Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Mesnevilerin 3 özelliği

Mesnevilerin 3 özelliği sorusunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz?

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Hera

    • 2021-11-03 08:41:12

    Cevap :

    Mesnevi özellikleri


    1. İkili, ikişer anlamlarına gelir.
    2. İran edebiyatından bizim edebiyatımıza geçmiştir.
    3. Beyit sayısı bakımından herhangi bir sınırlama yoktur ancak 30 beyiti aşmayacak şekilde de mesnevi yazılmıştır.
    4. Herhangi bir konu sınırlaması bulunmamaktadır.Daha çok aşk ve kahramanlık konuları işlense de bu türde dinî, tasavvufi, ahlaki eserler ve manzum sözlükler de yazılmıştır.
    5. Her beyit kendi arasında kafiyelidir. Kafiye şeması; aa, bb, cc, dd,ee, ff… şeklindedir.
    6. Aruzun kısa kalıplarıyla yazılır.
    7. Divan şiirinin diğer türlerinin aksine beyitler arasında konu bütünlüğü vardır. (Mesneviler bir olay anlattıklarından beyitler arasında anlam bütünlüğü olmak zorundadır.)
    8. Mesneviler konularına göre sınıflandırılır: Destansı mesneviler ve kahramanlık mesnevileri (İskendername), aşk konulu mesneviler(Hüsrev ü Şirin, Leyla ve Mecnun), din konulu mesneviler(Vesiletü’n – Necat, Hüsn ü Aşk) ahlaki konulu mesneviler(Kutadgu Bilig), eleştiri mesneviler(Harname)…
    9. Bir şairin yazdığı beş mesneviye Hamse denir. Beş mesnevi yazan şair hamse sahibi olarak adlandırılır. Türk edebiyatında Ali Şir Nevai, Taşlıcalı Yahya Bey hamse sahibi şairlerdendir.
    10. Savaş konuları işleyen mesnevilere Gazavatname, bir şehrin güzelliklerini anlatan mesnevilere ise Şehrengiz denilmektedir


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Deniz mavi

    • 2021-11-03 08:41:33

    Cevap :
    Mesnevilerin Özellikleri
    1. Mesnevî kelime anlamı olarak;  İkili, ikişer anlamlarına gelir.
    2. Mesnevi, İran edebiyatından bizim edebiyatımıza geçmiştir.
    3. Mesnevi'de beyit sayısı bakımından herhangi bir sınırlama yoktur fakat 30 beyiti aşmayacak şekilde de mesnevi yazılmıştır.
    4. Mesnevinin herhangi bir konu sınırlaması bulunmamaktadır .Daha çok aşk ve kahramanlık konuları işlense de bu türde dinî, tasavvufi, ahlaki eserler ve manzum sözlükler de vardır.
    5. Mesnevi'de her beyit kendi arasında kafiyelidir. Kafiye şeması; aa, bb, cc, dd,ee, ff… şeklindedir.
    6. Mesnevi; Aruzun kısa kalıplarıyla yazılır.
    7. Divan şiirinin diğer türlerinin tersine beyitler arasında konu bütünlüğü vardır. (Mesneviler bir olay anlattıklarından beyitler arasında anlam bütünlüğü olmak zorundadır.)
    8. Mesneviler konularına göre bazı sınıflara ayrılmıştır:Destansı mesneviler ve kahramanlık mesnevileri (İskendername), aşk konulu mesneviler(Hüsrev ü Şirin, Leyla ve Mecnun), din konulu mesneviler(Vesiletü’n – Necat, Hüsn ü Aşk) ahlaki konulu mesneviler(Kutadgu Bilig), eleştiri mesneviler(Harname)…
    9. Bir şairin yazdığı beş mesneviye Hamse ismi verilir. Beş mesnevi yazan şair hamse sahibi olarak adlandırılmaktadır. Türk edebiyatında Ali Şir Nevai, Taşlıcalı Yahya Bey hamse sahibi şairler arasında yer almaktadır.
    10. Savaş konularını  işleyen mesnevilere Gazavatname denmektedir. Bir şehrin güzelliklerini anlatan mesnevilere ise Şehrengiz denilmektedir.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.