Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Maddelerin duyu organlarımızla algılanabilen özelliklerinden 6 tanesi

maddelerin duyu organlarımızla algılanabilen özelliklerinden 6 tanesi sorusunun cevabı nedir?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    HNDPK

    • 2021-11-28 13:39:49

    Cevap :

    Maddelerin duyu organlarımızla algılanabilen özelliklerinden 6 tanesi

    Duyu organlarından herhangi biri veya bir kaçı ile algılanan özelliklere gözlemlenebilir özellikler denir.

    1-Saydam – Opak Maddeler

    Işığı geçiren maddelere saydam, ışığı geçirmeyen maddelere opak maddeler denir. Cam, su, hava saydam maddelerdir. Tahta, demir, duvar opak maddelerdir.

    Bazı maddeler ışığı tam olarak geçiremez. Bu tür maddelere yarı saydam maddeler denir. Buzlu cam, defter yaprağı, kalın poşetler yarı saydam maddelere örnektir.

    2-Parlak – Mat Maddeler

    Işığı iyi yansıtan maddeler parlak, yansıtmayanlar ise mat (donuk) maddelerdir. Altın, gümüş, çelik tencere gibi maddeler parlak; halı, kömür, kumaş gibi maddeler ise mattır.

    3- Sert – Yumuşak Maddeler

    Çizilmesi, kırılması, buruşması güç olan maddeler sert maddelerdir. Dokunulduğunda ya da üzerine bastırıldığında çukurlaşan, eski biçimini kaybeden maddeler yumuşak maddelerdir. Taş, demir, tahta gibi maddeler sert; hamur, sünger, pamuk gibi maddeler yumuşaktır.

    4-Esnek – Berk Maddeler

    Kırılmadan kolayca bükülebilen ve eski şekline dönebilen maddelere esnek madde denir. Sünger, paket lastiği, yay gibi maddeler esnektir. Esnemeyen maddelere berk maddeler denir. Kurşun kalem, mermer, cam gibi maddeler berktir.

    5-Su Geçiren – Su Geçirmeyen Maddeler

    Pamuk ve yünden yapılmış kumaşlar, toprak, kum, peçete, sünger suyu geçiren maddelerdir.

    Bazı maddeler suyu emmez ve geçirmez. Bu tür maddeler suyun geçmemesi gereken durumlarda kullanılır. Örnek şemsiye, plastik poşet, bardak, kanalizasyon boruları, kiremitler.

    6-Pürüzlü – Pürüzsüz Maddeler

    Elimizle dokunduğumuzda yüzeyinde küçük çıkıntılar hissettiğimiz maddeler pürüzlü maddelerdir. Elimizi yüzeyinde kolayca kaydırabildiğimiz maddeler pürüzsüz maddelerdir. Toprak, ağaç gövdesi, halı pürüzlü; cilalı masa, cam, televizyon ekranı pürüzsüzdür.

    7-Sağlam – Kırılgan Maddeler

    Dayanıklı, kolay bozulmayan, kopmayan, kırılmayan maddeler sağlamdır. Örnek tencere, mıknatıs, tahta bu özelliğe sahiptir.

    Kolay ve çabuk kırılan veya toz haline gelebilen maddeler kırılgandır. Porselen ve camdan yapılmış maddeler bu özelliğe sahiptir.

    8-Suda Batan – Suda Yüzen Maddeler

    Plastik ve tahtadan yapılmış maddeler suda yüzerler. Örnek tahta parçası, kağıt, mantar tıpa, pinpon topu, ağzı kapalı plastik şişe, ağzı kapalı cam şişe…Maddelerin suda yüzebilmeleri büyüklüklerine değil cinsine ve şekline bağlıdır.

    9-Mıknatıs Tarafından Çekilen – Çekilmeyen Maddeler

    Demir, çelik, nikel ve kobalttan yapılan maddeler mıknatıs tarafından çekilir. Örneğin toplu iğne, çivi, ataş, pense, kaşık… Ağaç, cam, alüminyum, plastik, kumaş gibi maddeler mıknatıs tarafından çekilmez.

    10-Kokulu – Kokusuz Maddeler

    Bazı maddeleri belirgin olan kokularından tanırız: çiçek, kolonya, parfümler, sarımsak, soğan, çöp, naftalin… Ancak hava, su, şeker, altın gibi birçok maddenin kokusu yoktur.

    11-Katı – Sıvı Maddeler

    Kalem, taş, odun, kömür, duvar, kitap gibi maddeler katı maddelerdir. Su, sıvı yağ, kolonya, benzin, meyve suyu, süt, sirke gibi maddeler sıvı maddelerdir.



    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.