Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Karasal ikliminde yetişen bitkiler

Karasal ikliminde yetişen bitkiler nelerdir?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    gokturk

    • 2020-04-25 11:25:42

    Cevap : Karasal iklim, deniz etkisinden uzak yerlerde Kışları soğuk ve karlı geçer, yazlar ise genellikle sıcak ve kuraktır. Karasal iklimin görüldüğü yerlerde kış erken başlar ve ortalama olarak 90 gün karın yerde kalma süresi vardır.

    Karasal İklimde yağış ve nem oranı az olduğundan dolayı, karasal iklim bölgelerinde yetiştirilen tarım ürünleri kısıtlıdır.

    Karasal İklimde yetişen tarım ürünleri;
    1. Buğday
    2. Arpa
    3. Yulaf
    4. Mercimek
    5. Şeker Pancarı
    6. Elma
    7. Armut
    8. Fasulye
    9. Nohut
    10. Bakla
    11. Ayçiçeği
    12. Badem
    13. Patates
    Türkiye’de Karasal İklim konusunda ülkemizde görülen iklim tiplerinin devamı olan karasal iklim çeşitlerini ve özelliklerini inceleyeceğiz. Karasal iklim ülkemizin bir çok bölümünde yaygın olarak görülen bir iklimdir.

    Türkiye’de Karasal İklim

    İç Anadolu Tipi Karasal İklim
    İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgesinin bir bölümünde görülen iklim tipidir. Bu iklim tipinde en fazla yağış ilkbaharda, en az yağış ise yazın görülür. Yıllık yağış miktarı 500 mm’nin altındadır. İlkbaharda düşen yağışlar ısınmanın da etkisi ile oluşan konveksiyonel yağışlardır. Türkiyenin en az yağış alan yerlerinden olan Tuz Gölü, Iğdır, Malatya, Elazığ çevreleri de bu iklim tipinin yayılış alanında bulunur. Yağış rejimi düzensiz ve yağış azdır. Kış sıcaklık değerleri düşük, ayaz ve kar yağışlıdır. Nemliliğin az olması nedeniyle yıllık sıcaklık farkı fazladır. Yazlar sıcak ve kurak geçer. Mekanik parçalanma oldukça yaygındır.
    Bitki örtüsü bozkırdır. Stepler ilkbahar yağışları ile yeşeren kurak dönemlerde sararan otlardır. Bu iklim tipinde bitki örtüsü yağışın az olması nedeni ile cılızdır.

    Erzurum – Kars Tipi Sert Karasal İklim
    Yıllık yağış miktarı İç Anadolu Karasal ikliminden fazladır. Bu durumun en önemli belirleyicisi yükseltidir. En fazla yağış yaz döneminde görülür. Kış yağışları genellikle kar, yaz yağışları ise konveksiyoneldir. Yağış rejimi düzensizdir fakat yazlar kurak geçmez. Yaz yağışlarının etkisi ile gür çayırlar oluşur ve bu nedenle yaygın olarak büyükbaş mera hayvancılığı yapılır.
    Kış mevsiminde sıcaklık oldukça düşüktür. Yükselti, şiddetli karasallık, Sibirya yüksek basıncı sıcaklığın düşmesinde etkilidir. Sıcaklık farkı oldukça yüksektir ve mekanik parçalanma şiddetlidir. Karla örtülü ve donlu gün sayısı en yüksek olan iklimdir. Bitki örtüsü çayır ve iğne yapraklı ormandır. Düşük sıcaklık nedeni ile tarım ürünü çeşidi azdır. tarım ürünü olgunlaşma süreci daha uzundur.

    Güneydoğu Anadolu Tipi Karasal İklim
    En fazla yağış kış mevsiminde en az yağış ise yaz mevsiminde görülür. Yağış rejimi düzensizdir ve Akdeniz yağış rejimine benzer. Aşırı buharlaşma nedeni ile yaz ayları kurak geçer. Yıllık sıcaklık farkı yaz aylarındaki ısınma nedeni ile azdır. Bitki örtüsü bozkırdır.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.