Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Kaymakamın görevi

Kaymakam ın görevi

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Mehmet Akbaba

    • 2020-05-25 16:39:18

    Cevap : KAYMAKAMLIK HAKKINDA GENEL BİLGİ :

    Türkiye’de en prestijli meslekler arasında yer alan kaymakamlık, çok sayıda genç öğrencinin ve kariyer hedefi olan kişilerin hayallerini süslemektedir. Kaymakamlık makamı; Bulundukları ilçenin en yetkili kişileridir. Nasıl her ilin bir valisi varsa aynı zamanda her ilçenin de bir kaymakamı bulunmaktadır. Görev yaptıkları ilçelerin yönetiminden sorumlu olan kişilerdir.

    Kaymakam nedir? Kaymakam kimdir?

    Kaymakam; Türkiye Cumhuriyeti (TC) ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ‘nde İlçelerin yönetimlerinden sorumlu, ilçedeki hiyerarşik sistemin en üst kademesinde bulunan en yetkili kişiye kaymakam denir. Kaymakam ilçede Hükümeti temsil eder ve belediye başkanının da üstünde bir yetkilidir. İlçe denetimlerinden sorumludur.

    Kaymakamın görevleri nelerdir? Kaymakam ne iş yapar

    Kaymakamların görevleri ağırlıklı olarak denetlemelerdir desek yanlış söylemiş olmayız. İlçedeki tüm noksanlıkları tüm alanları denetleme yetkisine sahiptir. Kaymakamlar valiye bağlı olarak çalışmakta olup valilerin görevleri aynı zamanda kaymakamlarında görevleridir diyebiliriz. Valilerin ilçedeki temsilcileridir. Kaymakamlar ilçedeki belediye çalışmalarını, emniyet, esnaf vs, tüm alanların çalışmalarını denetlerler. Valinin emirlerini duyurur ve uygularlar. Kaymakamlar aynı zamanda, Kanunların, yasa ve yasakların uygulanmasından da sorumlu kişilerdir. Hükümet kararlarının ilçelerde tatbik edilmesinden de kaymakamlar sorumludurlar.

    İlçedeki idare ve zabıta gibi birimlerde kaymakamların sorumluluklarındandır. Kısaca ilçelerdeki huzur ve güvenin sağlanması kaymakamın görevleri arasındadır.

    Kaymakam olmak için mezun olmanız gereken bölümler;

    • Siyasal bilgiler
    • Hukuk
    • İktisat
    • İşletme
    • İktisadi ve idari bilimler fakülteleri
    • Sosyoloji (15 Temmuz 2018'de eklendi)
    • Psikoloji (15 Temmuz 2018'de eklendi)
    • Halkla İlişkiler ve Tanıtım (15 Temmuz 2018'de eklendi)

    Kaymakam olmak için gerekli şartlar;

    Kaymakam olmak için herhangi bir yaş şartı bulunmasa da sınavlara katılabilmek için 35 yaşının altında olması gerekmektedir. Ayrıca yukarıda belirtilen bölümlerden mezun olması gerekmektedir. Sadece belirtilen bölümlerden mezun olmak yeterli gelmemekle birlikte aynı zamanda girilecek kaymakamlık sınavından en az 70 puan almak gerekmektedir.
    Yazılı sınavdan başarılı olmak gerekir ve yazılı sınavdan sonra sözlü sınavlar yani mülakatlar başlamaktadır. Adaylar 4 adet sözlü mülakata girerler. Bu mülakatları İç İşleri Bakanlığı tarafından gönderilmiş kişiler gerçekleştirir. Sözlü mülakatlardan da geçer not alırsanız bu sefer de sizleri staj ve eğitimler beklemektedir.

    Yazılı ve sözlü sınavlardan sonra 3 yıllık bir eğitim dönemi bulunmaktadır.

    Bu eğitim sürecinde;

    • 2 ay boyunca İl Merkez Stajı
    • 3 ay boyunca Kaymakam Refikliği Stajı
    • 2 ay Mülkiye Müfettişi Refakatinde Staj
    • 4 ay Bakanlık Merkez Stajı adı altında dil kursu
    • 12 ay Yurt Dışı Stajı
    • 9 ay Kaymakam Vekilliği Stajı
    • 4 ay Kaymakamlık Kursu görülmektedir.

    Bu eğitim ve stajlardan sonra ise kaymakamlık ataması gerçekleşmektedir.

    Kaymakam Nasıl Atanır?

    Kaymakamlar İç İşleri Bakanlığı’na bağlıdırlar. Dolayısı ile gerekli sınavları başarıyla tamamlayan, sözlü mülakatlardan geçen ve istenilen stajları tamamlayan kişiler İçişleri Bakanlığının kendisi tarafından görev yerlerine atanır.

    Atanma bölgeleri genellikle kaymakam adaylarının staj boyunca gösterdikleri yetenek ve kapasitelerine göre belirlenir. İç İşleri Bakanlığının belirlediği her kaymakam atama listesi ayrıca Cumhurbaşkanı’nın onayından geçmektedir.

    Kaymakam olma şartları nelerdir?

    Kaymakam olmak için öncelikle lisans ve yüksek lisans mezunu olmak gerekmektedir. Yani kaymakam nasıl olunur sorusunun cevabı her zaman üniversite mezunu olmaktan geçmektedir. Eskiden kaymakam olabilmek için Siyasal Bilgiler, Hukuk, İktisat, İşletme, İktisadi ve İdari Bilimler bölümlerinden lisans diplomasına sahip olmak veya yurt dışında bu bölümlere denk bölümlerden lisans diploması sahibi olmak gerekmekteydi. 2018’in 15 Temmuz tarihli resmi gazetesinde açıklanan değişikliklere göre ise kaymakam olmak için istenen lisanslar listesi genişletildi.
    Yeni düzenlemeye göre artık Sosyoloji, Psikoloji, Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümlerinden, bu bölümlerin müfredatlarında yer alan derslerin %80’ine sahip olan bölümlerden veya hukuk fakültelerinden mezun olduysanız kaymakamlık sınavına girebilirsiniz. Bunlara ek olarak üniversitelerin sosyal bilimler, mühendislik fakülteleri, tarih bölümlerinde dört yıllık eğitim alıp üstüne Uluslararası İlişkiler, Siyaset Bilimi, Kamu Yönetimi, Hukuk ve İktisat alanlarından birinde yüksek lisans yaptıysanız kaymakamlık sınavına girme hakkına sahipsinizdir.

    Ayrıca kaymakamlık sınavına girdiğiniz yılın ocak ayının birinci gününde 35 yaşına girmemiş olmanız gerekmektedir. Ve tabi ki de askerlik ile hiçbir bağınız kalmaması gerekmektedir. Ya askerliğinizi tamamen tamamlamış olmanız veya özel durumunuz var ise askerlik yapmasına gerek yok raporunuz olması gerekmektedir.

    Kaymakamlık sınavları nasıl yapılır? Hangi alanda kaç soru çıkmaktadır?

    Kaymakam nasıl olunur sorusuna verilebilecek en önemli cevap tabi ki de kaymakamlık sınavıdır.

    Kaymakam olmak için girilen sınav da ülkemizde ki her resmi sınav gibi ÖSYM bünyesinde gerçekleşmektedir. Adaylar ÖSYM’nin belirlediği tarihlerde belirlenen başvuru merkezlerinden ya da internet üzerinden kayıtlarını yaptırmak zorundadırlar.

    Bunu da belirtmek gerekir, diğer ÖSYM sınavlarında olduğu gibi kaymakamlık sınavlarında da bir kayıt ücreti bulunmaktadır.

    Sınavda 34 adet Genel Kültür Testi ve Genel Yetenek sorusu,

    66 adet Alan Bilgisi Testi sorulur. Bu 34 soru Türkçe (14), Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi (4), Türkiye’nin Sosyo-Ekonomik Yapısı (10) ve Türkiye’de Demokratikleşme ve İnsan Hakları (6) konularından oluşmaktadır.

    66 soru ise Anayasa Hukuku (13), İdare Hukuku (18), Türkiye’nin İdari Yapısı (14), Türkiye’de Mahalli İdareler (9), Ekonomi (12) konularından oluşmaktadır.

    Kaymakam adaylığı sözlü ve yazılı sınavı konuları nelerdir?

    Kaymakamlık sınavı konuları oldukça fazladır. Kaymakamların her alanda bilgi sahibi olması beklenmektedir. Kaymakam adaylığı sınavı hem sözlü hem yazılı olarak yapılır.

    Sınav konuları ağırlıklı olarak şu şekildedir;

    -Türkiye’nin idari yapısı,

    -Türkiye’nin ekonomik yapısı ve sorunları,

    -Türkiye’de demokratikleşme

    -İdare hukuku

    –Anayasa

    -Mahalli idareler

    -İnkılap tarihi

    -İnsan hakları

    –Ekonomi

    -Hukuk

    -Tarih

    Kaymakam adaylığı sözlü sınavında ise ağırlıklı olarak şu konulara dikkat edilmektedir;

    -Temsil yeteneği

    -Kavrama ve yorumlama yeteneği,

    -İkna kabiliyeti

    Kaymakam maaşı ne kadar?

    Yeni başlayan kaymakam adayı’nın maaşı yaklaşık 8.500₺

    Ortalama kaymakam maaşı yaklaşık: 10.500₺

    2020’de beklenen Kaymakam maaşı: 11.000₺-12.500₺
    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.