Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Konveksiyon nedir?

Klimalar neden yukarı takılır?

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Admin

    • 2015-06-02 03:04:12

    Cevap : Konveksiyon yani taşının bir ısı transferidir yani ısının yayılma yollarından biridir. Sıcak su yükselirken, soğuk suyun onun yerine geçmesi ile suyun tamamının ısınması olayında da olduğu gibi ısının tanecikler ile birlikte hareket enerjilerini, yani ısılarını bir yerden başka bir yere taşınması olayına ısının konveksiyon yolu ile yayılması denir. 

    Önemli :  Isının konveksiyon yoluyla yayılması sıvı ve gazlarda olur, katılarda olmaz.

    Örneğin; güneşin yeryüzünü ısıtması olayı ısının konveksiyon yolu ile yayılmasıdır. Güneş yeryüzünü ışıma yolu ile ısıtır. Yeryüzüne temas eden hava iletimle ısınır. Isının hava molekülleri yukarı doğru yükselir. Yükselen hava atmosferin soğuk tabakasına geldiğinde soğur ve aşağı doğru inmeye başlar. Böylece havada konveksiyon ile ısı aktarımı olur.

    Özetle konveksiyon; 
    1. Kütle hareketiyle ısı transferidir.
    2. Farklı sıcaklıkta kütlelerin hareket etmesiyle ısı akışı olur.
    3. Atmosferde sıcaklık konveksiyonla dengelenir. 
    Diğer Cevaplara Gözat
    Konveksiyon nedir?

    Sunum İçeriği

    1. Sayfa
    ISININ YAYILMA YOLLARI

    2. Sayfa
    Isının Yayılma Yollarıİletim Yoluyla YayılmaIşıma (radyasyon) Yoluyla YayılmaKonveksiyon (madde) Yoluyla Yayılma

    3. Sayfa
    İletim Yoluyla Yayılmaİletim yoluyla yayılma nedir? Maddeyi oluşturan taneciklerin titreşerek birbirine çarpması ile ısı enerjisinin aktarılmasına ısının iletim yoluyla yayılması denir. Isı enerjisinin iletim yoluyla yayılması bütün maddeler taneciklerden oluştuğu için katı, sıvı ve gazlarda görülür.

    4. Sayfa
    Titreşen tanecikler (yerinden ayrılamayacağı için) etrafındaki diğer taneciklere çarparak diğer tanecikleri de titreştirir ve o taneciklerin de titreşim hızını bu nedenle de hareket enerjisini arttırır. Böylece ısı enerjisi bir tanecikten diğerine aktarılarak madde boyunca iletilmiş yani yayılmış olur.

    5. Sayfa


    6. Sayfa
    .Bir ucu ateşin içindeki demir maşanın diğer ucunun ısınması. . Ateşin üstündeki kızarmış demir tutulurken kalın eldiven giyilmesi örnek verilebilir.

    7. Sayfa
    Isının iletim yoluyla yayılması katı maddelerde, sıvı ve gaz halindeki maddelerden daha kolay gerçekleşir. Katılar ısı enerjisini sadece iletim yoluyla yayarlar. Niçin katı maddelerdeki ısı iletimi sıvı ve gazlara göre daha iyidir?

    8. Sayfa
    Çünkü; katıları oluşturan tanecikler birbirine oldukça yakın olduğundan titreşim hareketi sırasında birbirlerine çarpma oranları oldukça fazla olur. Bu da ısının iletimle yayılması hızlandırır. Sıvı ve gazlarda ise tanecikler birbirinden oldukça uzaktır. Tanecikler birbirinden uzaklaştıkça titreşim hareketi ile ısının iletilmesi ve ısının iletimle yayılması zorlaşır.

    9. Sayfa


    10. Sayfa
    Bir de deney yaparak ısının iletimini gözlemleyelim.

    11. Sayfa
    Isının iletimle yayılma hızı tüm katılarda aynı mıdır?

    12. Sayfa
    Her katı maddenin ısı iletkenliği farklıdır. Farklı olması maddeleri oluşturan tanecikler arasındaki boşluklarla ilgilidir. Maddeyi oluşturan tanecikler birbirine ne kadar yakınsa maddenin ısıyı iletme hızı o kadar fazladır. Tanecikler birbirinden ne kadar uzaksa maddenin ısıyı iletme hızı o kadar azdır.

    13. Sayfa


    14. Sayfa
    Neden tencereler metalden yapılırken sapları plastikten yapılır? Neden yemek pişirirken tahta kaşık kullanılır?

    15. Sayfa
    Çünkü her madde ısıyı iletmez. İletken maddeler Yalıtkan maddeler Isıyı iyi iletir. Isıyı iletmezler. Tanecikler arasındaki Tanecikler arasındaki çok azdır ve düzenlidir. boşluk fazladır ve düzensizdir.

    16. Sayfa


    17. Sayfa


    18. Sayfa
    Işıma Yoluyla Yayılma Isı enerjisinin tanecik olmadan ışınlar sayesinde yayılmasına ışıma denir. Işıma yoluyla ısının yayılmasında temas yoktur ve ışıma ile ısının yayılması boşlukta ve saydam ortamlarda gerçekleşir. Her madde ışıma yoluyla ısı yayar ve bu ışıma her yönde olur.

    19. Sayfa
    Güneş ışığı altında bekletilen suyun ısınması ve mumun alevine yaklaştığımız da parmağımızın ısınması, ellerimizin ateşin önünde ısınması ısının, ışıma yoluyla yayılmasına örnek verilebilir.

    20. Sayfa
    Kışın güneşli günlerde, dışarıda sıcaklık sıfırın altında iken güney yönünde olan ve iyi güneş alan evlerin içinin soba gerektirmeyecek kadar ısınması, sıcak su panellerinin evlerin güney cephesine yerleştirilmesi, sizce bunların sebebi ne olabilir?

    21. Sayfa
    Dünyamızın ısınmasını sağlayan temel ısı kaynağımız nedir? Bu ısı kaynağı dünyamıza hangi yol ile ulaşır?

    22. Sayfa
    Güneş’ten yayılan ışınlar Uzay boşluğundan hareket ederek ışıma yoluyla Dünya’ya gelir. Boşlukta maddeleri oluşturan tanecikler bulunmadığından Güneş ışınları Dünya’ya çok kısa sürede ulaşır.

    23. Sayfa
    Dünya’ da geceleri gündüzlerden daha soğuk olmasına rağmen gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkı en fazla 10 – 15 0C olur. Sizce gece ve gündüz arasında sıcaklık farkının fazla olmamasının nedeni nedir?

    24. Sayfa
    Gece ve gündüz arasında sıcaklık farkının fazla olmamasının nedeni, gece Dünya tarafından ışıma sonucu etrafa yayılan ısı enerjisinin atmosfer tarafından uzaya yayılmasının engellenmesidir. Atmosfer olmamış olsaydı gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkı daha fazla

    25. Sayfa


    26. Sayfa
    etkinlikler Aşağıdaki cümleleri inceleyin doğru olan ifadelerin başına (D) yanlış ifadelerin başına(Y) yazınız.(…) Isı katılarda ışıma yoluyla yayılır(…) Isı boşlukta ışıma yoluyla yayılır(…) Demir iyi bir ısı iletkenidir(…) Maddeye ısındıkça tanecikler arasındaki boşluk azalır.(…) Isıyı en iyi katı maddeler iletir 

    27. Sayfa
    Aşağıdaki boşlukları doğru şekilde doldurunuz.  Isı katılarda …………… yoluyla yayılır Isı boşlukta …………… yoluyla yayılır Isıyı iyi ileten maddelere ……………………… denir Sıcaklık farkından dolayı iki madde arasından aktarılan enerjiye ……………. denir. Isının akış yönü …….. maddeden……...maddeye doğrudur. (ışıma , iletken, iletim, ısı, sıcak-soğuk)

    28. Sayfa
    Çoktan Seçmeli SorularIsının yayılma yollarından biri de ışımadır.Aşağıdakilerin hangisinde ışıma yoluyla ısı yayıl­ması olmamıştır? a) Güneşin dünyamızı ısıtması b) Elimizi sobanın yanına tutunca elimizin ısınması c)Soğuk kış günlerinde, güneş altındaki arabanın içinin ısınması d) Elimizle sobaya dokununca elimizin yanması

    29. Sayfa
    2)Aşağıdakilerden hangisi iyi bir ısı iletkenidir?A) Cam yönü B) Plastik köpük C) Tahta D) Alüminyum3) Aşağıdakilerden hangisi ısının yayılma yollarından değildir? A) Yansıma B) Işıma C) İletim D) Konveksiyon

    Cevap Yaz Arama Yap

    Ugur

    • 2015-06-02 03:25:23

    Cevap : Konveksiyon, güneş ışınlarıyla ısınan yerkürenin, üzerindeki hava tabakasını ısıtarak onu yükseltmesi olayıdır. Konveksiyon nemli havalarda daha hızlı olur ve hızlı yükselme sağanak yağışlara, hatta daha şiddetli olursa hortumlara neden olur. Yani özetle konveksiyon ısınan havanın yükselmesi hadisesidir.


    Konveksiyon başlıca iki tiptir: 
    Zorlanmış Konveksiyon ve Doğal Konveksiyon. Zorlanmış taşınım zaman orta kendi başına hareket ediyor, bu hava bir fan tarafından itiliyor olduğu gibi ısı transferi gerçekleşir. Bu durumda, ısı sıvı hava hareketi tarafından verileceğini, ancak gerçekte hareketi neden değildir. Bazen zorlanmış taşınım ile ısı adveksiyon olarak da anılacaktır.

    Karışık Konveksiyon
    Doğal konveksiyon zaman orta ısı kendisi gitmek için ilham ediliyor ısı transferi gerçekleşir. yüzdürme sıcak sıvı yükselmeye neden çünkü gaz halinde ve ayrıca, kızıştıkça orta genişletir Bunun nedeni hem olur. Doğal konveksiyon bazen serbest konveksiyon denir. konveksiyon ve iki tür, zorla ve doğal, genellikle ısı biraz taşımak için sıvı neden olan aynı zamanda, meydana, ama aynı zamanda diğer bazı kuvvet nedeniyle hareket ediyor. Bu durumda, o kadar karışık konveksiyon denir.

    Zorlanmış taşınım dünyada birçok yerde, hem insan-nesneler ve doğal dünyada yapılan görülebilir. Örneğin, bir konveksiyon fırın güçleri sıcak hava fırın aracılığıyla bir fan kullanarak dolaşmaya. hava biraz kendi başına hareket olsa da, zorlanmış konveksiyon ısı daha da ödeme sağlar. insan vücudu içinde, dolaşım sistemi zorlanmış taşınım, harika bir örnektir. Kan, birçok diğer anlamları, eylemler arasında hem ısıtma ajan ve vücut için ajan soğutma ve dolaşım sistemi ile zorlanır.

    Doğal Konveksiyon
    Doğal konveksiyon en kolay olmayan bir radyatör ısıtıcı gibi ısı kaynağı Fanlı yukarıda bir şey koyarak görülebilir. daha soğuk havadan daha etrafına batmaz çünkü ısıtıcı hemen üzerinde hava olarak ısıtılır, o yükselir. Eğer ısıtıcı üzerinde doku kağıt parçası yer varsa, o doğal konveksiyon meydana taşınan yukarı olsun göreceksiniz. Benzer şekilde, bir sıvı size renkli ve farklı bir renkte bir soğuk sıvı içinde yerleştirerek bir sıvı ısıtılarak işyerinde aynı etkiyi görebilirsiniz içinde. Sıcak sıvı doğal konveksiyon yoluyla yukarıya yükselecektir.

    Konveksiyon ve okyanus akıntıları oluşturmada önemli rol oynamaktadır böylece büyük bir konveksiyon sistemi ile dünya çapındahava örnekleri düzenlemeye yardımcı olur. Sıcak su akıntıları, güneş, kutup doğru ekvator baş tarafından ısıtılan ve aynı onlar sürekliserin yolculuk, onları lavaboya yardımcı olur. Bir kez orada upwell ve tekrar hareket başlar, büyük bir konveyör bant bazı durumlarda yolculuğunu tamamlamak için 1600 yılı yukarı alabilir şekillendirme.
    Konveksiyon nedir?

    Sunum İçeriği

    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.