Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Kültür şoku nedir

Kültür şoku nedir

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    gokturk

    • 2020-06-08 15:16:14

    Cevap :

     Kültür şokubelirli bir kültürde yetişmiş veya uzun süre yaşamış olan kişilerin başka kültüre geçir sırasında karşılaştıkları sıkıntı, zorluk ve bunalım dönemidir. Yani kültür şokunun için yeni olayların insanlar üzerinde oluşturduğu toplumsal ve psikolojik bir şok, heyecan, korku ve panik durumu olduğunu söyleyebiliriz.

    Uzun süre belli bir kültürde yaşayan kişiler bir anda hiç alışık olmadıkları bir kültüre girdikleri zaman ister istemez kendilerini olumsuz bir şekilde yönlendirebiliyorlar. Kültür şokunun şiddeti girilen kültür ile bireyin kendisinin yetiştirildiği kültür arasında farka bağlı olarak azalıp artabilir. Fakat insanların davranış şekillerinin esnekliği, değişimler ve farklar karşısında kültür şokuna hemen girilmesini engeller. Eskiyi koruma isteği, kültürel değişim, çevresel ve psikolojik faktörler yaşanan kültürel şoku hızlandıran faktörlerin arasında yer alır.

    Bireyler yeni kültürlere dahil oldukları dönemlerde kendi yetiştirildikleri toplumsal kütlerlerinde yaptıkları davranış şekilleri bu yeni kültürde sarsıntıya uğrar. Bu durum da kişileri olumsuz bir şekilde etkileyebilir. Kişinin girdiği bu yeni ortama uyum sağlayabilmesi adına belli bir süre beklemesi gerekir. Kültür şokunda geçen bu süreye uyum süreci denir. Uyum süreci bittiği zaman ise kişiler bulundukları kültüre tam olarak uyum sağlamaya başlayabilir.

    Uyum sürecinin uzunluğu kişiden kişiye göre değişiklik gösterdiği gibi kültürler arasında yer alan farka göre de değişiklik gösterebilir. Kişinin yetiştiği ortamda yaptığı davranışları yeni girdiği ortamdan ne kadar farklıysa uyum süreci o kadar uzun sürecektir. Kişinin yeni girdiği kültürde eski edindiği kültür kısmen ya da tamamen etkisiz hale gelebilir. Bu durum uyum sürecinin uzamasına veya kısalmasına etkili olacaktır. Kültür şoku durumu bazılarında belirttiğimiz bu kıstaslara göre birkaç ay sürebildiği gibi birkaç yıl da sürebilir. Hatta 4 – 5 yıl süren kişilerin olduğunu da görebiliyoruz.

    Weaver (1994) kültür şokunu, "Yeni bir kültüre uyum sağlama sürecinden kaynaklanan stres" olarak tanımlayıp üç temel sebepten ileri geldiğini savunuyor:
    1. Alışık olduğumuz kültürde yer alan tanıdık ipuçlarının ortadan kalkması
    2. Kişiler arası ilişkilerde bozulma
    3. Kimlik krizi
    Her ne kadar "şok" kelimesi dolaylı olarak bir anlık nahoş bir sürpriz deneyimini ima ediyor olsa da, kültür şoku aslında dört farklı evreden oluşan ve uzun bir zamana yayılan karmaşık bir süreç. Her deneyimin özel ve biricik olması nedeniyle bu sürecin kişiden kişiye değişebileceğini göz önünde bulundurmakla birlikte, bu evreler bize kültür şoku sürecini anlama yolunda genel bir rehber olma niteliği taşıyor.
     
    Gelin beraber bu dört evreye (Oberg, 1960) bir göz atalım:
     
    1. Balayı: Yeni bir kültüre ayak basılan ilk an ile başlayıp birkaç günden birkaç haftaya kadar devam eden bu süreçte kişi çoğunlukla coşkulu hisseder. İçinde bulunulan yeni kültüre hayranlık duyma, merak ve heyecan hisleri ön plandadır. 
     
    2. Kriz: Hayal kırıklığı, kaygı, öfke, gerginlik, huzursuzluk gibi duygular yüzeye çıkar. Olumsuz duyguların patlak verme anı ise genellikle yerel halktan biri veya iş arkadaşlarıyla yaşanan bir yanlış anlaşılma anından, yalnızlık ve/veya ev özlemi (homesickness) hislerinden kaynaklanır.
     
    3. Toparlanma/Yüzeysel Alışma: Kişi kültürel nüansları öğrenmeye başlar, kriz evresi yavaş yavaş çözümlenmeye başlamıştır. Her ne kadar kişi bu evrede dikkatini iş, aile, okul, hobiler gibi kendisi için gerçekten önem taşıyan alanlara kaydırmayı başarmış olsa da içinde bulunduğu kültüre hala tam anlamıyla adapte olmuş hissetmez.

    4. Alışma: Kişi kendisini bu yeni kültürde güvende hisseder, mutludur ve uyum sağlamıştır. Pozitif tepkiler gösterir. Bu evreye ulaşmak genellikle birkaç ay ile birkaç yıl arasında değişen bir zaman alır.
    Kültür şoku, yeni bir kültürde yaşamaya başlayan her birey için son derece normal, ve hatta kaçınılmaz, bir deneyim olmakla birlikte ne yazık ki bir o kadar da nahoş ve olumsuz bir tecrübe (Adler, 1975). Bununla birlikte, yukarıda bahsedilen süreçlerden geçmek öz güven duygusunun artması, problem çözme ve kültürler arası ilişki becerilerinin gelişmesi gibi oldukça pozitif sonuçları da beraberinde getiriyor (Milstein, 2005).


    Kültür Şokunun Belirtileri

    Amerika'ya gelen her yabancı öğrenci değişik şekil ve boyutlarda olmakla beraber kültür şoku yaşayacaktır. Bazı insanlar kültür şokundan daha fazla etkilenebilirler. Kültür şokunun belirtileri aşağıdaki gibi olabilir:

    FİZİKSEL BELİRTİLER
    1. Düzensiz uyku
    2. Gereğinden fazla yemek yeme
    3. Yemek yiyememe
    4. Baş ağrıları
    5. Karın ağrıları
    6. Gerginlik

    DUYGUSAL BELİRTİLER
    1. Özlem
    2. Yalnızlık ve sıkıntı
    3. Endişe ve ağlama
    4. Anti-sosyallik
    5. Diğer insanlara aşırı bağımlılık
    6. Yeni kültüre karşı sinir ve düşmanlık
    7. Yeni davranış ve düşünce şekillerine karşı isyan
    Kültür Şokunun Atlatmanın Yolları

    Kültür şoku zor bir dönem olmanın yanı sıra, geçici bir süreçtir. Bu süreci daha kolay atlatmak için aşağıdaki ipuçlarına bakarsak, şunları görüyoruz:

    1. Sözlü ve bedensel iletişim yollarını iyi gözlemleyin.

    2. Soru sormaktan çekinmeyin. Anlamadığınız herhangi bir şey olduğunda açıklama isteyin. Anlaşılmadığınız zamanlarda sorduğunuz sorunun şeklini değiştirmek, söylediğiniz cümlenin anlamını kontrol etmek, ya da söylediklerinizi tekrar etmek durumunda kalabilirsiniz.

    3. Beklentilerinizi tartın. Amerika'daki yeni yaşamınıza ve okulunuza olan tepkileriniz beklentilerinizden kaynaklanıyor olabilir. Herhangi bir şey hakkında şaşkın ya da hayal kırıklığına uğramış hissettiğinizde kendinize beklentilerinizin yerinde olup olmadığını sorun. Beklentilerinizin yersiz ya da yanlış olduğunu fark etmeniz durumunda tatminsizliğiniz azalacaktır.

    4. Çevrenizdeki insanlara önyargıyla yaklaşmayın. Yeni gelenek, fikir ve yaşam biçimlerini iyi-kötü, doğru-yanlış olarak değil, sadece sizin alışmış olduğunuz kültürden "farklı" olarak değerlendirin. Olaylara farklı açılardan bakmaya çalışın.

    5. Açık fikirli, meraklı ve esnek olun. Yeni şeyler deneyin. İçinde bulunduğunuz ortamdaki değişik insan ve kültürlerden öğrenmeye çalışın. Ne kadar çok keşfederseniz o kadar öğrenirsiniz.

    6. Espritüel olun. Yeni bir kültürü keşfederken hata yapmanız çok doğaldır. Kendinize gülebilirseniz çok daha iyi ve rahat hissedersiniz. Hatalarınız hakkında esnek olabilirseniz diğer insanlar size daha arkadaşça yaklaşırlar.

    7. Faal olun ve kendinize amaçlar belirleyin. Yabancı bir ülkede okumanın en önemli avantajları yeni ilişkiler kurmak, yeni yerler gezmek ve yeni tecrübeler edinmektir. Evde oturarak bir şeylerin olmasını beklemeyin. Bir öğrenci kulübüne, spor takımına üye olun. Okulunuzdaki uluslararası öğrenciler organizasyonuna katılın. Tecrübelerinizi geliştirdiğinizde çok şey başarmış olacaksınız.

    8. İnsan ilişkilerinizi güçlendirin; yeni arkadaşlıklar kurarak çevre edinin. Mutlu anlar kadar, zor kararlar ve durumlar da paylaşılmalıdır. Aileniz ve arkadaşlarınız uzakta olduğu için zor zamanlarınızda arayabileceğiniz arkadaşlar edinmeniz önemlidir. Aksi takdirde kendinizi yalnız ve bunalımda hissedebilirsiniz. Zor zamanlarda başvurabileceğiniz kişiler diğer (özellikle sizinle aynı ülkeden olan) öğrenciler, herhangi bir öğretim üyesi, akademik danışmanınız, ilgi duyduğunuz öğrenci kulübünün üyeleri, yabancı öğrencilerle ilgilenen ofis üyeleri ve hatta komşunuz olabilir.

    9. "Amerikanlaşmak" ya da kendi kültürel kimliğinize sıkı sıkıya bağlı kalmak ve iki kültür arasındaki dengeyi sağlamak söz konusu olduğunda yapılacak en doğru hareket, yeni kültüre ne karşı çıkmanız ne de teslim olmanız olacaktır. Böylece, geçici bir süre için bulunduğunuz bu ülkede rahat ve mutlu olabilirsiniz.

    10. Okulunuzdaki yabancı öğrencilerle ilgilenen ofisi ziyaret edin. Danışmanınızla yapacağınız konuşmalar kültür şokuna pozitif ve sağlıklı bir açıdan bakmanızı sağlayacaktır. Sizden önce bu evrelerden geçmiş olan binlerce öğrencinin nasıl başardığını öğrenin.

    11. Tecrübelerinizden öğrenin. Yeni bir kültürde yaşamak hayatınızdaki en önemli ve eğitici tecrübe olabilir.

    Yeni Kültüre Uyum Evreleri

    Yeni kültüre uyum sağlama süreci belirli duygusal aşamalar içerir. Hayattaki birçok tecrübe gibi, bu sürecin de iyi ve kötü evreleri vardır. Bunların yaşamakta olduğunuz sürecin doğal bir parçası olduğunu anlamak uyum sağlamanızı kolaylaştıracaktır.

    Ülkenizi bırakarak yeni bir kültürde yaşamaya başlamak çok fazla güç ve sabır gerektiren zor bir süreçtir. Aynı zamanda gelişmenizi ve öğrenmenizi, çevrenizdeki insanlara daha toleranslı yaklaşmanızı ve kendinizi daha yakından tanımanızı sağlayan bir fırsattır. Yeni bir kültürde yaşamayı yavaş yavaş, deneyerek, hatalar yaparak, etrafınızdaki insanların davranışlarını inceleyerek öğreneceksiniz. Hatalarınızdan ders alacak ve bir süre sonra yeni çevrenizde kendinizi daha rahat hissedeceksiniz.

    Türkiye'den yurt dışına okumaya giden bir çok öğrenci için yeni bir ülkeye uyum sağlamak biraz zor oluyor hatta denilebilir ki, uyum sağlamak ciddi bir çaba gerektiriyor.

    Neredeyse tamamen farklı olan gelenekler ve dolayısıyla yaşam biçimi, zaten ülkesinden binlerce kilometre uzakta, özlem içinde olan insanları zorlayabiliyor. Türk toplumunda bir çok öğrencinin rüyalarını süsleyen ABD'de okumak, meslek sahibi olmak ve tabii ki yaşamak, sürekli olarak gündemdeki yerini koruyor.

    Ancak, Mezun Group Türkiye Genel Müdürü Kıvanç Açıkgöz'e göre; yeni bir dünyanın kapılarını araladıktan sonra oradaki yaşama uyum sağlamak sanıldığı kadar kolay değil. Çünkü, o ülkeye adımınızı attığınız andan itibaren, yeni dünyada karşınıza çıkacak olan farklı gelenekler ve davranış kalıpları karşısında şaşkına dönmemek ve sendelememek mümkün değil. Sosyal bilimciler bu duruma, "Kültür şoku" adını veriyor. Kültür şoku tam olarak, bir insanın yeni bir kültürde yaşamaya verdiği tepki olarak açıklanabilir. Amerika'da yaşam ve eğitim konusunda en kapsamlı bilgiyi sunan mezun.com yetkilileri bu konuda önemli uyarılarda bulunuyor.

    ABD ve kültür şoku

    Alışmış olduğunuz iklim, yemek, örf ve adetler, yasa ve kurallar, dil, sosyal değerler gibi birçok kavram Amerika'da çok farklı. Bu anlamda, yeni bir çevreye girdiğinizde, kendinizi şaşkın, gergin ve hayal kırıklığına uğramış hissetmeniz doğaldır. Bu nedenlerin sonucunda yaşanan kültür şoku birçok değişik şekilde ortaya çıkabiliyor. Bu konuda hiç hesaba katmadığınız birçok küçük detay hayatınızı cehenneme çevirebiliyor. İşte size birkaç örnek:

    " Amerika'da mesafeler mil ile tarifler ise yönler ile yapılır. Türkiye'de hiç alışık olmadığımız "kuzeye 10 mil gittikten sonra kuzeybatıya doğru … mil" tariflerinin içinden çıkmak başlı başına bir sorun olabilir.

    " Bazı büyük şehirler hariç toplu taşımacılık neredeyse hiç kullanılmaz. Mesafeler çok olduğu için yürüyerek veya bisikletle bir yere ulaşmak yine oldukça güçtür, araba Amerikalıların hayatında önemli bir yer tutar, tabii ziyaretçilerin de…

    " Amerika'da yollar geniş ve çoğunlukla müsait olmasına rağmen sürat sınırlarına titizlikle uymak çok önemlidir. Sizinle aynı yolda üst hız sınırında gitmekte olan polis arabasının yanından hızla geçmeniz bile başınızın belaya girmesi için yeterli olabilir.

    " Polis kontrolü veya durdurması gibi bir durumda Türkiye'deki gibi arabanızdan çıkarak polise doğru yürümeye kalkarsanız polis tarafından vurulma riskiniz bile mevcut olabilir. Amerika'da polis aksini söyleyene kadar aracınızın içinde kalmanız, ellerinizi görünür şekilde direksiyonun üzerinde tutmanız gereklidir.

    " Birçok toplu kullanım alanında (alışveriş merkezi v.b.) yan yana geleceğiniz, sıraya gireceğiniz anda kişisel alan konusunda ciddi sorunlar yaşayabilirsiniz. Türkiye'de birinin çok yakınından bile geçseniz sorun olmazken Amerika'da bu çok başka bir tepkiye yol açabilir. Karşınızdakinin neye bu kadar sinirlendiğini anlamayabilirsiniz.

    Bu ve benzeri birçok ufak tefek sorun gittikçe büyüyebilir, ilaveten ailenizden ve arkadaşlarınızdan uzak kalmanızdan ötürü özlem duyabilirsiniz. İnsanların size çocuk muamelesi yaptığını düşünebilirsiniz. İngilizce'nizi ve davranışlarınızı anlatma ve aynı şekilde karşınızdaki insanı anlama sıkıntısı çekebilirsiniz. Hatta, neden evinizi ve ülkenizi bıraktığınızı ve okumak için Amerika'ya geldiğinizi sorgulayarak pişmanlık duyabilirsiniz. Kültür şoku, bunu yaşayan kişiler için genellikle çok yorucu bir dönem olabilir. Ama yeni bir kültürü gözlemleyerek ve sorular sorarak bu dönemi heyecanlı bir hale de getirebilirsiniz. Unutmamak gerekir ki, kültür şoku yeni bir yaşam biçimine verilen geçici bir tepkidir. Ve yeni bir kültüre uyum sağlama sürecinden sonra kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.