Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Marmara Bölgesi tarımsal özelliklerine örnek

Marmara Bölgesi tarımsal özellikleri ne örnek sorusunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    fatoş

    • 2022-04-28 16:14:18

    Cevap : Marmara Bölgesi, Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesinden biridir. Köprü niteliği ile Avrupa ve Asya'yı birbirine bağladığı söylenebilir. Yaklaşık 67.000 kilometrekarelik bir yüzölçüme sahip olup Türkiye'nin 8,5'ine karşı gelir.[1] Marmara Denizi de yaklaşık 11.000 km²'lik yüzölçümüyle bu bölgenin bir iç denizi durumunda olup bölgenin tam ortasını kaplar. Marmara Bölgesi'nin toplam nüfusu TÜİK 2009 yılı nüfus sayımına göre 23 milyondan fazladır. Marmara Bölgesinde sanayi, ticaret, turizm ve tarım gelişmiştir. Bölgedeki en gelişmiş sanayi İstanbul-Bursa-Kocaeli şehirlerinde olmakla birlikte bölgenin diğer yörelerinde de yaygın sanayi faaliyetleri vardır. Başlıca sanayi ürünleri olarak; otomotiv endüstrisi parçaları,çeşitli metal ürünler, işlenmiş gıda, dokuma, hazır giyim, çimento, kimya, kâğıt, petrokimya ürünleri, beyaz eşya sayılabilir.  

    Ekili alanların yaklaşık yarısı buğday olup buğdayı şekerpancarı, mısır ve ayçiçeği izler. Bölge, Türkiye'nin ayçiçeği üretiminin yaklaşık 73'ünü, mısır üretiminin ise yaklaşık 30'unu gerçekleştirir. Bağcılık da hayli gelişmiş olup Tekirdağ, Şarköy, Mürefte, Avşa ve Bozcaada üzüm ve şarapları meşhurdur. Yedi coğrafi bölge içinde yükseltisi en az olan bölgedir. Ekili-dikili arazi oranı 30'dur. Ormanlık alan oranı 11,5'tir. Kümes hayvancılığı ve ipek böcekçiliği yaygındır. Nüfus ve nüfus yoğunluğu, göç alması nedeniyle çok yüksektir.

    Enerji tüketimi ve turizm gelirleri en yüksek bölgedir. İstanbul, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Yalova, Kocaeli tamamen bölge sınırları içinde; Sakarya ve Bilecik'in Karadeniz Bölgesi'nde toprakları olup; Bursa ve Balıkesir'in Ege Bölgesi'nde de toprakları vardır. Çanakkale ilinin topraklarının çok büyük bir bölümü Marmara Bölgesi içinde olup sadece Edremit Körfezi çevresindeki yerleşim yerleri Ege Bölgesi sınırları içinde kalır. Marmara bölgesi'nin en büyük kenti İstanbul'dur. Marmara Bölgesi'ndeki en küçük kenti ise Yalova'dır

    Marmara Bölgesinde Yetişen Tarım Ürünleri

    İklimi ve bitki örtüsünün yanı sıra, modern tarıma elverişli olan verimli toprak yapısı sayesinde Marmara Bölgesi, tarım üretiminde büyük paya sahiptir.

    Marmara’da yetiştirilen tarım ürünleri şu şekilde sıralanmaktadır:

    Buğday: Kurak yerlerde halkın geçim kaynağı olan buğday, Trakya bölümünde yetiştirilmektedir.

    Arpa: Tıpkı buğday gibi kurak bir iklim seven arpa, Trakya’nın iç kesimlerinde yetiştirilmektedir.

    Mısır: Mısır tarımı, Güney Marmara bölümünde daha sık yapılmaktadır. Türkiye'nin mısır üretiminde önemli bir yer tutan bu bölge, Karadeniz ile birlikte toplam üretimin 75’ini karşılamaktadır.

    Yulaf: Kocaeli, İstanbul, Çanakkale, Balıkesir, Tekirdağ ve Kırklareli gibi iller, Türkiye yulaf üretiminin ortalama 60’ını gerçekleştirmektedir.

    Patates: Başta Balıkesir, Kocaeli, Bursa ve Sakarya olmak üzere Marmara’daki çoğu ilde patates yetiştirilmektedir.

    Soğan ve Sarımsak: Yıllık kuru soğan üretiminin büyük bir bölümü Güney Marmara’dan karşılanmaktadır. Sarımsak ise bölgedeki bütün illerde üretilmektedir.

    Domates: Balkan ülkelerinden sonra ülkemizde ilk kez Güney Marmara’da yetiştirilen domates, dış ticaret yapılan tarımsal ürünlerin başında gelmektedir.

    Fındık: Fındık üretiminde Doğu ve Orta Karadeniz başta gelse de Güney Marmara’da da fındık üretilmektedir.

    Zeytin: Marmara Bölgesi, zeytin ağacı fazlalığı açısından Ege Bölgesi sonrasında ikinci sırada gelmektedir. Güney Marmara, Doğu Marmara ve Trakya kesimlerinde zeytin üretimi yapılmaktadır.

    Turunçgiller: Türkiye’deki turunçgil ağaçlarının 1.5 kadarı Güney Marmara’da yer almaktadır.

    Şeftali: Türkiye’nin pazar değeri yüksek ve en kaliteli şeftali meyvesi, Bursa’da yetiştirilmektedir.


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.