Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Kullanılmayan pilleri ne yapmalıyız?

Kullanılmayan pilleri ne yapmalıyız sorusunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    BİLGİNİN IŞIĞI

    • 2021-05-20 20:56:30

    Cevap : Kullanılmayan pilleri ne yapmalıyız? sorusunun cevabı:


    Pil ve Bataryaların Ömürleri  özellikleri detaylı olarak verilen, çeşitli pil sistemlerinin cihazlarda kullanımı, muhafazası ve şarjlı türlerin şarj edilmesi esnasında tüketicinin dikkat etmesi gereken hususlar ile, ömrünü tamamlayarak atık hale gelen pillerin insan sağlığına zarar vermemesi ve çevreyi kirletmemesi için göz önünde bulundurulması gereken hususlar  “doğrular” ve “yanlışlar” olarak aşağıda özetlenmiştir:

    Doğrular / Yanlışlar:

    Uzun süre kullanılmayacak cihazların içindeki piller çıkartılmalı, artı ve eksi uçları kuru bir bezle silinmeli ve kısa devre oluşturmayacak şekilde naylon bir torbada veya karton kutuda muhafaza edilmelidir. Aksi taktirde pillerin içindeki kimyasal çözeltilerin sızıp cihaza zarar verme ihtimali oldukça yüksektir.

    Bütün pil sistemleri belirli bir kullanım süresine sahip olduklarından, her zaman ihtiyaç duyulan sayıda pil satın alınmalıdır.

    Yeni satın alınmış piller kullanım aşamasına kadar orijinal ambalajlarında tutulmalıdır.
    Piller buzdolabında saklanabilir. Ancak piller buzluk veya derin dondurucu bölümlerine konulmamalıdır. Buz dolabından çıkartılan piller kullanılmadan önce 24 saat oda sıcaklığında tutulduktan sonra kullanılmalıdır.

    Piller cihazlara yerleştirilirken temas noktalarının iyice temizlenmesi fayda sağlayacaktır. Aksi halde enerji kayıpları söz konusu olacaktır.

    Şarjlı piller, kendilerine özgü şarj cihazları kullanılarak ve imalatçı firmanın öngördüğü süreye uyularak şarj edilmelidir. Bu suretle pillerden yüksek verim elde edileceği gibi pillerin aşırı ısınmaları, şişmeleri, gaz çıkarmaları, alevlenmeleri ve hatta patlamaları önlenecektir.

    Şarj işlemlerinin her zaman oda sıcaklığında yapılmasına dikkat edilmelidir. Yüksek veya düşük sıcaklıklarda şarj veriminin çok düşeceği unutulmamalıdır.

    Şarjlı Ni-Cd ve Ni-MH pillerini tamamen boşalmadan önce şarj etmemeye dikkat ediniz. Bu suretle pillerin kullanım ömrü daha da uzayacaktır. Söz konusu pillerin sürekli aşırı şarjından da kaçınınız. Diğer taraftan, Li-İyon pillerinin aşırı deşarjından kaçınılarak, % 50 civarındaki deşarj seviyelerinde şarja alınmaları ömürlerini uzatan önemli bir etkendir.

    Cep telefonlarında yaygın olarak kullanılan ve şarj edilebilir türdeki Li-İyon pilleri aşırı şarjlara maruz bırakılmamalı, yüksek sıcaklıklarda tutulmamalı ve dahili/harici kısa devrelerden korunmalıdır.

    Sürekli şebeke cereyanı ile çalıştırılan dizüstü bilgisayarlarındaki Li-İyon pilleri, cihazın yarattığı sıcaklıktan korunmak üzere, bilgisayardan çıkartılmalı ve serin bir yerde muhafaza edilmelidir.

    Atık haldeki piller ayrı bir yerde (naylon torba, kutu veya kavanoz gibi) biriktirilmelidir.

    Evinizdeki veya iş yerlerinizde biriken atık piller uzun sürelerle muhafaza edilmemeli, web sitemizde yer alan “ATIK PİL BİRİKTİRDİM” formu doldurularak, derneğimize gönderilmesi sağlanmalıdır.

    Toplanan atık piller bulunduğunuz yere en yakın market, muhtarlık, okul, hastane vb yerlerdeki atık pil toplama kutularına atılmalı veya satın alındıkları yerlere götürülmelidir.

    Çevrenizdeki atık pil toplama noktalarının nerelerde olduklarını web sitemizde yer alan “TOPLAMA NOKTALARI” adresinden görebilirsiniz.

    Atık pillerin bünyelerindeki bazı metallerin geri kazanılabileceği ve bu suretle ülke ekonomisine katkıda bulunulabileceği unutulmamalıdır.

    Atık pillerin toplanması için düzenlenecek kampanyalara gönüllü olarak katılım sağlanmalıdır.
    Çevrenizde bulunan pil tüketicilerini yukarıda anlatıldığı şekilde davranmaya davet ederek, onlara örnek olunmalıdır.

    Piller delinmemeli, ezilmemeli ve özellikle düğme şeklindeki minik piller küçük çocukların ulaşacağı yerlerde tutulmalıdır.

    atık piller


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.