Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Menstrual döngü boyunca yumurtalıkta meydana gelen değişiklikler nelerdir?

Menstrual döngü boyunca yumurtalıkta meydana gelen değişiklikler nelerdir?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Admin

    • 2015-11-20 11:49:10

    Cevap : Menstrual Döngü (Âdet Döngüsü) Dişide yumurta hücresinin oluşması, yumurtalıkta ve döl yatağında meydana gelen değişiklikler döngüsel olup belirli periyotlarda gerçekleşir. Dişiden dişiye değişiklik göstermesine rağmen, yaklaşık 28 gün süren bu evreye menstrual döngü denir. Menstrual döngü; yumurtanın gelişmesi, serbest bırakılması (ovulasyon) ve döllenme olasılığına karşı döl yatağının hazırlanmasını içine alan olayları kapsar. Menstrual döngü, sıcak ülkelerde yaşayan dişilerde genellikle 13-14 yaş, soğuk ülkelerde yaşayan dişilerde ise 15-17 yaş arasında başlar ve 45-55 ya- şına kadar devam eder. Yumurtlama ve menstrual döngünün bitmesine menopoz adı verilir.

    Menstrual döngü hormonlar tarafından kontrol edilir. Hipotalamustan salgılanan RF hipofizi uyarır, hipofizden FSH, LH salgılanır ve bu hormonlar yumurtalığı etkiler. Yumurtalıktan salgılanan hormonlar, döl yatağını etkileyerek dört evreden oluşan menstural döngüyü meydana getirir (Şekil 1.7.10). 

    I. Folikül Evresi
    Yumurtalık foliküllerinde yeni bir yumurtanın geliştiği evredir. Hipo - fizden FSH salgılanır. Bu hormon yumurtalıktaki folikülleri uyarır. Foli - küllerden biri gelişir, folikül kılıfı kalınlaşır ve içi sıvı dolar. Foliküldeki yumurta hücresi olgunlaşarak döllenme özelliği kazanır. Bu evrede foli - külden östrojen hormonu salgılanır. Kanda östrojen hormonu arttığında hipofizin FSH salgısı azalır. Folikül içinde yumurtanın olgunlaşma süre - si ortalama 10-14 gün sürer.

    II. Ovulasyon Evresi
    Folikülün yırtılıp olgunlaşan yumurtanın serbest hâle geldiği evreye ovulasyon evresi (yumurtlama) denir. Bu evrede yumurta, yumurta kanalına geçer. Yumurta burada spermle karşılaşırsa döllenme olur. Ovulasyon hipofizden salgılanan LH hormonunun etkisiyle gerçekleşir. Bu olay menstrual döngünün ortalarına rastlar.

    III. Korpus Luteum Evresi
    Ovulasyon evresinde yırtılan folikül, sarı renkli yağ damlacıkları taşıyan ve korpus luteum (sarı cisim) adı verilen yapıya dönüşür. Korpus luteum, hormon salgılayan bez özelliği taşır ve çok miktarda progesteron hormonu, daha az miktarda da östrojen hormonu salgılar. Progesteron hormonu döl yatağını embriyonun yerleşme olasılığına karşı hazırlar. Endometriyumda kılcal damarlar genişler, kan miktarı ve mukus salgısı artar. Endometriyum kalınlaşarak süngerimsi bir yapı hâlini alır. Böylece döllenme olmuşsa embriyonun tutunup gelişeceği ortam hazırlanır. Döllenen yumurta döl yatağına tutunur. Gebelikte LH'nin etkisiyle korpus luteum bozulmadığı için hamileliğin 5. ayına kadar progesteron hormonu salgılamaya devam eder. Gebeliğin ileri dönemlerinde progesteron hormonu plasentadan salgılanır.

    IV. Menstruasyon Evresi
    Yumurta döllenmemişse korpus luteumun yapısı bozulur ve progesteron salgısı azalır. Endometriyum dokusu parçalanır. Oluşan doku parçaları döllenmemiş yumurtayla beraber kanamalar hâlinde vajinadan dışarı atılır. Kanamanın ilk günü menstrual döngünün birinci günüdür. Menstruasyon evresi yaklaşık 4-5 gün sürer

    Diğer Cevaplara Gözat
    Menstrual döngü boyunca yumurtalıkta meydana gelen değişiklikler...

    Sunum İçeriği

    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.