Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

  • Fizik
  • 2 yıl önce
  • 1 Cevap

Küresel ayna nedir

Küresel ayna nedir sorusunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    KasgarlıMahmud

    • 2021-06-13 09:16:53

    Cevap : Küresel aynalar sorusunun cevabı

    Çok uzak yıldızlardan gelen zayıf ışıkları toplamak için teleskoplarda ayna kullanılır. Düz aynaların ışığı toplayıcı özelliği yoktur, çünkü bu aynalarda ışık, aynanın arkasındaki sanal görüntüden geliyormuş gibi bir noktadan dağılarak yansır. Ancak birçok düz ayna bir arada kullanılarak nokta kaynaktan gelen ışınlar bir noktada toplanabilir ya da dağıtılabilir. Işınları bir noktada toplayan ya da dağıtan aynalar küresel ayna olarak adlandırılır.

    Düzlem yüzeylere dik olarak gönderilen paralel ışık demetlerinin kendi üzerinden geri yansıdığını biliyorsunuz. Çukur yüzeylere gönderilen paralel ışık demetlerinin bir noktada toplandığını, tümsek yüzeylere gönderilen ışık demetlerinin ise bir noktadan çıkıyormuş gibi dağılarak yansıdığını biliyoruz. Yarıçapı R olan bir kürenin tümsek kısmı parlatılıp ayna yapılırsa tümsek ayna, çukur kısmı parlatılıp ayna yapılırsa çukur ayna elde edilmiş olur. Aynanın tam ortasından ve merkezinden geçen eksene asal eksen denir. Aynanın asal eksenle çakıştığı noktaya tepe noktası (T) denir.

    Tepe ile merkez noktalarının tam ortasındaki noktaya da odak noktası (F) denir. Odak noktasının aynaya veya merkeze uzaklığına da odak uzaklığı (f) denir. Odak uzaklığı ile aynanın (R) yarıçapı arasında R = 2f bağıntısı vardır. Kürenin merkezinde geçen bütün doğrular kürenin yüzeyine dik olduğundan,küresel aynalarda merkezden geçen bütün doğrular normal olarak kabul edilebilir.

    Ayrıca, yansıyan ışınları bir noktada toplayan aynaları çukur ayna, dağıtanları ise tümsek ayna olarak adlandırmış; çukur aynalarda ışığın toplandığı, tümsek aynalarda ise ışığın uzantılarının ayna arkasında kesiştiği noktanın odak noktası olduğunu biliyoruz. Küresel aynalarda odak noktasının aynanın tepe noktasına olan uzaklığına odak uzaklığı denir ve bu uzaklık küresel yüzeyin eğrilik yarıçapının yarısı kadardır. Bu durum; f = R/2 şeklinde ifade edilir.

    Aynanın tepe noktası ile odak noktasını birleştiren doğru asal eksendir.

    küresel ayna

    Çukur aynalar

    İç yüzeyi ışığı yansıtan bir kürenin iki özdeş parçaya ayrılması ile elde edilen aynalardır. Aynanın radyal (dönel) simetri eksenine "asal eksen", asal eksen ile çukur aynanın birleştiği noktaya "tepe noktası" adı verilir. Bu aynayı oluşturan yarım kürenin ve aynı zamanda aynanın "eğrilik yarıçapı"; "R", aynanın içinden geçebilecek hayali en büyük yarıçaplı çemberin merkezi; "ayna merkezi"; "M" ve asal eksene paralel ışınların aynadan yansıdıktan sonra asal eksen üzerinde kesiştikleri nokta;"odak noktası"; "F" harfleri ile gösterilirler.

    Tümsek aynalar

    Bir küreyi ikiye ayıralım.Bu yarı kürenin dış kısmından ışığı yansıtan aynaya tümsek ayna denir.Bu aynanın eğrilik yarı çapı R, merkezi M ve odak noktası F'dir. Odak noktası ile merkezden geçerek tümsek aynanın ortasında birleşen çizgiye asal eksen denir.Asal eksen ile tümsek aynanın birleştiği noktaya tepe noktası denir.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.