Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Kişi dokunulmazlığı hakkı nedir

Kişi dokunulmazlığı hakkı nedir

Bu soruya 3 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Tugcedogus

    • 2020-10-15 08:54:00

    Cevap : Sözlükte Kişi Dokunulmazlığı Hakkı Nedir:
    Kişinin hem beden hem ruh bütünlüğüne, dokunulmamasını ve kimseye işkence yapılamayacağını ifade eder. Bu hak, kişinin yaşamasını ve vücut bütünlüğünü güvence altına almaktadır.
    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Zeus

    • 2020-10-15 08:54:00

    Cevap : Dokunulmazlık Ne Demektir?
    Dokunulmazlık, ilişilmez, karışılmaz olma durumu, takip edilmez manalarına gelir. Anayasa ve uluslararası geleneklerin gereğince, kişilere tanınan ilişilmez durumu, ayrıcalığıdır.

    Anayasa gereğince milletvekillerine verilen bu hak, görevlerini kuşku ve korkudan uzak kalarak, böylelikle kamu işlerinde başarıya ulaşmalarını sağlamak amacıyla, kimi kişilere yasa ile tanınmış ayrıcalıktır.

    Milletvekili yasama dokunulmazlığı, seçimden sonra ya da önce bir suç işlediği iddia edilen milletvekilinin meclis kararı çıkmadıkça, sorguya çekilmemesi, tutuklanamaması ve yargılanamamasıdır. Yasama dokunulmazlığının temel amacı, milletvekilinin görevini her türlü kuşkudan uzak olarak yapmasını sağlamak ve suç işlediği düşüncesiyle görevinden geçici de olsa uzaklaşmasını önlemektir. Yasama dokunulmazlığı, salt bir nitelik taşımaz, meclisin kararı ile kaldırılabilir. Meclisin hangi suçların işlenmesi durumunda dokunulmazlığı kaldıracağı, hangi suçların işlenmesi durumunda kaldıramayacağı Anayasa tarafından belirtilmiştir. Meclis takdir yetkisini kullanarak dokunulmazlığın amacını göz önünde bulundurması gerekir. Meclise geniş yetkiler veren Anayasa, yasama dokunulmazlığının kaldırılması durumunda da oy verecek milletvekillerinin her tür baskıdan uzak durarak oy kullanması gerektiği yönünde vurgu yapmıştır. 

    Anayasa’nın 85/5 maddesinde; Anayasa sağlamak amacıyla siyasi parti gruplarınca, bu konu ile ilgili görüşme yapılmaz ve karar alınmaz kuralı getirtilmiştir. Yasama dokunulmazlığı geçicidir. Milletvekilliğinin sone ermesi ile birlikte yasama dokunulmazlığı da son bulur. Milletvekilliği süresince zaman aşımı işlemez. Yasama dokunulmazlığı bütün suçları kapsamaz. Bazı suçlar, dokunulmazlığın dışında tutulur. Anayasamıza göre, ağır suç gerektiren suçüstü anlarda, yetkili makamlar, durumu hemen meclise bildirmek şartı ile sorguya çekme, tutuklama ve yargılama işlemleri yapabilir. Soruşturmanın seçimden önce başlamış olmak koşuluyla Anayasanın 14. maddesi kapsamına giren suçlar da, yasama dokunulmazlığı dışında yer alır. Bu suçlar kısaca devletin bütünlüğüne yönelik eylemler ile ilgili faaliyetlerdir. Bu durumda yetkili makam, durumu doğrudan Meclise bildirir. Meclis isterse, milletvekilinin tutukluluğunun ve kovuşturulmasının ertelenmesine karar verebilir. Yasama dokunulmazlığı, sadece ceza hükmünün yerine getirilmesine karşı milletvekilini koruduğuna göre, hukuk davaları ve icra takiplerinde bu koruma saf dışı kalır.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Zeus

    • 2020-10-15 08:54:26

    Cevap : Güvenlik devletin sağlaması beklenen en önemli hizmetlerden biridir. Ancak daha da önemlisi güvenli bir yaşam sürmek bir insanın temel haklarından biridir. Birçok farklı şekilde güvenliğin sağlanmasına dönük önlemleri almakla yükümlü olan, Anayasa’da belirtildiği gibi, devlettir. Bunun yanında herkesin özgür bir yaşam sürmesi de hem Anayasamız hem de AİHS tarafından güvence altına alınmıştır. Güvenliğin sağlanması çoğu zaman özgürlüklerin kısıtlanması eğilimini doğurur bu nedenledir ki güvenlik hakkı özgürlüklerden bağımsız olarak düşünülemez. Yalnız belli koşullar altından kişilerin özgürlük hakları ellerinden alınabilir. Bu durumlar da mahkeme kararları, salgın hastalık tehlikesi, göz altına alınma, vs. gibi olağanüstü durumlar olabilir. Can ve mal güvenliğine ve kişinin özgürlüğünü kısıtlayıcı hareketlere dair verilecek cezalar TCK’da ayrıntılı olarak düzenlenir. Örneğin, kişinin özgürlüğünün ihlal edilmesi TCK’da ‘Hürriyete Karşı Suçlar’ başlığı altında tanımlanır. Bunlar tehdit, şantaj veya cebir yoluyla olabilir.

    Örnek: 2011 yılında Yargıtay’ın onadığı bir karara göre mağdur 8 kişi tarafında boş bir arazide kendisine ait araçla birlikte alıkonulmuş ve hürriyeti elinden alındığı gerekçesiyle bu kişilere dava açmıştır. Sonuç olarak mahkeme sanıkları TCK 109. Md.’den yargılamış ve suçlu bulmuştur. Bu madde ‘Hürriyete Karşı Suçlar’ başlığı altında verilecek cezaları düzenlemektedir.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.