Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Marketlerde satılan gıdalarda koruyucu renk ve kıvam arttırıcı maddelerin tespiti

marketlerde satılan gıdalarda koruyucu renk ve kıvam arttırıcı maddelerin tespiti sorusunun cevabı nedir?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    BİLGİNİN IŞIĞI

    • 2021-05-05 20:01:58

    Cevap : Marketlerde satılan gıdalarda koruyucu renk ve kıvam arttırıcı maddelerin tespiti sorusunun cevabı:

    Gıda katkıları
    , gıda endüstrisinin gıdanın üretimi, hazırlanması, ambalajlanması ve/veya depolamasında gıdaya dayanıklık, yoğunluk, renk vermek için katılan madde veya madde karışımlarıdır.

    Gıda katkı maddeleri, tadı korumak veya tadını, görünümünü veya diğer özelliklerini arttırmak için gıdaya eklenen maddelerdir. Bazı katkı maddeleri yüzyıllardır kullanılmaktadır.
    Örneğin, turşu (sirke ile) yaparak, pastırmada olduğu gibi tuzlayarak, tatlıları koruyarak veya şaraplarda olduğu gibi sülfürdioksit kullanarak gıdaların korunması.

    Yirminci yüzyılın ikinci yarısında işlenmiş gıdaların ortaya çıkmasıyla, hem doğal hem de yapay kaynaklı daha birçok katkı maddesi tanıtıldı. Gıda katkı maddeleri, imalat sürecinde, paketleme yoluyla, depolama veya nakliye sırasında dolaylı olarak ("dolaylı katkı maddeleri" olarak adlandırılır) gıdaya verilebilen maddeleri de içerir.
    Katkı maddeleri veya onların bozunma ürünleri genellikle gıda içinde kalır. Bazı hallerde işlem sırasında uzaklaştırılabilir.
    Katkı Laboratuvarı ; laboratuvara denetim, ihracat, ithalat, özel istek ve üretim izni gibi amaçlarla gelen gıda, yem ve yem katkı maddelerindeki katkı maddelerinin analizini yapmakla görevli Türkiye genelinde hemen her ilde Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü'nün bir birimidir. Gıda katkı maddeleri, gıda üretimi aşamasında teknolojinin gereği olarak katılan maddeler olup, tek başına gıda değeri taşımayan ve tüketilmeyen, gıdanın ana bileşeni veya hammaddesi olarak kullanılmayan, ürünün bazı niteliklerini korumak, düzeltmek veya istenmeyen değişikliklere engel olmak amaçlarıyla gıda ürünlerine katılımlarına izin verilen kimyasal madde veya bunların karışımıdırlar. Bu maddelerin kullanımı tarihsel süreç içerisinde giderek artış göstermiş ve son yıllarda da gelişmiş ülkeler başta olmak üzere gıdalarda kullanılan kimyasal madde sayısında büyük bir artış olmuştur.

    Laboratuarımızda bu maddelerin tespiti için ulusal ve uluslar arası kabul görmüş çeşitli analiz metodları kullanılmaktadır.

    HPLC cihazımız ve LC-MS cihazımız ile;

    - Koruyucular (Benzoik asit ve Sorbik asit)

    - Suni Tatlandırıcılar (Sakkarin, Aspartam, Asesulfam-K)

    - A, E, D3, C, B1, B6, Nikotinik Asit ve Kalsiyum Pantetonat gibi vitaminler

    - Kırmızı biberlerde Sudan I ve Sudan IV

    - Unlarda Benzol Peroksit

    - Gıda boya madde analizleri yapılmaktadır.

    Kromotografik olarak yapılan bu analizlerin yanında spektrofotometrik, titrimetrik ve kalitatif olarak da et, et ürünleri ve meyve ve sebzelerde nitrit ve nitrat , tuzlarda potasyum iyodat , gıdalarda kükürtdioksit , yağlarda mineral yağ aranması, sütlerde hidrojen peroksit ve karbonat aranması, boraks ve nişasta analizleri de yapılmaktadır.

    Ayrıca bu analizlere ilaveten IR-MS cihazı ile sahte bal ve pekmezin tespitinde önemli bir parametre olan balda ve pekmezde C13/C12 oranı ve % C4 şeker analizi yapılmaktadır. Sahte bal ile gerçek bal arasındaki farkın tüketiciler tarafından anlaşılması mümkün değildir. Bu işlem bu konuda uzmanlaşmış laboratuvarlarda çeşitli analizlerle yapılır. Balın içerisine mısır şurubu katılarak, arıya bal yedirilerek veya sahte bal ile gerçek balın karıştırılması yolu gibi yöntemlerle yapılan taklit ve tağşişin tek ve en etkin tespit yöntemi uluslararası kabul görmüş C13 ve C4 analiz metodudur.

    Laboratuarımızda bazı analizlerimiz TÜRKAK (Türk Akreditasyon Kurumu) tarafından akredite edilmiş olup, bunlar;

    -Tuzda potasyum iyodat

    -Gıdalarda kükürtdioksit

    -Tüm gıdalarda benzoik ve sorbik asit

    - Kırmızı biber ve sumakta Sudan I ve Sudan IV

    -Unlarda benzol peroksit,

    -Balda C13 ve C4 analizi

    -Pekmezde C13/C12 oranı analizleridir.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.