Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Lale devri yenilikleri maddeler halinde

Lale devri yenilikleri maddeler halinde sorusunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz?

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Zeus

    • 2022-12-27 08:26:49

    Cevap :

    Lale Devri Yenilikleri:

    1. Matbaa kuruldu. (Sait Efendi ve İbrahim Müteferrika tarafından 1727'de İstanbul'da kuruldu. Matbaada basılan ilk eser Vankulu Lügatı'dır.)
    2. Yeniçerilerden bir itfaiye bölüğü oluşturuldu.
    3. Yalova'da kağıt, İstanbul'da kumaş ve çini fabrikaları kuruldu.
    4. Yeni Kütüphaneler açıldı. Doğu ve batı eserleri tercüme edildi.
    5. Çiçek aşısı yaygınlık kazandı.
    6. Lağımcı ve Humbaracı ocaklarında ıslahatlar yapıldı.
    7. Mimarlık, resim ve minyatür sanatları gelişti.
    NOT: Eğer detaylı bilgi isterseniz bir sonraki cevabıma bakın veya bknz: Lale Devri

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Zeus

    • 2022-12-27 08:22:14

    Cevap : Lale Devri (1839-1876), Türkiye'de Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaşanan ve birçok yeniliklerin gerçekleştiği bir dönemdir. Lale Devri yenilikleri, sosyal, kültürel, ekonomik ve politik alanlarda gerçekleşmiştir.

    Lale Devri yeniliklerini maddeler halinde şöyle sıralayabiliriz:

    1. Lale Devri’nin en ehemmiyetli yeniliklerinden biri 1727 seneninde Osmanlı Devleti’ndeki ilk Türk Matbaası heyetmiş olmasıdır.
    2. Lale Devri’nde sanat alanında görülen en ehemmiyetli kişi Levni’dir. Asıl isimi Abdülcelil Çelebi olan Levni bu devrin en büyük nakkaşıdır.
    3. Lale Devri’nde matbaanın kurulması yanında yaşanan bir diğer ilmi gelişme de bir Çeviri Kurulu’nun heyetmiş olmasıdır.
    4. Lale Devri’nde Osmanlı Devleti hesabına görülen en ehemmiyetli gelişmelerden birisi de çeşitli Avrupa devletlerinde geçici olarak elçiliklerin açılması ve bu ülkelere öncelikle eğitim için talebelerin gönderilmesi olmuştur.
    5. Tekfur Sarayı’nda açılan çini imalathanesinin yanı sıra, hatayi denilen kumaşı dokumaya mahsus kumaş dokuma fabrikasının kurulması ve Yalova’da bir kağıt fabrikasının kurulması ile ilk itfaiye örgütü olan Tulumbacı Ocağı’nın kuruluşu da bu devirde olmuştur.
    6. 1727’de Üsküdar’da açılan ve Avrupa usulü askeri eğitim vermeyi amaçlayan Hendesane bu alanda bir ilk teşkil etmektedir. Ama bu Hendeshane, yeniçerilerin karşı çıkması ve yakaladıkları talebeleri öldürmeleri neticesi kapanmıştır ve başarısız ama ümitli bir tecrübe olarak kalmıştır.
    7. Bu dönemde seramik ve çinicilikte de gelişme yaşanmıştır. İznik’te kalan birkaç ustanın İstanbul’a getirilmesi ve Tekfur Sarayı’nda yeni bir imalat merkezinin faaliyete geçmesiyle canlandırılmaya çalışılan bu sanat sarayda klasik tasarım ve teknikler uygulanarak yapılan çini imalatı sayesinde tekrar canlanmıştır.
    8. Bu dönemde Avrupa’da Türk tarzı moda olurken, Osmanlı süsleme sanatlarında ve diğer sanat alanlarında da Avrupalı motifler Osmanlı sanatının dağarcığına girmiştir.
    9.  Lale Devri’nde edebiyatta göze çarpan isim ise devrin en büyük şairi olan Nedim’dir. Bilhassa Lale Devri’nin Divan Edebiyatı’na getirdiği hava en olgun biçimiyle kendisini Nedim’in şiirlerinde göstermektedir.
    10. Bir eğlence devri olarak da telaffuz edilen Lale Devri, buna bağlı olarak da müziğin de geliştiği bir devirdir. Nitekim bu devrin hayata sevincini şiirde nasıl Nedim temsil ediyorsa musikide de Mustafa Çavuş temsil eder.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.