Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Konjonkturel İttifak

sorusunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Zeus

    • 2022-09-22 03:33:30

    Cevap : Konjonkturel İttifak: Bir devletin menfaatlerini ve içinde bulunduğu dönemin şartlarını gözeterek ittifaklıklar, dostluklar kurması ise konjonktürel ittifaklık olarak tanımlanır. Bu tür ittifaklar, ülkelerden birinin mevcut durumu değiştiğinde dağılır.

    Örnek: Rusya ve Britanya İmparatorluğu ile ittifak kuran İtalya, savaştan galip ayrıldı. İtalya hükümetinin planlı bir şekilde taraf değiştirmesi, konjonktürel ittifaka örnek olarak gösterilebilir.

    Osmanlı Devleti’nde Konjonktürel İttifak

    Osmanlı Devleti, Sultan 2. Mustafa döneminde Kutsal İttifak ile uzun süren savaşlar içindeydi. Başta Avusturya, Lehistan ve Venedik’ten oluşan Kutsal İttifak’a daha sonra Rusya, İngiltere ve Hollanda da dahil olmuştur. Özellikle Zenta muharebesinin kaybedilmesi ile Osmanlı Devleti, Kutsal İttifak ile barış müzakerelerine girmek zorunda kalmıştır. Karlofça kentinde gerçekleştirilen müzakerelerde Karlofça Antlaşması imzalanmıştır. Karlofça Antlaşması, Osmanlı Devleti için birçok bakımdan kilometre taşı niteliğindedir. Öncelikle Karlofça Antlaşması, Osmanlı Devleti’nin ilk defa müzakere etmek zorunda kaldığı antlaşmadır. Daha önce barış koşullarını haklı zaferleri sonucu kendisi belirleyen Osmanlı Devleti, ilk defa masa başı diplomasisi yöntemini kullanmak zorunda kaldı. Ayrıca bu antlaşma, Osmanlı Devleti’nin saldırıdan halinden savunmaya pozisyonuna gidişini simgeliyordu. Ayrıca gerileme döneminin başlangıcını oluşturuyordu.

    Osmanlı Devleti, Karlofça Antlaşması sonucunda büyük miktarda toprak kaybetti. Bu toprak kayıpları, Osmanlı Devleti’nin uzun yıllardır bulunduğu Avrupa’dan çıkışının başlangıcını oluşturdu. Karlofça Antlaşması’nın sonuçlarından ilki hükümetin işlemesinde bürokratik unsurların askeri unsurlara nazaran daha çok öne çıkmaya başlamasıdır. Dışişlerinden sorumlu divan üyesi olan Reis’ül küttab Mehmet Rami Efendi’ye Karlofça Antlaşması’ndan hemen sonra sadrazamlık görevi verilmesi bunun bir örneğidir. Bu örnekten sonra birçok Reis’ül Küttab Mehmet Rami Efendi’nin izini sürerek sadrazamlığa yükseltilmiştir. Ayrıca bu antlaşma ve sonuçları, Osmanlı Devleti’nin dış politikasını baştan aşağı yenilemesine sebep olmuştur. Dolayısıyla konjonktürel ittifaklar kurulmasını sağlamıştır.

    Yeniden bu yarıyıl, Osmanlı Devleti’nin takip ettiği dış siyasetin yine oluşmasında ve konjonktürel ittifaklar kurmasında da tesirli oldu. Doğu Akdeniz ticaretinde (Levant) önde gelen ülke olan Fransa, gelirlerinde ve nüfuzunda büyük gerilemeler yaşadı. Fransa, Osmanlı Devleti nezdinde giderek haysiyetini kaybetmeye başladı ve bu boşluğu Hollandalılar ve İngilizler doldurdu. Avusturya ve değişik çoğu Avrupa ülkesi için Osmanlı Devleti artık riskli olmaktan çıktı. Osmanlı Devleti’nden ziyade batıda Fransa’nın büyük bir tehlike icraa ettiği görüşü ağırlık kazandı. Osmanlı Devleti’nde karşı olan tutum da büyük oranda değişmiştir. Osmanlı Devleti ile olan Haçlı Savaşları yerini ticarette avantajlı durumda bulunmak için imtiyaz ve kapitülasyon sahibi olma yarışına bırakmıştır. Resmen olmasa da fiilen gücünü kaybeden Osmanlı Devleti, Westphalia Barış Antlaşması‘nda eşit bir statüde Avrupa diplomatik kurallarına göre temsil edildi.


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.