Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Köy seyirlik oyunlarını kim bulmuştur ve ne zaman bize gelmiş veya varmış

köy seyirlik oyunlarının tarihçesini istiyorum

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Tarifi ComTr

    • 2015-03-22 11:39:47

    Cevap : Bazı araştırmacılar köy seyirlik Oyunlarımızın ortaya çıkışını Eski Anadolu Medeniyetleri olarak gösterir."Çeşitli inanış ve mitlerin kaynaklık ettiği bu oyunlar, eski Anadolu uygarlıklarının, Anadolu toprakları üzerinde yaşayan halkımızın Orta Asya'dan getirdiği kültürel öğeler ve islamiyeti kabulünden sonraki islami öğelerle birleşen bir kültürel sentezin izlerini taşır." Bu görüşte olanlar  Trajedi ve komedi türlerinin antik  Yunan medeniyetinden çıkmış olmasından hareket ederek ilk Tiyatro örneklerinin tanrılar, tanrıçalar için baharın girişi hasat zamanlarında halkın yaptığı oyunlardan çıktığı  bilgisinden hareket ederler. Türkler deki köy seyirlik oyunların kökeni de bu oyunların diğer kültürlere geçiişi ile ilgili olsa bile içerik, işlev ve yaklaşım olarak köy seyirlik oyunlarımızla bu medeniyetlerde oynanan oyunlar arasında  bağlar kurabilmek  hayli zor olacaktır. Buna rağmen kültürel etkileşimlerin her zaman olduğunu kabul etmek gerekir. "Halen özellikle Anadolu da ki pek çok köyde devam ettirilen köy seyirlik oyun geleneğinin tarihini binlerce yıl öncesine dayanmaktadır " İddiasında olan bir görüş, köy seyirlik oyunlarımızdaki içerik, amaç, biçimsel özellikler  ile antik medeniyetlerdeki Tiyatronun içerik, bçimsellik, teknik ve amaçları arasındaki ilintileri de örneklemeler yoluyla belirtmesi gerekir.


    Köy seyirlik oyunlarının  işlevleri bakımından kutlama törenlerinden (kut törenlerden) kaynaklandığı  düşüncesi daha ağır basmakta bu bakımdan da antik Anadolu medeniyetleri ile köy seyirlik oyunlarımızın ilintisi kurulmaya çalışılmaktadır.  Köy seyirlikoyunların gün dönümü, baharın gelişi, göç zamanları öncesi ve sonrası hasat sonrası  yapılan eğlencelerden mütesşekkil olmasına rağmen , sebepli sepepsiz de oynanabildiği, daha ziyade düğün , bayram ve eğlence maksatlı oynandığı da gözden kaçmamalıdır. Bu oyunlar mevsim dönüşümlerinde, ekim-dikim ve hasat zamanlarında, ramazan aylarında , bayram düğün, yaylaya göç veya dönüş vakitlerinde düğün ve nişan günlerinde oynanmaktadır. Bu  oyunlar topluca  oynanır  ve seyirciler de oyunlara katılır. Seyirlik oyunlarda kullanılan en yaygın ögeler, ak-kara  çatışması, tarla sınırı çizmek,  seyircileri veya oyuncuları bir tuzağa düşürmek, erotik ögelerdi.

    Köy seyirlik oyunlarının antik medeniyetlerden Türklere geçtiği yönündeki görüşler tamamen göz ardı edilebilecek bir görüş değildir. Örneğin şu anektod konuyu aydınlatması bakımından önemlidir.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Köy seyirlik oyunlarını kim bulmuştur ve ne zaman bize gelmiş vey...

    Sunum İçeriği

    Cevap Yaz Arama Yap

    CevapMatik

    • 2015-03-22 11:20:26

    Cevap : Köy seyirlik oyunları
    Bu oyunlar meydanlarda oynandığı gibi kışın oda içerisinde de oynanmaktadır. İlkel toplumlardan günümüze değişim göstererek ulaşan bu oyunlar önceleri yaşantının daha verimli olabilmesi için doğaüstü güçlere, tanrılara ya da tanrıya şükran belirten bilinçli olarak gerçekleştirilen törenlerdir. Çeşitli inanış ve mitlerin kaynaklık ettiği bu oyunlar, eski Anadolu uygarlıklarının, Anadolu toprakları üzerinde yaşayan halkımızın Orta Asya'dan getirdiği kültürel öğeler ve İslamiyeti kabulünden sonraki İslamî öğelerle birleşen bir kültürel sentezin izlerini taşır.

    Seyirlik oyunlar ilkel bir tiyatro örneğidir. Sanat kaygısından çok toplumsal ve dinsel açıdan işlevseldir.

    Köy seyirlik oyunları çağlar boyu süren halk tiyatrosu geleneğinin günümüze gelen mirasıdır. Bu oyunlar tarih boyunca göçlerden, çeşitli kültürlerden ve birikimlerden etkilenmiştir. İslamiyet öncesi Türk kültüründe bugünkü İslamiyet ve Anadolu kültürünün etkisini görüyoruz. Bu oyunlar zaman boyutunda beslenerek bugünkü şeklini almıştır. Oynandığı toplumun kültür düzeyine, zaman ve geleneğe bağlı olarak şekillenir.
     
    Seyirlik oyunları iki ana gruba ayırabiliriz:
     
    Ritüel nitelikli oyunlar: Belirli bir takvimi olan işlevsel oyunlar. Ritüel kökenli oyunlarda şenlik, büyü, bolluk ve bereket motifleri iç içedir. Taklit, eylem ve toplu katılma doğaya karşı korunmadır. Bu tür oyunlar eski-yeni, iyi-kötü, bolluk-kıtlık, yaz-kış, ak-kara, güçlü-zayıf gibi çatışmalar üzerine kurulur.
     
    Eğlence amaçlı oyunlar: Evlenme törenlerinde ve çeşitli toplantılarda eğlence amacıyla oynanan oyunlardır. Eğlence amaçlı oyunlarda topluluğu eğlendirmek amacı güdülür. Oyunlarda toplumun eksik yönleri ele alınır, bozuk kişilikler alaya alınır. Kelime oyunlarından yola çıkılarak espriler yaratılır. Ahlaki bir sonuca varma aranır.
     
    Köy tiyatrosu, karagöz ve orta oyunundan daha eskiye dayanır. Köylülerin uzun kış aylarında düğünlerde, bayramlarda eğlenmek ve vakit geçirmek için düzenledikleri basit, temsili oyunlardır. Köy seyirlik oyunları sözlü geleneğe bağlıdır ve anonimdir.
     
    Oyunun içeriği ve yapısı yörelere göre farklılık gösterebilir. Oyun. köyde gençler ve orta yaşlılar tarafından canlandırılır. Çocuklardan ihtiyarlara kadar her yaştan köylüler de bu oyunların seyircileridir.
     
    Oyunlarda gerekli görülürse çok basit bir dekor fikrini veren malzemelerden, duruma göre basit kostümlerden ve makyajdan da yararlanılır. Oyunlar kapalı veya açık yerlerde oynanır. Canlandırılan olayın konusu genellikle köy yaşamıyla ilgili bolluk, yoksulluk, kıskançlık ve sevgidir. Oyunun içeriği ve yapısı yörelere göre farklılık gösterebilir.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.