Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Mesane kanseri belirtileri nelerdir

Mesane kanseri belirtileri nelerdir sorusunun cevabı nedir?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    fatoş

    • 2022-06-22 03:54:35

    Cevap :

    Mesane Kanseri (Mesane Tümörü) Nedir?

    Mesane kanseri, böbreklerden başlayıp, idrar yolları boyunca ortaya çıkabilen kanserlerin arasında en sık karşılaşılan ikinci kanserdir.

    Mesane kanserlerinin yaklaşık olarak %70’i ölümcül bir seyir izlememektedir. Fakat bu oluşumlar tekrar etmeye yatkındır.

    Mesane kanserlerinin %30’u ise önce vücudun kas dokusuna, ardından vücudun geri kalan tümüne metastaz yapma yani yayılma potansiyeline sahip olan kötü seyirli oluşumlar olarak tanımlanmaktadır.

    Genellikle erişkin yaş grubunda ortaya çıkan ve mesane tümörü olarak da bilinen mesane kanserinin, kadınlara oranla erkeklerde daha sık meydana geldiği gözlemlenmektedir.

    Türkiye genelinde yapılan araştırmalar sonucu, cinsiyetler arasında en sık gözlemlenen kanserlerde mesane kanseri kadınlarda 13. sırada iken erkeklerde ise 3. sıradadır.

    Mesane Kanseri Neden Olur?

    Mesane kanserinin sebebi kesin olarak bilinmemektedir. Fakat buna neden olabilecek bazı risk faktörleri bulunmaktadır.

    Sigara kullanımı: Mesane kanserine sebep olan en yaygın risk faktörü, tütün grubu ürünlerin kullanımıdır. Sigara ve tütün ürünleri kullanan kişilerde sigara içmeyen kişilere göre mesane kanseri gelişme ihtimali 4 ile 7 kat daha fazladır. Aynı zamanda pasif içiciler için de mesane tümörü riski artmaktadır.

    Yaş: Mesane kanseri belirli bir yaştan sonra daha sık ortaya çıkmaktadır. Mesane kanserine yakalanan kişilerin büyük çoğunluğu 50 yaşın üzerinde olan kişilerdir.

    Cinsiyet
    : Erkeklerin mesane kanserine yakalanma ihtimali kadınlara oranla 3-4 kat daha fazladır. Fakat son yıllarda sigara kullanımının kadınlar arasında da yaygınlaşması nedeniyle kadınların mesane kanserine yakalanma sıklığı artış göstermektedir. Kadınların mesane kanseri yüzünden hayata veda etme ihtimalleri erkeklere göre daha fazladır.

    Kimyasallar:
    Tekstil, deri, boya kauçuk, akü sanayi, kimya ya da baskı endüstrisinde kullanılan kimyasal ürünler mesane kanseri riskini tetiklemektedir.

    Bunların haricindeki risk faktörlerini ise şu şekilde sıralayabiliriz: 

    1. Aile üyelerinde mesane kanseri geçmişi olması,
    2. Kronik mesane enfeksiyonları,
    3. Yeterli sıvı tüketmemek ve idrarı çok tutmak,
    4. Fazla yağ ya da katkı maddesi içeren besinleri sık tüketmek.

    Mesane Kanseri Belirtileri Nelerdir?

    Mesane kanseri hastanın vücudunda oluştuktan sonra, hastaların hekime başvurmasını sağlayan en önemli belirti, idrara kırmızı kan hücrelerinin karışması sebebiyle gözle görülür biçimde kırmızıya yakın renge bürünen ve çoğunlukla ağrı olmadan idrar yapmaktır. Bu belirti, tıp dilinde makroskopik hematüri olarak isimlendirilir. 

    İdrar ile beraber gelen kan dışında hastalığın seyri sırasında daha fazla belirti vücutta gözlemlenebilir. Bunları ise şu şekilde sıralayabiliriz: 

    1. Kasıkta ve kasığın üst bölgesinde ağrı
    2. Sık sık idrara çıkma
    3. Acil idrar yapma ihtiyacı
    4. Mikroskobik şekilde tespit edilebilen idrarda kanın varlığı 
    5. İdrarda kan pıhtısı varlığı
    6. Ağrılı idrar yapma
    7. Kasık bölgesinde kitle ve doluluk hissi
    8. Sırt ağrısı
    9. Halsizlik
    10. Kilo kaybı

    Bu belirtilere ek olarak hastalık eğer başka organ ve dokulara sıçrarsa (metastaz), sıçradığı bölgeye göre değişen çeşitli semptomlara neden olabilir. Örnek verecek olursak, kanlı balgam ya da öksürük gibi şikayetler mesane kanserinin akciğerlere sıçradığına işaret edebilir. Hastanın kemik ağrılarının ortaya çıkması ise mesane kanserinin iskelet sistemine sıçradığının belirtisi olabilir.



    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.