Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Menteşe eklemleri yarı oynar eklemler mi

Menteşe eklemleri yarı oynar eklemler mi

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    muzur06

    • 2020-12-04 15:03:09

    Cevap : EKLEM ÇEŞİTLERİ 
    Fonksiyonel sınıflandırmada eklemlerin hareket olanakları göz önünde bulundurulmuştur. Buna göre: oynar (Sinoviyal)eklemler, yarı oynar (Kartilajinöz) eklemler ve oynamaz (Fibröz) eklemler vardır.
    Sinoviyal eklemler ayrıca anatomik yapılarına veya eksenlerine göre alt gruplara ayrılabilir.

    Fonksiyonel Sınıflandırma


    1. Sinoviyal Eklemler (OYNAR) EKLEMLER

    Oynar eklemleri oluşturan kemiklerin uçları, karşılıklı olarak birbiriyle uyumludur. İki kemik, birbirlerine kapsül ve eklem bağları ile bağlanmıştır. Kemiklerin aşınmasını önlemek için eklem boşluğu sinoviyal sıvı ile doludur. Eklemin kemik yüzleri hyalin kıkırdak ile örtülüdür. Oynar eklemlerin etrafında aşırı hareketleri sınırlayan ve eklem kapsülünü koruyan ligamentler vardır. Eklem hareketini gerçekleştiren kaslar, eklemi oluşturan kemiklere yapışmadan önce fibröz bağ dokusundan oluşan tendonlara dönüşürler. Tendonlar da eklem yapısını desteklerler. Kapsül, ligamentler ve çevre kaslar aynı zamanda eklemin hareketlerinin yönünü de belirler. Bazı oynar eklemlerin iç kısmında yani kapsülün içinde meninskler bulunur. Meninksler karşılıklı gelen kemik yüzeylerinin uyumunu arttırırlar. Diz ekleminde eklem içi bağlar da bulunur.

    Anatomik Yapılarına Göre Sinoviyal Eklem Çeşitleri

    a) Menteşe Tipi Eklemler: Bu tür eklemler menteşe şeklinde hareket eder, yani bir düzlemde fleksiyon ve ekstensiyon hareketi yapmaya olanak tanır.
    Örnek: Dirsek eklemi

    b) Pivot Eklemler:
    Kemiklerin, bir eksen çevresinde birbirleri etrafında rotasyon yapabilmesine izin veren eklemlerdir.
    Örnek: Boyunda atlanto-aksiyel eklem ve ön kol kemikleri arasındaki eklemler 

    c) Eyer Tipi Eklemler:
    Bir eyere benzeyen bu eklemlere, kondiloid eklemler de denir. Bu eklem tipi, fleksiyon ekstensiyon ve abduksiyon, adduksiyon hareketlerine, ayrıca sirkümdiksiyon hareketine izin verir. Rotasyona izin vermez.
    Örnek: Başparmağın, birinci karpometakarpal eklemi ve sternoklavikular eklem.

    d) Top ve Yuva tipi eklemler:
    Bu eklem hemen hemen her yönde- fleksiyon, ekstensiyon, abduksiyon, adduksiyon, rotasyon - geniş hareket olanağı sunar.
    Örnek: Omuz ve kalça eklemleri 

    e) Kayar Eklemler:
    Bu tipte, yalnız kayma hareketlerine izin veren küçük eklemler bulunur.
    Örnek:El bileğindeki karpal kemikler arasındaki eklemler ve akromioklaviküler eklemler 

    f) Elipsoid Eklemler:
    Top ve yuva tipi eklemlerin bir varyasyonudur. Fleksiyon-ekstensiyon,abduksiyon-adduksiyon hareketlerine izin verir. Minimal rotasyon olanağı da verir.
    Örnek: el bileği (radiokarpal)eklem ve elin metakarpofalanjial eklemleridir.

    2. Kartilaginöz Eklemler
     
    Sınırlı hareket olanağına sahip olan bu eklemlerin yüzleri kıkırdakla örtülüdür. Kartilaginöz eklemlerde, eklemleşen kemik uçları arasında fibrokartilaginöz doku veya hiyalin kıkırdak bulunur.Diğer eklem yapılarına sahip değildirler. Bu eklemler iki tipte incelenir.

    a) Sinkondrozis:
    Primer kartilaginöz eklem olarak adlandırılan bu eklem tipinde kemik uçları arasında hiyalin kıkırdak bulunur. En tipik örneği, gelişim sırasında uzun kemiklerin epifiz ve diafiz bölümleri arasında bulunan kartilaginöz epifiz plağıdır.

    b) Simfizis:
    Eklemleşen kemik uçlarının fibröz doku veya fibröz kıkırdakla birbirine sıkıca bağlandığı eklemlerdir. Sekonder kartilaginöz eklemler olarak da adlandırılırlar. Yaygın olarak omurgada omur cisimleri arasında bulunurlar, vücudun orta hattına yerleşerek sınırlı harekete olanak tanırlar.

    3. Fibröz Eklemler
     
    Fibröz eklemler, kemikler birbirine fibröz bir doku aracılığıyla bağlandığı için, syndesmosis dışında, vücutta hareketsiz olarak nitelendirilen eklemlerdir. Eklemi oluşturan kemikler çok sıkı bir şekilde birbirlerine testere dişi gibi girinti ve çıkıntılarla bağlanmışlardır, böylece eklem yüzleri birbirine tamamen uyar. Bu eklemlerde iki kemik yüzeyi, aralarında yer alan, lifsi dokudan ya da kıkırdaktan yapılı bir ara maddeyle birleşmişlerdir. Eklemleşen kemik uçları arasında eklem kapsülü ve sinoviyal sıvı bulunmaz. Bu tip eklemlerin üç alt grubu bulunur:

    a) Sutura:
    Sadece kafatası eklemlerinde görülen dikiş tarzı eklemleşme olup yeni doğan bebeklerde henüz kaynaşmamış durumda bulunur. 

    b) Gomphosis
    : Diş kökleri ile çene kemikleri arasında oluşan eklemlerdir. Fibröz doku diş kökünü sıkıca bağlar.

    c) Syndesmosis:
    Kemiklerin sıkı bağ dokusu aracılığıyla eklemleştiği eklemler olup sınırlı bir harekete izin verirler ve bu hareketin derecesi kemiklerin birbirine olan uzaklığına ve onları bağlayan fibröz ligamentin fleksibilitesine bağlıdır.

    Soruya dönecek olursak Menteşe Eklemleri yarı oynar eklemler değil oynar yani Sinoviyal Eklemdir.


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.