Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Kas çeşitleri

Kas çeşitleri nelerdir,

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Hypatia

    • 2015-05-28 08:57:33

    Cevap : Kas Çeşitleri
    Çizgili Kaslar:Çizgili kaslar iskelet kasları olarak tanımlanır. Hücreleri uzun ve silindir şeklindeki hücre zarının alt kısmında yer alır. İskelete bağlı olarak çalışırlar. Çizgili kaslar iskelet ile beraber vücudun hareket etmesini gerçekleştirir. Çizgili kaslar kişinin beyin kontrolü ve isteği üzerine çalışır. Düz kaslara göre hızlı bir şekilde kasılır ve çabuk yorulur.
     
    Düz Kaslar: Düz kaslar mekik şeklindedir ve kas hücreleri tek çekirdekten oluşur. Oval şekli anımsatan çekirdekler hücrelerin ortasında konumlanır. Düz kaslar çizgili kaslara oranla daha yavaş, daha düzenli ve uzun süreli yapılardır. İstemsiz çalışan solunum, sindirim, boşaltım ve üreme sistemlerinde bulunan organların yapılarında düz kaslar mevcuttur. Düz kaslar mikroskop yardımı ile incelendiğinde sarkoplazmalarında bantlaşma ile karşılaşılmaz ve dolayısı ile düz kas olarak adlandırılırlar.

    Kalp Kası: Kalp kası yapı olarak çizgili kasa benzemektedir. Ancak çalışma sistemi çizgili kas gibi istemli değil istem dışıdır. Kalp kasının çalışma kontrolü sinir sistemine bağlı olarak gerçekleşmektedir. Sinirlerde oluşan hasar kalp kaslarında felç oluşumuna yol açabilir. Kalp kası, vücudun hareketliliğini sağladığı için diğer dokulara göre daha fazla oksijen ve enerjiye gereksinim duyar. Kalp kası çekirdekleri orta kısıdadır ve kas lifleri çizgili kastaki gibi düz lif şeklindedir.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Kas çeşitleri

    Sunum İçeriği

    Cevap Yaz Arama Yap

    • 2015-05-28 08:58:31

    Cevap : Çizgili Kaslar:
    İskelet kası olarak da bilinirler. İstemli olarak çalışırlar. Yüz, boyun göğüs, sırt, kol, bacak gibi uzuvlarımızda bulunurlar.  Yapılarındaki görüntünün çizgiyi andırmasından dolayı bu ismi almışlardır. Vücudumuzun genel hareketinden ve duruşundan onlar sorumludurlar. Sinir hücreleriyle bağlantıları bulunur. Çizgili kaslar uçlarında ki, güçlü yapıları olan kirişlerle kemiklere bağlıdır. Sinirler aracılığıyla verilen komutlar sayesinde, hareket ederler ve kirişlerin bağlantıları sayesinde kemiklerimizi hareket ettirirler.  İstemli olarak çalışırlar ve bizim geliştirmek için uğraştığımız kas grubunu oluştururlar.  Yapılan egzersizlerle kas genişliğinde ve uzunluğunda artış sağlamasına kas hipertrofisi denir. Kasların uzun süre hareketsiz kalması(kemik kırığı tedavisi gibi) sonucunda hacminin azalması durumuna da kas atrofisi denir. En genişi latismus dorsi(sırt), en uzunu ise quadriseps(ön bacak) kaslarımızdır.  Çizgili kası oluşturan yapılara baktığımızda, büyükten küçüğe doğru sıralanışı; kas demeti, kas telleri, telcikler(lifler) ve ipliklerden(miyofibril) oluşur. İpliklerin her birine bir sinir hücresi bağlıdır ve beyinden gönderilen sinyallere toplu şekilde kasılarak cevap verirler. Bunun sonucunda da hareket doğar. Oksijenli ve oksijensiz solunum yapabilirler. Glikojen depolarlar ve aktivite sonrası laktik asit birikiminden dolayı yorgunluk gösterirler. Çizgili kaslar çok çekirdekli ve çekirdekleri merkeze uzakta bulunmaktadır.

    4 tip kasılma görülür:
    İzometrik Kasılma: Kasın boyu sabittir gerilimi artar. Ayakta dik durmamızı sağlayan kasılma gibi.
    İzokinetik Kasılma: Hareketin eşit hızla sürdürüldüğü kasılmadır. Yüzme esnasında suyun içinde yapılan kulaç atma hareketi gibi.
    Konsantrik Kasılma: Kasın boyunda kısalma söz konusudur ve mekanik bir iş meydana gelir. Ağırlığın kaldırılması esnasında oluşan hareket bu kasılma tipine örnektir.
    Eksantrik Kasılma: Kasın boyunda uzama söz konusudur.  Mekanik bir iş meydana gelir. Ağırlığın indirilmesi esnasında oluşan hareket bu kasılma tipine örnektir.

    Düz Kaslar:
    Düz kaslar istemsiz olarak çalışırlar. Vücudumuzda damar yapılarında, gözde, sindirim sistemi, içi boşluklu olan iç organlarımızda bulunurlar.  Yapısının görünümü çizgili kasın aksine düz olduğu için bu ismi almıştır. Tek çekirdekli ve çekirdeği merkezdedir. Kas ipliklerinin, bazı düz kaslarda her birinin bir sinire bağlı olduğu görülse de, bazı düz kaslarda birkaçının bir sinire bağlı olduğu görülür. Düz kaslar hafif pembe renkte olurlar. Glikojen depolamazlar, oksijensiz solunum yapmazlar. Çizgili kaslara göre yavaş çalışırlar ve yorgunluk göstermezler.

    İki tip kasılma görülür;
    Ritmik Kasılma:  Organın kendine özgü görevini yerine getirmesi için oluşandır. Sindirim sisteminin çalışması gibi.
    Tonik Kasılma:  İçi boş organların duvarlarında sürekli gerilme olmasını sağlar ve şeklin korunmasını gerçekleştirir.

    Kalp Kası:

    Görünüş ve yapı itibariyle çizgili kaslara, çalışma şeklinden dolayı düz kaslara benzer. Bu yüzden dolayı kalp kası olarak farklı bir ismi vardır. İstemsiz çalışır. Besinleri enerjiye çeviren mitokondriler kalp kas hücrelerinin büyük kısmını kaplamaktadır. Kalpte bu oran %30 iken, diğer kaslarda %1-2 kadardır. Bu yüzden kalp kası yorulma hissetmeksizin ömür boyu çalışabilir. Kalp kası çizgili kasın yapısına benzese de çizgili kas gibi kramplar yaşamaz.

    Ritmik kasılma ile çalışır. Kasılmayı sağlayan uyarı mekanizmasını kendi içinde barındırır. Buna rağmen kasılma şiddeti ve hızı gibi durumlarda otonom sinir sistemine bağlıdır. Bu durumda hormon artışları esnasında kalbin durumunun otonom sinir sitemi tarafından düzende kalmasını sağlar.

    Epinephrine(adrenaline) gibi hormonlar direkt olarak kalbin frekansına etki edebilir. Bunun yanında efedrin gibi maddelerinde atım hızını arttırdığı bilinmektedir. Yağ yakımı için kullanılan ilaçlarda efedrin olup olmadığına dikkat edilmelidir. Bu madde bağımlılık yapabilir, amerikada gerçekleşen birkaç ölümden sonra yasaklanmıştır.

    Vücudumuzda bu kadar yer tutan ve hayati fonksiyonları devam ettiren kaslarımıza en iyi bakmanın yolu düzenli beslenme ve düzenli egzersizden geçmektedir.
    Kas çeşitleri

    Sunum İçeriği

    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.