Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Kollajen Hastalıklar Nelerdir

Bu sorunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz.

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Ugur

    • 2015-03-30 14:41:53

    Cevap : Kollajen Hastalıklar
    Eş İsimler: Yaygın bağ dokusu hastaiıkmları, koliajen-vasküler hastalıklar, bağ dokusunun yaygın iltihabi hastalıkları, konnektivitler, koilajenozlar.

    Tanımı: Vücutta yaygın olarak bulunan bağ dokusunu ön planda tutan ve nedeni bilinmeyen, kronik iltihabi hastalıkların tümüne “kollajen hastalıklar” denir.

    Tarihçe ve Önemi : 19 uncu asırda ve 20'nci asrın başında tanımlanan bazı hastalıkların gerek klinik gerekse patolojik anatomik olarak birbirlerine benzedikleri ve bağ dokusunda yaygın iltihabi bir hastalık tablosu oluşturdukları dikkate alınarak bunlara “kollajen hastalıklar” denmiştir, bu isim altında başlangıçta 4 hastalık tanınmakta idi:
    1- Lupus eritematozus
    2- Skleroderma
    3- Dermatomiyozıt/polimiyozit
    4- periarteritis nodoza Daha sonraki yıllarda benzer özellikleri nedeni ile aşağıdaki hastalıklar da bu gruba sokulmaya başlandı:
    5- Romatoid artrit
    6- Sjögren sendromu
    7- Mikst konnektif doku hastalığı
    8- Tekrarlayan polikondrit

    Daha çok kadınlarda görülen ve bir çok organı tutarak öldürücü olabilen bu hastalıklar üzerindeki bilimsel çalışmalar, hem romatoloji bilim dalının gelişmesini hem bu grup hastalıkların daha iyi tanınmasını, tedavilerinin daha başarılı yapılmasını ve bu hastalıkların yaşam sürelerinin uzatılmasını sağlamıştır.

    Sıklık: Romatold artrit hariç diğerleri toplumda nadir görülen hastalıklar içine girer. Romatold artrit İçin %ı-3, diğerlerinin tümü için %1 oranı en yakın bir tahmindir, Kollajen hastalıkların çoğu kadınlarda, sadece periarteritis nodoza erkeklerde daha sıktır. Bu hastalıklar çoğunlukla 15-40 yaşlarında başlarsa da çocuk ve yaşlılarda da görülmektedir.

    Nedeni: Kesin bir neden bulunamamıştır, çevre faktörleri (güneş ışınları, infeksiyonlar, travma, kimyasal maddeler ve ilaçlar vb.), katılım, bağışıklık bozuklukları, psikolojik faktörler ve diğerleri hastalığın ortaya çıkmasında önemli rol oynayabilmektedir, bu hastalıkların, nasıl başlarsa başlasın otoimmün hastalıklar içine girdiği kabul edilmektedir, otoim-mün hastalık deyince, herhangi bir nedenle organizmanın kendi (öz) yapı taşlarına karşı geliştirdiği bağışıklık cevabı sonucu kendi yapı taşlarını hastalandırması anlaşılır.

    Klinik özellikler: Bu hastalıkların en çarpıcı özellikleri, değişik sistem ve organların hastalandırmalarıdır. Ateş, zayıflama, deri, derialtı dokusu, hareket sistemi yapılarından özellikle eklemler, kaslar ve yumuşak dokular, damarlar ve kalp, solunum sistemi, sindirim sistemi, sinir sistemi, idrar yolları tutulması çoğunda vardır.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.