarken kına getirilir. Kızın başına kırmızı ve yeşil tülbent örtüp, sağ elinin ortasına kına yakılır.Gelinin kınası yakıldıktan sonra eğlence devam eder.

    Düğün:

    Düğün tarihinin aylar öncesinden belirlenmesi eksiklerin giderilmesi ve hazırlıkların tamamlanması açısından önemlidir.

    Gelin ve damadın yakınlarına düğünden önce hediyeler getirilmesi yaygın adetlerdendir.Düğün haftasının başında oğlan evinin damına bayrak dikilir.

    Böylece düğün olacak ev belirlenmiş ve ilan edilmiş olur.Gelin kardeşi tarafından beline al kuşak bağlanarak evinden çıkarılır.

    Evden çıkarken genelde evin kapısı biri tarafından kiitlenir. Damadın bu kişiye bir miktar para vermesiyle kapı açılır.Gelin arabasına binerken dualar eşliğinde başlarına pirinç atılır.

    Pirinç hemen hemen bütün kültürlerde bu bolluğun sembolü olarak kabul edilir.Nikah kıyılırken çiftlerden hangisi diğerinin ayağına basarsa evlilikte onun sözünün geçeceğine inanılması da düğünlerin eğlenceli anılarından biridir.

    Tören bittikten sonra gelinin buketini havaya atmasından sonra yakalayan kişinin sonraki düğünün gelini olacağı inanç kadar gelinin ayakkabısının altına isim yazılmasından sonra ismi silinenlerin de kısmetlerinin açık olduğu diğer geleneksel inançlardandır.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Zeus1 Takipçi
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.