Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

  • Hukuk
  • 8 yıl önce
  • 1 Cevap

Kişisel dokunulmazlık hakkı nedir

Kişisel dokunulmazlık hakkı nedir

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Hypatia

    • 2015-10-26 10:13:49

    Cevap : Kişi Dokunulmazlığı Kişi dokunulmazlığı en temel insan haklarından biridir. Kişi özgürlüğü ve güvenliği ikisi birlikte insanın yasayla belirlenmiş ve sınırlandırılmış durumlar dışında hareket serbestliği ve özgürlüğünden yoksun bırakılmaması anlamına gelir. Burada iki anahtar nokta gözaltına alma ve tutuklama işlemleridir. Bu işlemlerle ilgili bazı hukuki düzenleme örnekleri şöyledir:

    -Polis suç işlenmesini önlemek veya işlenmiş suçların faillerini ele geçirmek için kişilerden (Kendisinin polis olduğunu belirleyen belgeyi gösterdikten sonra) kimliğini sorabilir. Bu istem karşısında herkes nüfus cüzdanı pasaport veya resmi bir belgeyi göstererek kimliğini ispat etmek zorundadır (Polis Vazife ve Selahiyetleri Kanunu Madde 17/23).
    -Kimliğinizle ilgili sorulara doğru cevap vermek zorundasınız. (Türk Ceza Kanunu Madde 528 Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu -CMUK-Madde 135/1)
    -Kimliğini bir belgeyle yada polisçe tanınmış kişilerin tanıklığıyla ispat edemeyenler ve gösterdikleri belgelerin doğruluğundan şüphe edilenler aranan kişilerden olup olmadıkları anlaşılıncaya veya gerçek kimlikleri ortaya çıkıncaya kadar 24 saati geçmemek üzere polisçe gözaltına alınabilir. (Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu Madde 17/4) -Üst aranması kural olarak hakim kararıyla yapılır; gecikmede sakınca varsa kanunla yetkili merciin emri gerekir. (Anayasa Madde 20/2).
    -Suçu işlediği sırada yada suçüstü sırasında takip edilen kişinin kaçma ihtimali varsa veya hemen kimliğini tayin etmek mümkün değilse tutuklama kararı olmadan dahi o kişi geçici olarak gözaltına alınabilir. (CMUK Madde 127/1)   Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 5. Maddesi’ ne göre kişi dokunulmazlığında; ** Özgürlük mahrumiyetinde bildirme ** Yargıç önüne çıkma ** Yargıç önüne çıkarılmada süre ve usul güvencesi ** Özgürlük kısıtlamasında makul süre kaydı ** Özgürlük kısıtlamasına karşı başvuru hakkı vardır.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.