Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Kültürel yayılma çeşitleri

KÜLTÜREL YAYILMA ÇEŞİTLERİ

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    muzur06

    • 2020-12-17 19:57:46

    Cevap : Kültürel Yayılma: Bir kültürde ortaya çıkan maddi veya manevi kültür öğesinin dünyadaki başka kültürlere yayılmasıdır.

    Örneğin: Spagettinin İtalya’dan, Ulusçuluk fikrinin Fransa’dan, tütünün içmenin Kuzey Amerika'dan Dünya'ya yayılması gibi

    Kültürel Yayılma Çeşitleri
    Coğrafyacı Torsten Hâgerstrand’a göre kültürel yayılma türlerinden başlıca iki tanesi ise “genişleme yayılması” ve ”yeniden yerleşim şeklinde yayılma’ ya da “sıçrama şeklinde yayılma”dır.

    Genişleme Yayılması:
    Bu tür bir yayılmada bir yerden doğrudan komşu alana yayılma söz konusudur. Bu tür yayılmada fikirler, bir nüfusa, bir alandan diğer bir alana, fikirleri bilenlerin toplam sayısı ve yayılma alanı iyice genişleyene kadar kartopu şeklinde yayılır.

    Genişleme yayılması kendi içinde de alt bölümlere ayrılabilir

    a)Uyarıcı Yayılma: Bütün fikirlerin çeşitli nedenlerle herkes tarafından hemen benimsenmesi mümkün değildir; ancak bu da onların etkisiz oldukları anlamına gelmez. Bu yüzden de fikirler önemli bir kişiden bir diğerine, bir şehirsel merkezden bir diğerine, zaman zaman aradaki diğer kişiler ya da kırsal alanları atlayarak yayılırlar buna
    uyarıcı yayılma denir.
    b)Kesintisiz (bitişik) Yayılma: Hastalıkların yayılması gibi, hiyerarşi olmaksızın bir alan ya da nüfus içinde fikirlerin hemen en yakın alandan başlayarak, dalgalar halinde genel olarak yayılması söz konusudur.
    c)Hiyerarşik Yayılma:Yeni bir saç ya da elbise modelinin, müzik parçalarının, internet ve başka teknolojik gelişmelerin, bunların merkezi olan büyük dünya şehirlerinden başlayıp diğer ülkelerdeki daha küçük şehirlere ve diğer yerleşmelere yayılmasıdır.

    Sıçrama Şeklinde Yayılma
    Bir fikrin yenilik merkezinden çıkıp yayılması bir su havuzuna taş atmaya benzetilebilir; sudaki birbirini izleyen halkalar fikri ya da uygulamayı zaman içinde benimseyen birbirini izleyen alanları temsil ederler. Bu benzetmeden yüründüğünde, bir havuza atılan taşın düştüğü noktadan itibaren halkaların giderek zayıflayan bir şekilde etrafa yayıldığı görülür. Aynı şekilde, kültürel yeniliklerin benimsenmesinde de mesafeyle birlikte azalma izlenir. Bir yeni­lik en çok, çıkış noktasına en yakın olan yerde kabul görecektir. Bu kavrama “mesafenin bozucu etkisi” denir. Yeniliklerin etrafa yayılması gittikçe daha uzun za­man alır. Benimsenmenin mesafeyle birlikte azalması kadar zamanla da azal­ması söz konusudur; buna da coğrafyacılar zaman-mesafe bozulması denir.



    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.