Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Karl Marx in conflict teorisi hakkında bilginiz var mi

Bu sorunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz.

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Admin

    • 2015-07-01 08:57:11

    Cevap : Karl Marx'ın Conflict Teorisi sosyal bir perspektif ile politik, sosyal ve ekonomik eşitsizlikleri sorgulayan, yaygın sosyo-politik sisteme karşı çıkan ve bu yönüyle toplumun bir harmoni içinde yaşadığını iddia eden structural functionalisme zıt düşen bir düşünce sistemidir.

    Toplumun varlığını, kendi içinde yaşadığı çatışmalar ile sürdürdüğünü iddia eder, öyledir de.
    Anne-kız, öğrenci-öğretmen, yöneten-halk, sermayedar-işçi, zengin sınıf-sömürülen sınıf çatışması bunlardan sadece birkaçıdır..

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Beste

    • 2015-07-01 08:58:24

    Cevap : Toplumu meydana getiren grup ya da öbekler arasındaki rekabete dayalı çıkar çelişkisini temele alan, çatışma­nın toplumsal gelişme için önemli bir işlev yerine getirdiğini dile getiren teori.

    Çatışmanın doğası ve işleviyle ilgili ilk teoriler on dokuzuncu yüzyılla yirminci yüz­yılın başlarında öne sürülmüştür. Bu alan­daki ilk önemli kuram. Marx’ın iki sınıf arasındaki çatışmaya dayanan toplumsal ça­tışma modelidir. Toplumun bütününü ser­maye ve emeğin çıkarlarını temsil eden iki sınıfa bölen Marx’a göre, çatışmanın toplu­mu dönüştürme gibi bir işlevi vardır. Alman felsefe profesörü George Simmel ise, çatış­manın önemini vurgulamakla birlikte, Marx’ınki gibi ikili bir model benimseme­miş ve çatışmanın tüm toplumsal düzenle­meleri ortadan kaldıracağı sonucuna yarma­mıştır. Ona göre, çatışmanın durağanlığı, toplumsal istikrar ve dengeyi sağlamak, bi­reyleri korumak bakımından üstlendiği çok önemli rol ve olumlu işlevler vardır.

    Çatışma konusunda, bu iki önemli çatış­ma teorisinden sonra yirminci yüzyılda orta­ya çıkan üçüncü yaklaşım, çatışmadan, top­lumsal bütünlüğün önemini ve ortak değerlerin olumlu etkisini gündeme getiren birlikli bir toplum görüşü lehine feragat eden fonksiyonalist görüştür. Fonksiyonalistler çatışmaya olumlu bir rol yükleyen Karl Marx’la Simmel’in tersine, onu, sağlıklı bir toplumsal organizmanın normal değil de, pa­tolojik bir hali olarak yorumlamışlardır.

    Fonksiyonalist anlayıştan sonra ortaya çıkan tüm çatışma teorileri Marx ya da Simmel ‘in görüşünün farklı versiyonları olmak durumundadır. Örneğin, 1960’1ı yıllarda sis­tem çatışmasıyla toplumsal çatışma arasın­da bir ayırım yapan sosyolog Dockwood, Marksist bir anlayış benimsemiştir. Ona göre, kurumlar birbirleriyle uyum içinde olmadıkları zaman sistem çatışması ortaya çıkar; buna karşın toplumsal çatışma bireyler arasında olup yalnızca toplumsal etkileşimler içinde ortaya çıkar.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.