Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

  • Fizik
  • 3 yıl önce
  • 1 Cevap

Kütle ve hacim ölçme yöntemlerini incelenmesi.

Acil cevap yazabilir misiniz.Lütfen içinde giriş gelişme ve sonuç olarak yazarsanız sevinirim.
9. Sınıf

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Başak Sönmez

    • 2021-03-29 13:10:56

    Cevap :
    1. HACİM KÜTLESİ (Özgül Ağırlık, Yoğunluk)

      UNI tablolarına ve Uluslararası anlaşmalara göre, özgül ağırlık ya da yoğunluk terimleri yerine hacim kütlesi teriminin kullanılmasına karar verilmiştir. Terazi ile ölçülmüş olan kütle, hacim ile bölünür.
      Hacim Kütlesi = Kütlesi/Hacim
      Tek olarak M.Ö 5 y.y ' da Erodot aynı hacme sahip beyaz altın, gümüş ve saf altının ağırlıklarının farklı olduklarını tespit etmiştir. Netice itibariyle hacim kütlesi kavramı çok eskilere dayanmaktadır.

      Hacim Kütlesinin Değişik İfadeleri:

      a) Hacmi bir santimetre küp, yani bir mili litre olan bir nesnenin gram cinsinden ağırlığıdır.
      b) Bir nesnenin aynı hacme sahip 4 C' deki sudan kaç kat ağır olduğunu belirten rakamdır.
      c) Bir desimetre karelik alanda bir mikronluk (milimetrenin 1000' de 1' i) kalınlığın elde edilmesi için gerekli olan santigramdır. Bu tanım özellikle altın ve gümüş kaplamada geçerlidir.
      Nesnelerin hacim kütlesi ısı ile değişir, bu nedenle rakamlar dereceler ile birlikte verilir. Belirtilmediği hallerde 20 C' deki değerler kastedilmektedir.
      Erimiş maddenin soğumasında meydana gelen külçe, aynı maddenin haddelenmiş halinde farklı bir değere sahiptir. Bu fark çok büyük olmadığından pratik uygulamalarda dikkate alınmaz. Tabloda birkaç örnek sunulmuştur. Sıvı haldeki bir metalin hacim kütlesinin katı halinden düşük olması ilginçtir. Sonuç olarak metaller eritildiğinde daha ağır olan katı parçacıklar dibe çökebilir. Bu nedenle karıştırma işlemi kesinlikle gereklidir.

      Kadmiyum, Hacim Kütlesi = 8,370
      Gümüş, Hacim Kütlesi = 9,510
      Altın, Hacim Kütlesi = 19,296
      Bakır, Hacim Kütlesi = 8,217
      Kurşun. Hacim Kütlesi = 113005
      Çinko, Hacim Kütlesi = 6,480
      Kalay, Hacim Kütlesi = 7,184

      Civanın ağır, alüminyum hafif olduğu söylendiğinde, hacim kütleleri hakkında bilgi verilmektedir, yani civanın yoğunluğunun alüminyumunkinden ağır olduğu belirtilmek istenmektedir. Bir kuvvet tarafından itilen bir nesnenin hacim kütlesi ne kadar düşükse, katledeceği yol o kadar uzun olur. Bu yöntem elin kullanılmadığı ve yoğunluğun göz kararı kestirilmesi gerektiğinde kullanılır. Örnek olarak, başın hareketleri sonucunda çok sallanan küpelerin plastik veya küpelerin sallanması çok daha azdır.
      Düşük hacim kütleli nesneler terazinin küçük ağırlıklarında kullanılır. Nedeni ise hacimleri büyük olacağından tutulmaları daha kolay olacaktır. Genelde alüminyum kullanılır. Diğer ağırlıklar içinde pirinç kaplı kurşun kullanılır.
      Pratiği arttıkça kuyumcu bir nesnenin hacim kütlesine eli ile karar verebilir. Sadece dokunma ile beyaz altını platinden, bunlarında diğer metallerden ayırabilmektedir. Beyaz altını platinden, bunlarında diğer metallerden ayırabilmektedir. Beyaz altın ile paladyum arasındaki fark belli olmamaktadır. Ancak 750' milyemlik altının hacim kütlesi paladyumunkinin 3 katıdır.
      Günümüzde kuyumcu 750 milyemlik altınla 500' lük altını eli ile tartarak anlayabilmektedir. Zamanla edinilen bu alışkanlık değişik avantajlar sağlamaktadır. II. Dünya savaşında birkaç kuyumcu kıymetli metal kıtlığını fırsat bilerek altın kaplı adi metal külçelerini pazarlayan dolandırıcıların tuzağına düşmemiştir. Gözün el ve beyine hacme göre ağırlığın ne olması gerektiğini söylemesi şarttır. Boru ve delikli külçeler gibi hacmi tam olarak anlaşılmadığı durumlarda işler zorlaşmaktadır. Bu durumlarda kuyumcunun ölçme yapmasının öğrenmesi gerekmektedir. En yüksek hacim kütlesine platin ailesine mensup olan osmiyumda ve iridyumda rastlanmıştır.

      Azalan Hacim Kütlesine Göre Metaller
      Osmiyum 22,5
      İridyum 22,42
      Platin 21,37
      Altın 19,3
      Volfram 18,6..19,1
      Uranyum 18,7
      Tantalyum 16,6
      Cıva 0 C 13,596
      Cıva 20 C 13,546
      Radyum 12,30
      Paladyum 12,16
      Rutenyum 12,06
      Talyum 11,86
      Toryum 11,3..11,7
      Kurşun 11,34
      Gümüş 10,42..1053
      Bizmut 9,8
      Molibden 9,6
      Nikel 8,6..8,9
      Kobalt 8,9
      Bakır 8,30..8,95
      Kadmiyum 8,64
      Demir 7,86
      Manganez 7,42
      Kalay 7,30
      İndiyum 7,28
      Çinko 7,14
      Krom 6,92
      Antimon 6,68
      Zirkonuyum 6,4
      Galyum 5,9
      Vanadyum 5,86
      Arsenik 5,75
      Germanyum 5,46
      Titanyum 4,5
      Berilyum 3,5
      Alüminyum 2,699
      Bor 2,5
      Berilyum 1,84
      Magnezyum 1,74
      Hacim kütlesinin bilinmesi her zaman kalpazanlığı ortaya çıkaramaz. Örnek olarak tungsten (volfram) ve altın değer olarak çok yakın olduklarından ilk metalin altın kaplı külçesini ayırmak çok zor olup değişik bilimsel metotlar gerektirir.
      1977 yılının Mart ayında Frankfurt Gümrüğünde 11 gram altın kaplı 100 gramlık tungsten külçeye rastlanmıştır. Kimyasal yoldan tüm kalınlığın incelenmesi ile emin olunabilir.

      ÖLÇME

      Hacim kütlesinin ölçme metodunu ilk oraya atan Arşimet aynı zamanda ilk olarak bir kalpazanlığında ortaya çıkarmıştır. Nitekim Siraküs Kralı II. Gerone' nin Kraliyet tacının tamamen altın olmadığını tespit etmiştir. Yıl M.Ö 240' ta.
      Hacim kütlesinin değerli taşlarını incelenmesinde büyük önemi vardır. Tek kolu olan ve hidrostatik terazi olarak bilinen bir çeşit terazi ile ölçülür.
      Sıvıların hacim kütlesinin ölçülmesi için bir cam silindirle bir yoğunluk metre gerekmektedir. Yoğunluk metre üst tarafında ölçekli bir çubuğu bulunan cam bir nesne olup, doğrudan hacim kütlesi okunabilmektedir. Bazıları derece cinsinden okunmakta olup bunlara Baume denir.
      İki gruba ayrılırlar: Sudan daha ağır ve amonyak gibi sudan daha hafif sıvılar. Bu aygıtlar özellikle deneyler, kıymetli metallerin rafinesi ve galvanize için gerekli olan asitler için kullanılır.

      KUYUMCULUKTA HACİM KÜTLESİ TESBİTİ

      Terazi Metodu İle
      Hacim kütlesi nesnesinin ağırlığı ile yer değiştiren suyun ağırlığı oranıdır. Terazi ile ağırlığı ihmal edilebilir bir naylon iple asılı maddenin kütlesi tartılır. Aynı tartı işlemi asılı aynı maddenin bir bardak suya batırılmış halde iken gerçekleştirilir. Ağırlık değişimi yer değiştiren suyun ağırlığı olacaktır. Bu iki değerin birbirlerine bölümünden hacim kütlesi bulunur.
      Susuz (Rr) ve sulu (Rc) ağ kütleleri tartılıp. Ayrıca ağlı sulu (Tr) ve susuz (Tc) tartılar gerçekleştirilir. T değerleri toplamı ifade ederler: 1) Ağ + nesne havada 2) Ağ nesne suda. Nesnenin havada ve suda ağırlığı Tr-Rr ve Tc-Rc dir. Bunları Pr ve Pc ile ifade edebiliriz. Hacim kütlesi ise:
      Pr/Pr-Pc = nesnenin ağırlığı/ yerdeğiştiren suyun ağırlığı.
      Terazi ve Beher Metodu İle
      Pikometre (diğer adı beher) üzerinde hacmin mililitre cinsinden ifade edildiği bir cam kaptır. Büyük nesnelerin girebileceği şekilde iki kısımdan oluşmaktadır.
      Toz, talaş, damla ve granül halindeki metaller için kullanılabilmektedir.
      a) Nesne katıdır.
      b) Boş ve kuru beher tartılır.
      c) Eğer şekilde gösterilen beher kullanılırsa 20 C' de ml ya da 10gr saf su içerir. Nesne behere yerleştirilir, yeniden tartılabilir (boş beher-nesne)
      d) Azami değere kadar saf su doldurulur. 10 ml ile olan fark nesnenin ağırlığı olacaktır.
      e) Nesnenin: ağırlığı ile eksik suyun ağırlığı bölünür ve hacim kütlesi hesaplanır.

      HİDROSTATİK METODUN UYGULANMASI

      Hacim kütlesinin iki metalden oluşan alaşımların ayarının tespitinde kullanılmaktadır. Bu metoda hidrostatik denmektedir. Kimyasal analizin verdiği değerler kadar kesin olmamakla birlikte kullanışlı bir yöntemdedir. Özellikle numune alınması mümkün olmayan durumlarda kullanılır.
      Metodun dayandığı prensip şudur: Bir alaşımın ayarı, hacim kütlesi 1000'lik metalin hacim kütlesine ne kadar yakınsı olursa 1000' e kadar yakın olur. Gümüşün hacim kütlesi 10,5 Bakırın eklenmesi hem 10,5' i hemde ayarı düşürür, çünkü saf bakır ancak 8,9' a ulaşabilmektedir. Eğer hacim kütlesi 8,9' u aşmıyorsa, gümüş yok demektir ve malzeme 1000' lik bakırdır.

       
       
       

      Kütle Ve Hacim Nedir?

      Maddenin Biçim Ve Hacim Özellikleri
      Katı maddelerin biçimi belirlidir.Öğrneğin;ekmek,peynir,anahtar,kalem,sil gi….vb.cisimlerin biçimi bulundukları kabın biçimine göre değişmez.
      Sıvı ve gaz halindeki maddeler, içinde bulunduğu kabın şeklini alır.
      Un,kum,toz şeker, vb. ince taneli akabilen katı maddeler de bulunduğu kabın şeklini alırlar. Katı ve sıvı maddelerin hacimleri belirlidir. Bunların hacimleri bulundukları kaba göre değişmezler. Gaz halindeki maddeler kabı tümüyle doldururlar.

      Maddenin Ölçülebilir Özellikleri Maddenin bazı özelliklerini ölçmek olanaklıdır. Kütle,haci ve sıcaklık gibi maddeler ölçülebilir.

      Kütle

      Her madde tanecikli yapıdadır.Maddeyi oluşturan tanecikler gözle ve mikroskopla görülemezler.
      Bir maddenin kütlesini o maddenin yapısındaki tanecik sayısı oluşturur.Bu sayı madde miktarını verir.
      Buna göre kütle;madde miktarı demektir.
      Kütle eşit kollu terazi ile ölçülür.
      Bir maddenin kütlesini kilogram (kg) ile belirleriz.
      1 kilogramın binde birine gram denir. Gram kısaca g ile gösterilir.Buna göre; 1000 gram=1 kg.
      Havanın da kütlesi vardır.Örneğin içi hava ile dolu olan topun kütlesini ölçebiliriz.

      Hacim

      Her madde bulunduğu ortamda bir yer kaplar.
      Bir maddenin bulunduğu ortamda kapladığı yere Hacim denir.
      Bir sıvının ağırlığını ölçerken,ilk önce içine katılan kabın ağırlığı hesaplanır.Buna DARA denir.
      Buna göre her maddenin bir hacmi vardır.
      Katı ve gaz halindeki maddelerin hacimleri metreküp ile ölçülür. m³ biçiminde gösterilir.
      Metreküpün milyonda birine santimetreküp denir ve cm³ ile gösterilir.
      Prizmatik biçimli katı maddelerin (küp …vb.) hacimleri üç boyutlu çarpılarak ölçülür.
      Küp ve prizma biçimindeki katıların hacimleri V=a x b x c bağıntısı ile bulunur.
      Sıvıların hacimleri dereceli silindir yardımıyla ölçülür.
      Aşağıdaki şekilde içi su dolu dereceli silindire taş atılmış ve silindirdeki suyun seviyesi yükselmiştir. Yani hacmi değişmiştir. Burada sıvının hacmi kolayca ölçülebilir.Dereceli silindirdeki sıvı hangi sayıya denk geliyorsa o sayı sıvının hacmidir.Ancak taşın hacmini hesaplamak istersek şu yolu izlememiz gerekir. Dereceli silindirin taş atıldıktan sonraki hacminden Taş atılmadan önceki hacmi çıkartılır. Çıkan sonuç ise Taşın hacmidir.

      Bunu da şu formülle gösteririz; V taş=V2-V1'e eşittir. Buradaki V2 (katının dereceli kaba atıldıktan sonraki sıvının seviyesi) V1 (katının dereceli kaba atılmadan önceki sıvının seviyesi).

      Sıvının hacmi Litre ile ölüçülür. L ile gösterilir.
      Mililitre (Ml) litrenin binde birine eşittir.

      Önemli: 1 Litre (L)=1000 mililitre (mL)'dir. 1 Litre (L)=1 dm³ ve
      1 Mililitre (mL)=1 cm³ tür.

      Özkütle (Yoğunluk):

      Bir maddenin 1 cm³ nün kütlesine ÖZKÜTLE (Yoğunluk)denir.
      Özkütle ayırt edici özellik taşır.Çünkü her maddenin özkütlesi vardır.
      Bazı maddelerin özkütleleri aşağıda verilmiştir.

      Sıcaklık

      Maddelerin sahip olduğu sıcaklık da kütle ve hacim gibi ölçülebilir.
      Maddelerin sıcaklığını ölçen araçlara termometre (sıcaklık ölçer) denir.
      Kullandığımız termometreler Celcius (Selsiyus) birimine göre bölmelenmiştir.
      Bu bölmelemede 0 ºC buzun erime sıcaklığını, 100 ºC ise suyun kaynama noktasını gösterir. Aradaki 100 bölmenin her biri 1 celcius (selsiyus) derecesine (ºC) eşittir.
      Bir madde ısındıkça Sıçaklığı arta


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.