Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Kaynak bağımlılığı kuramı

Kaynak bağımlılığı kuramı sorusunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    gokturk

    • 2021-04-10 12:22:00

    Cevap :

    Kaynak Bağımlılığı Kuramı

    Örgüt Davranışları: Örgütlerin bir müşteri ya da tedarikçi ile yaptığı sözleşmeler, girdiği ortaklıklar, yaptığı yatırımlar ve büyüme kararları, çeşitli birlik ve üyelikleri vb. eylemlerin tamamı örgüt davranışlarının temelini oluşturmaktadır.

    Kaynak Bağımlılığı Kuramının Temel Varsayımları(Hilman vd... 2009)

    1. Toplum ve içindeki karşılıklı ilişkileri anlamak için incelenmesi gereken temel birim örgütlerdir.
    2. Örgütler bağımsız veya yalıtık varlıklar değildrler. Aksine diğer örgütlerle girdlikleri karşılıklı bağımlılık ilişkileri ağı tarafından sınırlandırılmaktadırlar.
    3. Bu bağımlılık ilişlisi, bağımlı olan tarafın davranışlarına ilişkin belirsizlikle birlikte ortaya çıktığında, örgütün varlığını sürdürmesi ve başarılı olması bir sorunsal haline gelmektedir. 
    4. Bütünüyle başarılı sonuçlar vermese de yeni bağımlılık ilişkileri yaratılmasıa sebep olsa da örgütten, mevcut bağımlılık ilişkilerini yönetmelerini sağlayacak eylemler geliştirmektedirler.
    5. Bu bağımlılık ilişkileri hem örgütler arasında, hem de örgüt içinde yaratılan bir gücün kaynağıdır. Bu güç de örgütün davranış seçeneklerini belirleyen bir etkiye sahiptir. 

    Kaynak Bağımlılığı Perspektifinden Örgütler

    Aktörler: İşletmenin faaliyetlerini etkileyen, onların faaliyetlerinden etkilenen tüm kişi ve kuruluşlar örneğin; hissedarlar, yöneticiler, tedarikçiler, satıcı ve aracı kuruluşlar, müşteriler, devlet kurumları, sivil toplum kuruluşları, düzenleyici örgütler, banka ve finans kuruluşları vb. örgütler için karşılıklı etkileşim içinde oldukları birer aktördürler. 

    Koalisyon: İşletmeyi oluşturan farklı birimler örneğin, pazarlama, üretim, finans, ar-ge departmanları, birbirinden farklı çıkar ve beklentilere sahip olabilir. Ya da ürünü geliştirmeden mühendisler, satıştan sorumlu kişiler, hukuksal işlemlerden sorumlu avukatlar vb. birçok farklı grubun varlığından söz edilebilir. İşletmeler aslında bu farklı gruplar arasında oluşan koalisyondan ibarettir.

    Kaynak Bağımlılığı Kuramında Örgüt-Çevre İlişkileri

    Kaynak bağımlılığı kuramına göre örgütleri çevreci koşullardan yalıtılmış biçimde düşünmek mümkün değildir. Kuram, koşul-bağımlılık kuramında olduğu gibi çevre fikrin, örgütün varlığını sürdürebilmesi için gerekli girdileri temin ettiği ortam olarak kabul etmektedir. 

    Bu mücadelede onların çevrelerine bağımlı kılmata ve bağımlı oldukları örgütsel aktörlerle aralarındaki güç ilişkisinin temelini oluşturmaktadır. 


    Dış Aktörler:

    1. İşletmenin ürün veya hizmet satın aldığı aracı kuruluşlar(toptancılar, bayiler, perakendeciler, müşteriler),
    2. Aynı müşteri grubuna ürün veya hizmet satmaya çalışan rakipler,
    3. Ana ürün ve malzeme tedarikçileri,
    4. Pazar ve rekabet koşullarını düzenleyen kuruluşlar(Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, Enerji Piyasaları Düzenleme Kurulu, Radyo Televizyon Üst Kurulu),
    5. Sendikalar,
    6. Meslek Örgütleri(tabipler odası, mühendisler ve mimarlar odası vb.)
    7. Çevreci kuruluşlar ve diğer sivil toplum kuruluşları,
    8. Ticaret örgütleri(ticaret odaları, ihracatçılar birliği, vb. gibi).
    Çevredeki bu değişiklikler örgütün varlığını tehdit etmekte, örgütün yok olmak ya da değişen koşullara cevap verecek biçimde faaliyetlerini yeniden düzenlemek ihtiyacı ile karşı karşıya kalabilmektedirler. (Efeffer ve Salancik 2003)

    Koşul bağımlılık kuramıda işletmenin davranışları ve yapısı üzerinde çevrenin doğrudan belirleyici etkisinin olduğu ileri sürülmektedir.(Donaldson, 1995)

    Koşul bağımlılık kuramı, koşul bağımlılık veya örgütsel ekoloji kuramlarının aksine aktörlerin de çevresel koşulları etkileybileceklerini iddia etmektedir.

    Kaynak bağımlılığı kuramı çevreyi üç özelliği açısından inceler. Bunlar; yoğunluk, kaynak kıtlığı ve iç ilişkililik. 

    1- Yoğunluk: Belli bir sektörde pazar payı ne adar az örgüt tarafından paylaşılıyor ise o sektörde yoğunluk o kadar yüksek demektir.

    2- Kaynak Kıtlığı: Rakiplerle aynı kaynaklara bağımlı olmaktan kaynaklanan bir durum.

    3- İç İlişkililik: Bir sektördeki rakiplerin birbirinden haberdar olma durumu.

    KAYNAK BAĞIMLILIĞI KURAMININ TEMEL KAVRAMLARI

    Kaynak ve Bağımlılık Kavramları

    Kaynaklar: Örgüte faaliyeti için gerekli sermaye, hammadde, malzeme, enerji ve bilgiyi sağlayan tüm çevresel bilimler, aynı zamanda işletmenin beslendiği yaşamsal kaynakları kontrol etmektedirler.

    Bağımlılık: Sosyal ilişkilerde, bir aktörün eylemini, faaliyetini gerçekleştirmek ile ilgili tüm koşulları ya da etkenleri tam olarak kontrol edememesi durunuda ortaya çıkar.

    Özerklik: Örgütlerin yaşayabilmek için ihtiyaç duyduğu kaynakları istikrarlı bir şekilde temin edebilme durumu.

    Bağımlılık İlişkilerinin Yönetimi

    Örgütün ihtiyaç duyulan desteğin ve kaynakların sürekliliğini sağlamak için ilişki içinde bulunulan diğer grup ve örgütlerin beklentilerini ya da taleplerini karşılamaya dönük faaliyetleri.

    Örgütler temel olarak kendileri için gerekli kaynakları kontrol eden diğer aktörler tarafından etkilenmektedirler. Ancak bu etkileşimin hangi yönde ve düzeyde gerçekleşeceği belirli koşullara bağlıdır(Pfeffer ve Salancik, 2003):
    1. Örgütün çevresel taleplerin farkında olması,
    2. Örgütün talepte bulunan aktörler tarafından sağlanan kaynaklara ya da desteğe ihtiyaç duyması,
    3. Söz konusu kaynak ya da desteğin örgütsel faaliyetler açısından kritik ya da önemli olması,
    4. Çevresel aktörün bir kaynağın dağıtımını, tedarikini ya da kullanımını kontrol ediyor olması ve söz konusu kaynak için alternatif sağlayıcının bulunması,
    5. Örgütün, ilgili çevresel aktör için önemli olan herhangi bir kaynağı kontrol eder pozisyonda bulunması,
    6. Örgüt eylemlerinin ya da yarattığı sonuçların çevresel aktör açısından gözlemlenebilir ve değerlendirilebilir olması,
    7. Talep sahibinin çevresel aktörün taleplerinin karşılanmasının, örgütün bağımlılık ilişkisi içinde olduğu diğer çevresel aktörlerin aleyhine sonuçlar doğurmaması,
    8. Örgütün ilgili çevresel aktörün taleplerinin belirlenmesinde, formüle edilmesi ve ilan edilmesinde herhangi bir etksinin ya da kontrolünün bulunmaması,
    9. Örgütün çevresel aktörün talebini karşılayacak eylemleri yerine getirme, sonuçları üretebilme gücünün ya da yeterliliğinin olması,
    10. Örgütün temelde bir varoluş v sürdürülebilirlik anlayışının olması gerekmektedir. 

    Güç Kavramı ve Güç İlişkileri

    Güç: Örgütlerde farklı çıkarlara sahip iç ve dış çevresel aktörlerin birbirine karşı bağımlılık oluşturma, örgütün içinde kararları kendi lehine sonuçlar üretecel şekilde etkileme yeteneği.

    ÖRGÜTLERDE BAĞIMLILIK İLİŞKİLERİNİN YÖNETİMİ

    Dışsal Taleplerin Değerlendirilmesi

    1. Bağımlılık ilişkisinin farkında olmak,
    2. Talepleri doğru tanımlamak,
    3. Taleplerin çatışması.

    Bağımlılık İlişkisinin Koşullarını Yönetme

    Uyma: Örgütlerin çevresel baskılara karşı koymak yerine, koşulların gerektirdiği gibi davranışlarda bulunması.
     
    Ayrı Tutma: Örgütlerin çevresel baskıları karşı koymak veya tam olarak uymak yerine koşulların gerektirdiği davranışları gerçekleştiriyor gibi yapması.

    Bağımlılıktan Kaçma: Örgütlerin çevresel baskıları karşısında kendilerinden daha güçlü örgütlerle olan bağımlılıklarını azaltmak amacıyla farklı tedarikçilerle çalışma, yüksek stok tutundurma, ikame girdilerini kullanma, ürün farklılaştırma veya talepleri manipüle etme gibi davranışlarda bulunmaları.
     

      Örgütlerin Bağımlılıklarının Yapısını Değiştirme; Büyüme, Birleşme ve Satın Almalar

    Birleşme ve Satın Almalar

    Örgütlerin piyasadaki bağımlılık ilişkilerinin yapısını değiştirerek rekabet koşullarını kendi lehine çevirmek amacıyla başvurdukları yatay-dikey bütünleşmeler ve faaliyet çeşitlendirme stratejileri.
     

    Örgütler Arası Kolektif Yapılar Oluşturmaya Yönelik Stratejiler

    Kooptasyon: Örgütlerin, kendilerini olumsuz yönde etkileyebilecek toplumsal kesimlerin liderini örgütün bir parçası haline getirerek o toplumsak kesimin tutum ve davranışlarını kontrol etmeye çalışması.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.