Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Klasik Türk Müziği Makamları Hakkında Bilgi Verir Misiniz

Klasik makamı sorusunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Sokratesla

    • 2021-04-26 16:54:41

    Cevap : Klasik Türk Müziği Makamları Hakkında Bilgi Verir Misiniz sorusunun cevabı:


    Makamlar: Belirli bir duyguyu, düşünceyi, anlamı simgeleyen, her biri ayrı karaktere, renge, özelliğe samüzik renkleridir. Aşkı bildiren ses yollarıdır. Klasik Türk Müziği'nin 40 makamı ve anlamlarını hazırlayan Savaş Barkçin'in çalışmalarını sizler için derledik.

    Acemaşıran Makamı:Türk mûsikisinde bir birleşik makam. Dört buçuk asırlık bir geçmişi olduğu tahmin edilen en eski ve en çok kullanılan makamlardan biridir. Acem makamının icrasından sonra, çârgâh dörtlüsü ile acem-aşiran perdesinde karar verilerek meydana gelir.

    Sultaniyegah Makamı: Geleneksel notalama dikkate alındığında, birinci güçlüsü 8. ve 9. derecelerdeki Neva ve Hüseyni perdeleri, 2. güçlüsü 5. derecedeki Dügah perdesi, durağı 1. derecedeki Yegah perdesi olan makamdır. Kürdili aşıttan elde edilir. Buselik makamının Yegah üzerindeki şeddidir.

    Ferahfeza Makamı:Geleneksel notalama dikkate alındığında, birinci güçlüsü 10. derecedeki Acem perdesi, 2. güçlüsü 8. derecedeki Neva perdesi, durağı 1. derecedeki Yegah perdesi olan makamdır. Kürdili aşıttan elde edilir.

    Şedaraban Makamı:(Şedd-i Arabân), Klasik Türk müziğinde bir birleşik makam. Zirgüleli hicaz makamı dizisinin yegâh [re] perdesi üzerine göçürülmüş şeklidir. Makam, inici olarak kullanılmıştır.

    Kürdilihicazkâr Makamı: Klasik Türk müziğinde rast perdesinde bir şed makam. Kürdî makamının Rast perdesine göçürülmüş şeddidir ve İnici bir makamdır. Karar perdesi Rast, güçlüsü Neva, yedeni ise Acemaşiran olup donanımına Si, Mi ve La için üç tane küçük mücennep konur.

    Hicazkâr Makamı: Zirgüleli Hicaz makamı dizisinin Rast perdesi üzerine göçürülmesiyle elde edilir.a-Durağı: Rast perdesidir. b-Seyri: İnicidir. ... Hicazkâr makamı inici bir düzeye sahiptir.

    Nihâvend Makamı: Klasik Türk müziğinde bir makam. Nihâvend durağı, rast perdesi. Nihâvend seyri - Bazen çıkıcı bazen inici gibi bir biçimde başlarsa da, hemen inici-çıkıcı hale dönen bir seyir.

    Neveser Makamı: Geleneksel notalama dikkate alındığında birinci güçlüsü 8. derecedeki Neva perdesi, durağı 4. derecedeki Rast perdesi olan makamdır. Nikriz beşlisinin tiz tarafına Nevada Hicaz dörtlüsü eklenerek elde edilir.

    Acemkürdi Makamı: acem makamını husule getiren acemaşiran ve uşşak dizilerinin nihayetine bir kürdi dörtlüsünün katılmasından ibarettir. Güçlü acem-fa durak dügâh-la sesleridir. Makam acem makamını yapar, sonra kürdi dörtlüsü ile karar eder. Bazen ibare arasında da kürdi dörtlüsü gösterilir.

    Hisar Makamı: Klasik Türk müziğinde bir birleşik makam veya re diyez notasıdır.

    Şehnaz Makamı:Geleneksel notalama dikkate alındığında 1. güçlüsü 12. derecedeki Muhayyer perdesi, 2. güçlüleri 8. ve 9. derecelerdeki Neva ve Hüseyni perdeleri ve durağı 5. derecedeki Dügah perdesi olan bir makamdır.

    Ferahnak Makamı: Geleneksel notalama dikkate alındığında 1. güçlüsü 10. derecedeki Eviç perdesi, 2. güçlüsü 8. derecedeki Neva perdesi ve durağı 3. derecedeki Irak perdesi olan bir makamdır. DO# Aşıtın yedenidir.

    Şevkefza Makamı: Şevkefza, Klasik Türk müziğinde III. Selim tarafından düzenlenmiş bir makamdır.

    Çargâh Makamı: Türk müziğinde do perdesinin adı ve bu perdede karar kılan makam. Klasik Batı müziğinde tam karşılığı do-majördür. Karar perdesi çargah, güçlüsü gerdaniye, yedeni buselik, seyri çıkıcı. Çargah makamında Türk musikinde çok fazla sayıda eser bulunmamaktadır.

    Dügâh Makamı:  Klasik Türk müziğinde bir birleşik makamdır. Şedaraban makamından Saba terkibine veya nev-eser'in yegah perdesindeki şeddinden birkaç sesin eklenmesinden oluşur. 

    Bestenigar Makamı: Geleneksel notalama dikkate alındığında birinci güçlüsü 7. derecedeki Çargah perdesi, ikinci güçlüsü 5. derecedeki Dügah perdesi ve durağı 3. derecedeki Irak perdesi olan makamdır.

    Rast Makamı: Klasik Türk müziğinde bir makam. Çıkıcı bir makamdır. Durağı SOL sesi, güçlüsü beşinci derecesindeki RE sesidir.

    Mahur Makamı: elimizdeki en eski örneklere ve eski nazariyat kitaplarındaki bahislere bakılacak olursa en az 6-7 asırlık bir makamdır. Asırlardan bu yana aynı derecede rağbet görerek kullanılmıştır.

    Isfahân Makamı: Klasik Türk müziğinde dügah perdesindeki makamlardan biridir.

    Bûselik Makamı: Makamın güçlüleri hüseynî ve çârgâh perdeleri, durağı dügâh perdesidir. Çıkıcı seyreder. Batı mûsikisindeki la minör gamına çok yakındır. Bûselik dörtlüsü veya beşlisi, bûselik makamının dışında birçok birleşik makamın yapısında da yer alır.


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.