Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

KENTLEŞME NEDİR

KENTLEŞME NEDİR

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    muzur06

    • 2020-11-19 05:19:10

    Cevap :

    KENTLEŞME:  Kentsel yaşam biçimlerinin gelişimine kentleşme denir.

    KENTLEŞME NEDENLERİ 
    Kentleşme nedenleri genel olarak ekonomik, teknolojik, siyasal ve sosyo-politik nedenlere dayanır. Buna göre;
    1. Ekonomik Nedenler 
    Kentleşmenin ekonomik nedenlerinde daha çok kentlerin kırlara oranla sunduğu ekonomik üstünlüklerin fazla oluşu karşımıza çıkar. Şehirlerde kırdan çok farklı bir istihdam mevcuttur. Köyde insanlar emek gücünü kullanmasına rağmen yinede elde edeceği sermayeyi net olarak bilemez. Ancak, şehirde her ay alacağı belli bir maaşı vardır. Bu da ekonomik olarak insanları cezbetmektedir. Ayrıca kentlerde işbölümü ve uzmanlaşmanın olması üretimi kolaylaştırırken gelirlerin artmasına yol açmaktadır.
    2. Teknolojik Nedenler 
    Sanayi devriminin getirdiği değişikliklerle beraber kentleşmenin hızlanması teknolojik gelişmelerle mümkün olmuştur. Buhar gücü, elektrik enerjisinin sanayide kullanılması, hidroelektrik santralleri ve artık günümüze baktığımızda iletişim kolaylıkları ve bilgisayar teknolojisinin evlerimize kadar girmesi, hatta hayatımıza büyük oranda yön vermesiyle kentlerin cazibesinin artmıştır.
    3. Siyasal Nedenler 
    Çeşitli düzeyde verilen siyasal kararlar, hukuk kurumlarından bazıları ve kentlerdeki yönetim yapısının özellikleri ile kentler özendirici nitelik taşımaktadır.
    4. Sosyo-Psikolojik Nedenler 
    Sosyo-psikolojik nedenler köy ve kentin yaşam biçimleri arasındaki farklılıkta ortaya çıkmaktadır. Kentin özgür havası, kentli olmanın gururunu paylaşma, kentte var olan toplumsal ve kültürel olanaklar ve hizmetler kenti çekici kılmaktadır. Kimi yerlerde kente göç etmeye ”yükseliş” gözüyle bakılması kentli olmayı, kentte yaşamayı beraberinde getirmektedir. Bütün bunların ışığı altında kısaca kentleşmeyi kent alanlarının çekici; kır alanlarının ise itici güçleri birleşerek nüfusun kentlerde birikmeyi meydana getirmiştir.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.