Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Jeolojik zamana ait özellikler

Jeolojik zamana ait özellikler

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Viento

    • 2020-10-21 06:51:51

    Cevap :

    Birinci Zaman (Paleozoik)

    Zamanın önemli olayları :

    1. Kaledonya ve Hersinya kıvrımlarının oluşumu
    2. Özellikle karbon devrinde kömür yataklarının oluşumu
    3. İlk kara bitkilerinin ortaya çıkışı
    4. Balığa benzer ilk organizmaların ortaya çıkışı
    5. Birinci zamanı karakterize eden canlılar graptolith ve trilobittir.

    İkinci Zaman (Mezozoik)

    Zamanın önemli olayları :

    1. Ekvatoral ve soğuk iklimlerin belirmesi
    2. Kimmeridge ve Avustrien kıvrımlarının oluşumu
    3. İkinci zamanı karakterize eden canlılar ammonit ve dinazordur.

    Üçüncü Zaman (Neozoik)

    Zamanın önemli olayları :

    1. Kıtaların bugünkü görünümünü kazanmaya başlaması
    2. Linyit havzalarının oluşumu
    3. Bugünkü iklim bölgelerinin ve bitki topluluklarının belirmeye başlaması
    4. Alp kıvrım sisteminin gelişmesi
    5. Nümmilitler ve memelilerin ortaya çıkışı
    6. Üçüncü zamanı karakterize eden canlılar nummilit, hipparion, elephas ve mastadondur.

    Dördüncü Zaman (Kuaterner)

    Zamanın önemli olayları :

    1. İklimde büyük değişikliklerin ve dört buzul döneminin (Günz, Mindel, Riss, Würm) yaşanması
    2. İnsanın ortaya çıkışı
    3. Dördüncü zamanı karakterize eden canlılar mamut ve insandır.

    Jeolojik devirler tablosu
    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Zeus

    • 2020-10-21 07:33:10

    Cevap :

    Jeolojik Zamanlar Nelerdir


    Kısaca yerin oluşundan bu güne kadar geçirdiği şekil, isi, bitki örtüsü, v.b. değişikliler jeoloji bilimi yönünden incelendiğinde, ilkel zaman, birinci zaman, ikinci zaman, üçüncü zaman ve dördüncü zaman olmak üzere beş büyük bölüme ayrildiği görülür.

    Bu çeşitli zamaanlarin her biri de devirlere, devirler tabakalara, tabakalar da daha küçük kisimlara ayrilir.

    1. İlkel Zaman (Antekambriyen)


    Hayatsiz olan zamandir. arkeen ve prekambriyen olmak üzere iki devre ayrilir. Arkeen devre ait incelemelerde, hiç bir canli izine rastlanmamiştir (bitki ya da hayvan). Prekambrien devrine ait izlerde ise bugünkü kirkayaklara benzer cinste hayvanlarin yaşadiği anlaşilmaktadir.

    2. Birinci Zaman (Paleozoik)


    Eski hayvanlar zamanidir. bu zamanda, şekil bakimindan çok az gelişmiş her gruptan canliya rastlanmaktadir. Fakat bu zamanda memeliler, kuşlar, kapali tohumlu bitkiler yoktur. Bu zamanin bitkilerinin çoğunu, çiçeksiz fakat kökü olan bitkiler, atkuyruklari, kibrit otlan, açik ve kapali tohumlu çiçekli bitkiler meydana getirmektedir. Bütün bu bitkilerin yükseklikleri de 10-40 metreyi bulmaktadir. Bu zamanin hayvanlarinin büyük bir bölümünü de deniz hayvanlari meydana getirmektedir. Bunla da en ilkel hayvanlardir. Biraz gelişmiş hayvanlar arasinda bu zamanda rastlanan hayvanlardan çeşitli baliklar, kurbağalar, bazi sürüngenler dikkati çekmektedir. Birinci zaman, kambrien, silürien, devonien, karbonifer, perm devirlerine ayrilmaktadir.

    3. İkinci Zaman (Mezozoik)


    Orta hayvanlar zamanidir. birinci zamana oranla daha sakin ve durgun bir zamandir. Atmosfer az yoğun ve az sicaktir. Üç devreye ayrilir: trias devri, tura devri, tebeşir devri. Bu zamanda bulunan bitkiler arasinda, bugün bile varolan çamlar ve sedir ağaçlari, bu zamanda meydana gelmiştir. Bu arada çinar, kavak, incir, meşe, bambp, palmiye gibi bitkiler de bu zamanda oluşmuştur. Bu zamanin hayvanlari da dikkati çekecek özelliktedir. Bu zamanda ilkel hayvanlarin gelişmiş türlerinin yaninda kelebeğin, istakoz, yengeç gibi yüksek kabuklularin meydana geldiği kemikli baliklarin belirdiği görülür. Fakat, bu zamanin asil karakteristik hayvanlari, jura devrinde gelişen ve karada yaşayan sürüngenlerdir. Bunlardan bazilari küçük boylu olduklari halde, diğer bir kisminin boylari 30-60 metreyi bulur. Bazilari ot yiyicidir. Çoğunun üzerleri iki kat zirhla örtülmüştür. Genel bir şekilde bunlar pek büyük hayvanlardır. Bu sürüngenler arasinda suda yüzen ve uçanlarina da (kuşlarin bu devir de oluştuklari sanilir) rastlanir.

    4. Üçüncü Zaman (Mezozoik)


    Yeni hayvanlar zamanidir. bu zaman dehşetli volkan püskürmelerinin, tektonik olaylarin meydana geldiği etkin bir zamandir. Bu olaylar sonucu, yeryüzünde, üçüncü zaman oluşumlari (alpler) pireneler,apeninler, karpatlar and dağlan himalayalar meydana gelmiştir. Ülkemizin en yüksek volkanik dağlari (erciyas, ararlar süphan dağlari toroslar) bu zamanda olmuştur. Üçüncü zaman, kendisinde bulunan ve bugün de halâ yaşayan birçok canli türlerin karakterize edilmesiyle dört devre ayrilir: Eosen (bu devirde nümmelitler boldur), oligosen (bol oranda yumuşak, çalarin bulunduğu ve geliştiği devirdir), miyosen (fillerin, geviş getirenlerin ve atlarin geliştiği devirdir), pliyosen (bu devrin yumuşakça ve memelileri, tamamiyla bugünkü şekillerine benzer).

    5. Dördüncü Zaman (Antropozoik)


    İnsan zamanidir. Bu zamanda yerel alçalmalarla yerel püskürmelere, nehirlerin deniz kenarlarina getirdikleri bazi alüvyonlara rastlanir. Bu zamanin önemli olaylarindan birisi buzullarin genişlemesi, öbürü de insanin meydana gelişidir. Bu sebeple bu zamana ilkel ya da medenî insan zamani da denir. Dördüncü zaman pleistosen. Holosen adlan altinda iki devreye ayrilir. Bu zamanin hayvanlari, zamanimizin hayvanlarin aynidir. Ancak, zaman başlangicinda var olan hayvanlardan bazilari, bugün yok olmuşlardir. (filden daha büyük olan mamut gibi). Diğer bir kisim hayvanlar da isi değişimlerine göre, daha soğuk ya da daha sicak bölgelere göç etmişlerdir. İlk insan da pliyosen devri sonlarinda meydana gelmiştir.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.