Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Kuvvet ve Hareket Nedir?

Kuvvet ve hareketi ÖRNEKLE AÇIKLARMISINIZ?

Bu soruya 3 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Admin

    • 2015-05-13 15:47:48

    Cevap : Aşağıda sana kuuvet ve hareket konusu sunumları ekliyorum kolay gelsin.

    Bu 4. sınıflar için olanı. Bu arada sen kaçıncı sınıfsın?

    Diğer Cevaplara Gözat
    Kuvvet ve Hareket Nedir?

    Sunum İçeriği

    1. Sayfa
    KUVVET ve HAREKET Hareketli Varlıkları Gözlemleyelim Varlıkların Hareket Çeşitliliği Cisimleri Hareket Ettirme Kuvvet, Cisimlerin Hareketini ve Şeklini Etkiler style.visibilityppt_xppt_ystyle.visibility

    2. Sayfa
    Hareketli Varlıkları Gözlemleyelim

    3. Sayfa
    Hareketli ne demektir ?2. Hareketsiz ne demektir ? DÜŞÜNELİMstyle.visibilitystyle.visibility

    4. Sayfa
    HAREKETLİ , bir varlığın başka bir varlığa göre yer değiştirmesidir HAREKETSİZ , bir varlığın sabit durmasıdır. HAREKETLİ CİSİMLERİN YERLERİ DEĞİŞİR.

    5. Sayfa
    Havada uçan kuşYolda giden arabaDenizde yol alan gemiOturduğumuz sıraYazı tahtasıYüzmekYürümek DünyaGüneşYemek masasıKoşan çocukZıplayan top Bitkiler Yandaki ifadelerden hangisi hareketli hangisi hareketsizdir ?

    6. Sayfa
    Varlıkların Hareket Çeşitleri style.visibility

    7. Sayfa
    Sebep olur.

    8. Sayfa
    HIZLANMA Belli bir yolu daha kısa sürede almak . Aynı mesafeyi daha kısa sürede kat eden varlıklar daha hızlıdır.

    9. Sayfa
    YAVAŞLAMA VEYA DURMA Hızın giderek azalması yavaşlama , hızın tamamen bitmesi ise durmadır.Duran cismin hızı yoktur.

    10. Sayfa
    SALLANMA Bir cismin tam bir daire hareketi yapmadan ileri geri gitmesidir.

    11. Sayfa
    DÖNMEBir cismin tam bir tur yaparak hareket etmesidir. style.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_y

    12. Sayfa
    YÖN DEĞİŞTİRME Hareket eden cismin yönü değişir.

    13. Sayfa
    Pistten kalkan uçakKırmızı ışıkta duran arabaDönme dolapSalıncakAtlıkarıncaGondolDünyaHamakMikserBir tepeden aşağı doğru kayan bir insanTenis topunun rakete çarpması Değirmen çarkları Aşağıdaki hareket çeşitlerini söyleyiniz.

    14. Sayfa
    Cisimleri Hareket Ettirme, Durdurma Kuvvet Cisimlerin Hareketini ve Şeklini Değiştirirstyle.visibilitystyle.visibilityppt_wppt_h

    15. Sayfa
    KUVVET Varlıkları durdurmak, şeklini değiştirmek veya hareket ettirmek için uyguladığımız İTME ve ÇEKME ye denir. style.visibilityppt_xppt_y

    16. Sayfa
    Kuvvet iterek veya çekerek etki gösterirHer cisim iterek veya çekerek harekete geçirebilir mi ?

    17. Sayfa


    18. Sayfa
    Kuvvet cisimleri hareket ettirebilir. DURAN CİSİMLERİ HAREKET ETTİRİR. SallanmaYavaşlama DurmaHızlanmaDönmeYer değiştirmestyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_y

    19. Sayfa
    Kuvvet hareket halindeki cisimleri durdurabilir. DURDURMA ETKİSİ VARDIR. style.visibilitystyle.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_y

    20. Sayfa
    Kuvvet, cisimler üzerinde şekil değişikliği yapar. CİSİMLERÜZERİNDEŞEKİLDEĞİŞİKLİĞİYAPAR. style.visibilityppt_xppt_ystyle.visibility

    21. Sayfa
    SıkmakGermek Vurmak Bükmek

    Cevap Yaz Arama Yap

    Admin

    • 2015-05-13 15:49:51

    Cevap : Kuvvet ve hareket sunumu

    Sunum İçeriği

    1. Sayfa
    KUVVET VE HAREKET NERELERDE KULLANILIRİTME VE ÇEKME

    2. Sayfa
    Kuvvet ve hareket nedir?Öncelikle hareket kavramını açıklayalım; Bir cismin, durağan bir noktaya göre durumunun ya da yerinin değişmesine hareket denilmektedir. Hareket kavramını açıkladığımıza göre şimdi kuvvet kavramının ne oluğuna bir bakalım, kuvvet; Durmakta olan cismi hareket ettiren, hareket durumundaki cismi durduran, hızını veya yönünü değiştiren ya da cisimlerin biçimini değiştiren etkiye kuvvet denir. “F” ile gösterilir. Vektörel (yönlü) bir büyüklüktür

    3. Sayfa
    Kuvvet ve hareket'e örneklerYukarıya doğru atılan topun yükselmesinin nedeni, topa uygulanan itme kuvvetidir.Yukarıya atılan cisimlerin tekrar yere düşmesinin nedeni yer çekimi kuvvetidir.Kapıları açıp, kapatmak için itme ve çekme kuvveti uygularız.

    4. Sayfa
    Hareket türleri nelerdir?1- Çizgisel hareket2- Dönme hareketi

    5. Sayfa
    Tabiatta varlıklar hareket edip edemediklerine göre kaç bölüme ayrılırlar?1- Hareket etmeyen varlıklar2- Bulundukları yerde hareket eden varlıklar3- Tam olarak hareket eden varlıklar.

    6. Sayfa
    İnsan ve hayvanlarda hareket kaç türlüdür?1- İsteyerek yapılan hareketler.2- İstediğimiz dışımda yapılan hareketler.Kuvvetin elemanları nelerdir?1- Etki noktası2- Etki doğrultusu3- Etki yönü ve büyüklük

    7. Sayfa
    Kuvvetin etkileri nelerdir?1- Hareket ettirici2- Durdurucu3- Yön değiştirici etkileri vardır.

    8. Sayfa
    Kuvveti nasıl ölçeriz?Kuvvetin ölçülmesi için maddelerin esnekliğinden yararlanılır. Cisimlerin esneklik özelliklerinden yararlanılarak yapılan araçlara dinamometre, el kantarı ya da yaylı kantar adı verilir. Dinamometreler, kuvvet ölçmede kullanılır. Kuvvetin birimi Newton’ dur. Kısaca “N” ile gösterilir. Bir cismin ağırlığını veya cisme etkiyen kuvveti ölçmeye yarayan alete “dinamometre” denir.

    9. Sayfa
    Bileşke kuvvet nedir?Bir cisme uygulanan birden fazla kuvvetin yapmış olduğu etkiyi tek başına yapan kuvvete bileşke kuvvet denir.Kuvvetin sınıflandırılması1- Uzaktan etkiyen kuvvetler yada alan kuvvetleri2- Temas kuvvetleri3- Kohezyon (iç tutunum) kuvvetleri

    10. Sayfa
    Günlük yaşantımızda yapılan her işte kuvvet kullanırız. Öğrencinin kitaplarını taşıması  evin kapısının kapatılması  deredeki suyun akması  bir uçağın havalanması kuvvet gerektiren bazı olaylardır. Bu nedenle yaşantımızda kuvvet olmadan bir iş yapmamız mümkün değildir. 

    11. Sayfa
    Kainattaki bütün itme ve çekme olaylarının temelinde kuvvet vardır. Kuvvet  bir cisme temas ederek olabileceği gibi temas etmeden de meydana gelebilir. Dünya ve güneşin birbirlerini  mıknatısların diğer maddeleri çekmesi ve elektro manyetik çekim temas gerektirmeyen kuvvete örnek verilebilir.

    12. Sayfa
    O halde kuvvet; fiziksel  kimyasal ve biyolojik sistemlerin temel özelliğini oluşturan en önemli kavramlardan bir tanesidir. Duran bir cismi harekete geçiren  hareket halindeki bir cismi durduran  cismin yön ve doğrultusunu değiştiren veya cisimlerin biçimlerinde değişiklik yapan etkiye kuvvet denir.

    13. Sayfa
    Sürtünme Kuvvetinin Günlük Yaşam Üzerindeki EtkileriSürtünme kuvveti günlük yaşantımızda birçok yerde karşımıza çıkmaktadır. Burada hepsini söylemek çok zordur. Dolayısıyla sürtünme kuvvetinin günlük yaşamımızdaki etkilerinin sadece birkaç tanesini söyleyeceğiz. Zaten biraz düşündüğünüzde sizlerinde aklına bir çok etkisi gelecektir.

    14. Sayfa
    Ayakkabılarımız ile yer arasında: Yeri kavramamızı ve kayıp düşmememizi sağlar.Eğer şuan kullandığınız mouse toplu ise, mouse’unuzun topu ile mouse ped arasında. Eğer orada sürtünme olmasaydı mouse topu dönmez ve imleç ekranda hareket etmezdi.Araba tekerleri ve yol arasında: Eğer tekerler ve yol arasında sürtünme olmasaydı, istediğimiz kadar gaza bakalım tekerler olduğu yerde dönüp duracaktı, hiç yol alamayacaktık.

    15. Sayfa
    Fren sistemlerinde: Eğer fren sistemlerinde sürtünme olmasaydı, fren yapamayacak ve duramayacaktık.Yazarken: Eğer elimiz ile kalem arasında sürtünme olmasaydı kalem elimizden fırlar giderdi. Eğer kalem ucu ile kağıt arasında sürtünme olmasaydı, yine yazamazdık.

    16. Sayfa
    Sürtünme kuvveti, cisimlerin yüzeyde tutunmasına yardım eden bir etkendir. Eğer sürtünme kuvveti var olmasaydı birçok yaşamsal faaliyet mümkün olmazdı. Yolda yürüyemez, bir yerde oturamaz, yemek yiyemez, yazı yazamaz, araç kullanamazdık. Örneklerde de görüldüğü gibi her türlü hayati olayın gerçekleşmesinde sürtünme kuvvetinin etkisi vardır. Araba örneğini biraz açacak olursak, yolda hareketine başlayan bir aracın durması sürtünme kuvvetinin etkisi ile oluşmaktadır. Bu kuvvet olmasaydı frenler tutmayacağı için araba sürekli hareket ederdi.

    17. Sayfa
    Buzun sürtünme kuvvetinin toprak veya asfalta göre daha düşük bir sürtünme kuvveti olduğu bilinmektedir. Kışın buzlu yollarda araçlar daha fazla kaymakta ve frenlerin etkisi daha az olmaktadır. Bu nedenle kışın meydana gelen kazalar, diğer zamanlara göre daha fazla olmaktadır. Bu nedenle kışın buzun erimesi için tuz kullanılması (suyun donma sıcaklığını düşürür) veya toprak atılması bu sürtünme kuvvetini artırmak içindir.

    18. Sayfa
    Sürtünme kuvvetinin hayatımızı kolaylaştıran çok büyük etkilerinin yanında günlük yaşantıda işleri zorlaştırdığı da bilinmektedir. Çünkü sürtünme kuvvetini yenerek, cisimleri harekete geçirmek için daha büyük kuvvet kullanılması gerekir. Ve büyük yükleri, sürtünme kuvveti nedeni ile kas gücümüzle hareket ettiremeyiz. Bundan dolayı çeşitli makineler kullanarak bu yükleri hareket ettiririz. Makineler çalışırken, içerisindeki parçalar birbirine sürtünürler. 

    19. Sayfa
    Sürtünen bu parçalar zamanla aşınarak kullanılmaz hale gelirler. Makinelerin yıpranmasını engellemek için sürtünme kuvvetini düşürücü önlemler almak gerekir. Yani sürtünme kuvvetinin çok büyük yararları olmakla beraber bazı zorlukları da vardır. 

    20. Sayfa
    Bütün kuvvetlerin etkiledikleri cisme temas etmeleri gerekmez, yani bazı kuvvetler uzaktan etkiler. Bu tür kuvvetlerden ikisi elektrik ve magnetizmadır. Bir üçüncüsü de, her an yaşadığımız yerçekimi kuvvetidir; yerçekimi, dünyanın üzerindeki bütün cisimlere uyguladığı yere doğru çekme kuvvetidir. Elimizde tuttuğumuz bir tuğlayı bıraktığımız anda tuğla, yerçekiminin etkisiyle yere düşer, bu arada düşerken hızı giderek artar; hızdaki bu artışa ivme denir. Ama eğer tuğlayı elimizde taşıyorsak, tuğla üzerinde yukarı doğru bir itme kuvveti uygulayarak yerçekimi kuvvetini dengeliyoruz demektir; bu durumda uyguladığımız itme kuvveti ile yerçekimi kuvveti birbirine eşittir.

    21. Sayfa
    Bir römorkör, arkasına halatla bağlı bir mavnayı kanalda sabit bir hızla çekerken, halatın mavna üzerinde uyguladığı çekme kuvveti, su direncinin doğurduğu kuvvete eşittir; römorkör biraz daha kuvvetlice çekerse mavna da daha hızlı hareket eder. 1687’de büyük İngiliz bilim adamı Sir Isaac Newton kuvvet ve hareketle ilgili üç yasa yayımladı. Bunlara Newton hareket yasaları denir.

    22. Sayfa
    Hareketsiz halde duran yada sabit bir hızla hareket etmekte olan bir cisme, herhangi bir başka kuvvet uygulanmadığı sürece bu durağan halini yada sabit hızlı hareketini korur (Otobüs birden durduğunda yolcuların birden öne doğru savrulduklarına dikkat etmişsinizdir.Savrulmanın nedeni, yolcuların durma anından önceki sabit hızlı hareketlerini sürdürmeleridir.).

    23. Sayfa
    Belirli bir hızla yol almakta olan bir cismin hızını değiştirmek için gerekli olan kuvvetin miktarı, cismin kütlesine ve cisme kazandırılmak istenen ivmenin miktarına bağlıdır (Bir golf topunu durdurmak, aynı hızla hareket eden bir pingpong topunu durdurmaktan daha zordur;çünkü golf topunun kütlesi daha büyüktür.).

    24. Sayfa
    İLYASLAR İLKÖĞRETİM OKULU 4/A SINIFINDAN HAZIRLAYANLARSEFA ÇELİKELMEHMET TUNCELSAMET AKBULUTNİHAT ÖZDEMİREMİN EMRE KESKİNBizi dinledliğiniz için teşekkür ederiz   …

    Cevap Yaz Arama Yap

    Admin

    • 2015-05-13 15:50:46

    Cevap : Bu da üçüncü kuvvet ve hareket konu anlatımı sunusu.

    Sunum İçeriği

    1. Sayfa
    1HareketKuvvetEnerjiHareket ve Kuvvetstyle.visibilityppt_wppt_hstyle.visibilityppt_wppt_hppt_xppt_ystyle.visibilityppt_wppt_hppt_xppt_ystyle.visibilityppt_wppt_hppt_xppt_ystyle.visibility

    2. Sayfa
    2HareketÇevremizde hareketli ve hareketsiz varlıklar vardır.style.visibilitystyle.visibilityppt_wppt_hppt_xppt_ystyle.visibilityppt_wppt_hstyle.visibilitystyle.visibilityppt_wppt_hppt_xppt_ystyle.visibilityppt_wppt_h

    3. Sayfa
    3Hareketsiz cisimler kendiliğinden hareket edemezler. Ancak dışarıdan bir kuvvet uygulandığında hareket edebilirler.style.visibilityppt_wppt_hppt_xppt_ystyle.visibilityppt_wppt_hstyle.visibilityppt_xppt_y

    4. Sayfa
    4Duran Cisimleri ;İterek;style.visibilityppt_wppt_hppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_y

    5. Sayfa
    5Çekerekstyle.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilitystyle.visibilityppt_xppt_y

    6. Sayfa
    6Kaldırarak.Hareket ettiririz.style.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_ystyle.visibility

    7. Sayfa
    7İtilen Cisimlerİttiğimiz yöne doğru ;style.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_y

    8. Sayfa
    8Çekilen CisimlerÇektiğimiz yöne doğru ; style.visibilityppt_wppt_hstyle.visibilitystyle.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_y

    9. Sayfa
    9Kaldırılan CisimlerYukarıya doğru hareket ederler.style.visibilityppt_wppt_hppt_xppt_ystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilityppt_xppt_y

    10. Sayfa
    10Bir cisme ters yönlerden, eşit kuvvet uygulandığında cisim hareketsiz kalır.style.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilitystyle.visibilityppt_wppt_h

    11. Sayfa
    11Kuvvetstyle.visibilityppt_wppt_hstyle.visibilityppt_wppt_h

    12. Sayfa
    12Duran cisimleri hareket ettirmek için kuvvet uygulamak gerekir.style.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_y

    13. Sayfa
    13Uygulanan kuvvet cisimlerin kütle ve büyüklüklerine göre değişir.style.visibilitystyle.visibilityppt_wppt_hppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_y

    14. Sayfa
    14Cisimlerin kütlesi ve büyüklüğü fazla olduğunda, cisimleri hareket ettirmek için fazla kuvvet uygulamak gerekir.style.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_y

    15. Sayfa
    15Cisimlerin kütlesi ve büyüklüğü az olduğunda, cisimleri hareket ettirmek için az kuvvet uygulamak gerekir.style.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_wppt_h

    16. Sayfa
    16Enerjistyle.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_y

    17. Sayfa
    17Yapılan her işte enerji harcanır. Canlılar gelişip büyümek, sağlıklı kalabilmek için sürekli enerji harcarlar. Verimli çalışmak da enerji gerektirir. style.visibilityppt_xppt_y

    18. Sayfa
    18Tüketilen enerjinin devamlı ve düzenli olarak yeniden kazanılması gerekir. Tüketilen enerjinin yeniden kazanılmasını besinler sağlar.style.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_y

    19. Sayfa
    19Enerji kaynaklarının en büyüğü güneş’tir. Seralarda turfanda sebze yetiştirmek,Sıcak su ve elektrik elde etmek,Evlerimizi ısıtmak için Güneş’ten yararlanırız.style.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_y

    20. Sayfa
    20Yararlandığımız enerji kaynaklarından biri de sudur. Hareket halindeki suyun bir enerjisi vardır. Barajlarda biriktirilen suyun enerjisi ile elektrik üretilir.style.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_ystyle.visibility

    21. Sayfa
    21Üretilen elektrik, enerji nakil hatları ile evimize kadar gelerek elektrikli ev aletlerimizi çalıştırır.style.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_wppt_h

    22. Sayfa
    22Akan suyun hareketinden sağlanan enerji, su değirmeninin çarkını döndürür. Çarkın hareketi ile değirmen taşı dönerek, buğdayı un haline getirir. style.visibilitystyle.visibilityppt_wppt_hstyle.visibilityppt_wppt_h

    23. Sayfa
    23Ulaşımda, suyun kaldırma kuvvetinden yararlanılarak.Gemiler,Kayıklar,Yelkenliler vb.Suda yüzdürülmektedir.style.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibility

    24. Sayfa
    24Rüzgar EnerjisiRüzgarın da bir enerjisi vardır. Bu enerji,Yelkenli gemileri,Yel değirmenlerini,Rüzgar jeneratörlerini.Çalıştırır.style.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_wppt_hstyle.visibilityppt_wppt_hstyle.visibilityppt_wppt_hstyle.visibilityppt_wppt_hstyle.visibilityppt_wppt_hstyle.visibilityppt_wppt_hstyle.visibilityppt_wppt_hstyle.visibilityppt_wppt_h

    25. Sayfa
    25Lütfen Soru Sorunuzstyle.visibilityppt_wppt_hstyle.visibility

    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.