Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Karamanoğlu mehmet bey ve onun türkçeye katkıları ile ilgili araştırma yapınız

karamanoğlu mehmet bey ve onun türkçeye katkıları ile ilgili araştırma yapınız sorusunun cevabı nedir?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Deniz mavi

    • 2021-09-11 08:27:44

    Cevap :
    KARAMANOĞLU MEHMET BEY VE TÜRKÇE'YE KATKILARI:

    karamanoğlu mehmet bey

    Karamanoğlu Mehmet Bey ;1261-1277 yılları arasında Karamanoğulları beyliğinin yöneticisi olmuştur . Askeri ve siyasi yönden bilgili birisi olmasına ek olarak dilimize de önem veren kültürel yönden de kendini geliştirmiş bir beydi. Kendi döneminde bilim adamlarını etrafına toplaması onun ilime verdiği önemi gösteren davranışları arasında yer almakta idi. Mehmet Bey millet olarak birlik içerisinde olmanın şartı olarak dil birliğini görmekte idi. 

    Karamanoğlu Mehmet Bey'in Türkçe'ye Katkıları;

    Geçmişi bundan binlerce yıl öncesine dayanan, dünyanın dört bir yanında milyonlarca insan tarafından konuşulan Türkçe, 13. yüzyılda halk arasında konuşulmasına karşın devlet yazışmalarında kullanılmamaya başlanmıştı. Unutulma tehlikesiyle yüz yüze gelen Türkçenin kaderi, Konya çevresinde kurulan Karamanoğulları Beyliği hükümdarı Mehmet Bey’in 13 Mayıs 1277’de yayımladığı bir fermanla dönüşüm geçirdi.

    Türkçe, Karamanoğlu Mehmet Bey’in "Bu günden sonra divanda, dergahta ve bargahta, mecliste ve meydanda Türkçeden başka dil kullanılmayacaktır. Defterler dahi Türkçe yazılacaktır." şeklinde yayınladığı fermanla Türkçe resmiyet kazandı.

    bu günden sonra

    Mehmet Bey, o dönemde edebiyat dili olarak Farsça, bilim dili olarak Arapçayı kullanan Selçuklulara karşı halkı etrafında toplayarak baş kaldırmıştır ve Türkçeyi devletin resmi dili ilan etmiştir.

    Türk kültürünün korunması, gelecek nesillere aktarılması ve millet bilincinin sağlanmasında en temel miras olan Türkçenin öneminin vurgulandığı bu fermanla, Türkçe ilk defa resmi dil ilan edilmiştir. Böylece tekrar hayat bulan Türkçe, devlet dilinde ağırlığı bulunan Arapça ve Farsça’ya karşı ciddi ölçüde bir üstünlük kazanmış oldu.

     
     


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.