Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Maddanin niteleyen özellikleri nrlerdir

Maddanin niteleyen özellikleri nrlerdir sorusunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Hera

    • 2021-03-19 08:16:07

    Cevap :

    Maddeyi niteleyen özellikler


    4.sınıf Maddeyi niteleyen özellikler konu anlatımı ve özeti. Maddenin özellikleri anlatılırken iki konuda bilgi verebiliriz. Bunlar maddeyi niteleyen özellikler ve maddenin ölçülebilir özeliikleridir. Boşlukta yer kaplayan ve kütlesi olan her şeye madde denir.

    Maddeyi niteleyen özellikler nelerdir?


    Maddeyi bir çok açıdan niteleyebiliriz. Nitelemek; bir şeyin nasıl ve nice olduğunu, niteliğini belirtmek şeklinde taımlanabilir. Biz maddeyi nitelerken maddenin özelliklerini belirtmiş oluyoruz. Aşağıda bu özellikleri maddeler halinde ve örneklerle açıkladık.

    Saydamlık – opaklık


    Işığı geçiren maddelere saydam madde denir. Işığı az geçiren maddelere yarı saydam madde denir. Işığı geçirmeyen maddelere opak madde denir. pencere camı, araba camı, cam bardak gibi maddeler saydam maddelerdir. Bazı plastikler, buzlu cam, defter yaprağı, yağlı kağıt gibi maddeler yarı saydam maddelerdir. Duvar, tahta cetvel, porselen, bazı plastikler, metaller, deri gibi maddeler opak maddelerdir.

    Parlaklık – matlık


    Bir ışık kaynağından gelen ışığın çoğunu yansıtan maddelere parlak madde denir. Üzerlerine düşen ışığın çoğunu yansıtmayan maddelere mat madde denir. Altın bilezik, elmas, pırlanta, metal kaşık, çatal, çelik tencere vb. maddeler parlaktır. Taş, kömür, odun, toprak, kum, ekmek gibi maddeler mattır.

    Sertlik – yumuşaklık


    Kolayca, az bir kuvvet uygulayarak sıkışabilen ve şekil değişebilen maddelere yumuşak madde denir. Şekli kolaylıkla değiştirilemeyen, büyük bir kuvvet etkisiyle bile kolay kolay sıkılaştırılamayan maddelere sert madde denir. Pamuk, bulaşık süngeri, hamur, yastık, bazı meyveler, elbiselerimiz gibi maddeler yumuşak maddelerdir. odun, taş, demir, çelik, beton, elmas, mermer, tahta, çekiç gibi maddeler serttir.

    Esneklik – Sertlik


    Kuvvet uygulandığında şekli değişebilen, kuvvetin etkisi ortadan kalktığı zaman tekrar eski haline dönebilen maddelere esnek madde denir.Kuvvet uygulandığında şekli değişmeyen ya da şekli değişip kuvvet ortadan kalkınca eski haline geri dönmeyen maddelere berk madde denir. Paket lastiği, sünger, tükenmez kalem yayı, futbol topu gibi maddeler esnektir. Çivi, kalem, teneke kutu, çekiç sapı, metal kaşık, cam bardak vb. maddeler berk maddelerdir.

    Sağlamlık – kırılganlık


    Kopmaya ve kırılmaya dayanıklı olan maddelere sağlam madde denir.Kolay kırılan ve kopan maddelere kırılgan madde denir. Camdan yapılmış bir bardak yere düştüğünde büyük olasılıkla kırılır. Çelikten yapılmış bir çatal yere düştüğünde kırılmaz

    Suyu çekme – suyu çekmeme


    Bazı maddeler su ile temas ettiğinde suyu tutar. Bu maddelere suyu çeken maddeler denir. Bazı maddeler ise su ile temas ettiğinde suyu çekmez. Havlu, kağıt havlu, pamuklu kumaşlar ve süngerin suyu çekme özelliği vardır. Cam, plastik, naylondan yapılan maddeler suyu çekmezler.

    Suda batma – suda yüzme


    Bazı maddeler suya atıldıklarında yüzerken bazı maddeler ise batar. Maddelerin suda batma ya da yüzmeleri büyüklüklerine değil, cinslerine bağlıdır. Tahta parçası, kuru yaprak, plastik tabak gibi maddelere suya atıldıklarında yüzer. Taş parçası, anahtar, bıçak, çivi ise su dolu bir kaba atıldıklarında suda batar.

    Mıknatısla çekilme – çekilmeme


    Mıknatıs; demir, nikel, çelik ve kobalttan yapılmış maddeleri çekebilir. Maddelerin mıknatıslardan etkilenme özelliğinden teknolojide faydalanılmıştır. Kendiliğinden açılan kapılar ile buzdolabı kapaklarının yapımında mıknatıstan faydalanılmıştır. Buzdolabı süslerinde de mıknatıs kullanılmıştır. Çelik ataş, toplu iğne, çivi gibi maddeler mıknatıs tarafından çekilen maddelerdir. Lastik, cam, taş, ağaç gibi maddeler mıknatıs tarafından çekilmez.

    Kokulu – kokusuz


    Birçok maddenin kokusu vardır. Çilek, muz, kolonya, parfüm, gül, yemek, naftalin, fırından yeni çıkmış ekmek gibi maddeler kokuludur. Şeker, tuz gibi maddelerin ise kendilerine özgü kokuları yoktur. Yani tuz ve şeker kokusuz maddelerdir.

    Renkli – renksiz


    Maddelerin kendilerine özgü renkleri vardır. Yemek tuzu beyaz, çilek kırmızı, muz sarı, kömür siyah, süt beyaz, altın sarı, ağaç yaprakları ise yeşil renktedir. Bazı maddelerin ise rengi yoktur. Su, hava gibi maddeler renksizdir.

    Pürüzlü – pürüzsüz

    Maddelerin pürüzlü ya da pürüzsüz olmaları yüzleri ile ilgilidir. Parmağımızla bir maddenin yüzeyine dokunduğumuzda onun pürüzlü ya da pürüzsüz olduğunu algılayabiliriz. Bir cam yüzeye ve halının yüzeyine dokunduğumuzda halı yüzeyinin pürüzlü olduğunu hissederiz. Pürüzsüz yüzeyler, pürüzlü yüzeylere göre daha kaygandır.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Maddanin niteleyen özellikleri nrlerdir

    Sunum İçeriği

    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.