1. Dil: Dil kültür unsurlarının başında gelir. Çünkü dil olmadan öteki unsurların meydana gelmesi mümkün değildir. Dil bir milletin ses dünyasıdır. Aynı zamanda dil kültüre ait bütün değerleri bünyesinde barındıran bir kültür hazinesidir.

2. Din: Kültür unsurları içerisinde çok önemli bir yere sahiptir. Bilhassa eski devirlerde yüzyıllarca bu kültür unsuru ön planda bulunmuş ve öteki kültür unsurlarını gölgede bırakmıştır. Milliyetçilik çağında milletler imparatorluklardan kopunca dinin fonksiyonu da azalmıştır. Dinin bir millet içerisindeki kültüre etkisi ve kültürün diğer unsurlarının oluşması ve değişmesindeki rolü ise devam etmektedir. Dini bayramlarımız ve törenlerimiz bunun açık örnekleridir. 

3. Gelenek ve görenek: Bir milletin yazılı olmayan veya hepsi yazılı olmayan kanunlarıdır. Yazılı kanunların çoğu gelenek ve göreneklere göre düzenlenmiştir. Kanun insanın toplum içerisindeki davranışlarını düzenler. İnsanlar bu düzeni asırlar boyunca gelenek ve göreneklerle sağlamışlardır. 

4. Sanat: Sanat bir millet diğer milletlerden ayıran bir millete has duygu ve zevklerin şekillenmesidir. O milletin güzeli yaratma ve bulma tarzıdır. Her milletin sanat eğilimi ayrı bir özellik taşır. Söz ses mekan renk ışık zevk ve anlayışı farklıdır. Bu kültür unsuru edebiyat, resim, mimarı, heykel vb… gibi kollara ayrılır. 

5. Dünya görüşü: Dünya görüşü bir milletin başka milletlerden farklı olan hayat felsefesidir. Bir milletin fertleri ortak kültür dolayısıyla tutum zihniyet ve davranış bakımından çeşitli ortak özellikler gösterirler.

6. Tarih: Milleti ve kültürü meydana getiren unsurlardan birisi olan tarih, bir milletin çağlar içindeki yürüyüş ve görünüşüdür. Tarih bugünün ve dünün fertlerini millet içerisinde birbirine bağlayarak geleceğe taşır.