Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Miri arazi sonunda ne olmuştur?

Miri arazi sonunda ne olmuştur sorusunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Zeus

    • 2023-03-31 06:59:24

    Cevap : Osmanlı sisteminde ise, padişah dışında başka bir devlet tüzel kişilik olmadığı için mirî arazi, devlete ait arazi olarak tanımlanabilir.

    Merhaba sevgili okurlar, bugün sizlere miri arazi nedir, kaça ayrılır ve bölümleri nelerdir sorularını cevaplamaya çalışacağım. Miri arazi, Osmanlı ve Selçuklu dönemlerinde kullanılan bir terimdir ve devlet hazinesine ait olan topraklara verilen isimdir. Miri kelimesi, "hazinenin malı olan, hükümetin" anlamına gelir. Miri arazilerin mülkiyeti devlete aittir ama istendiği zaman intifa hakkı verildiği zaman devlet intifa süresi boyunca araziyi kullanamaz. Miri araziye sahip olan gerçek ve tüzel kişiler, bu araziyi tüketme, kullanma ve yararlanma hakkına sahip olur.

    Miri arazi, 9 farklı bölümden meydana gelir. Bunlar şunlardır:

    1. Mukataa Arazi: Bu alanlardan elde edilen gelirler, direk olarak devlet hazinesine aktarılırdı. Bu arazilerin geliri ise, iltizam usulü ile alınır.
    2. Paşmaklık Arazi: Bu toprakların gelirleri ise, padişahın eşine ve kızlarına teslim edilir.
    3. Dirlik Arazi: Miri arazinin en önemli kısmını dirlik araziler oluşturur. Bu topraklar üzerinde yaşamını sürdüren kişiler dirlik araziden elde ettikleri gelirleri sipahilere ve memurlara öderler. Bunun sonucunda ise, devlet sipahi ve memur maaşları için kasadan hiç para harcamak zorunda kalmaz. Bu sayede memur ve sipahiler devletin üzerinde bir yük olmaz.
    4. Yurtluk Arazi: Sınır boylarında görev yapan askerlere, şehirlerdeki ya da kasabalardaki memurlara verilen alanlara verilen isimdir.
    5. Malikhane Arazi: Devlet görevlileri devlete üstün hizmet verdikleri zaman verilen onlara verilen alanlardır.
    6. Ocaklık Arazi: Gelirlerinin tersane harcamalarına ve kale muhafızlarına ayrılan topraklardır.
    7. Metru Arazi: Devlete ait olan bu topraklar bir ya da birden fazla köyün yararlanması için temin edilmiş olan topraklara verilen isimdir. Bu topraklar, genellikle harman, bataklık, yaylak, mera ve kışlaktır.
    8. Vakıf Arazi: Bu toprakların gelirleri medrese, hastane, cami, bedesten gibi hayır kurumları için harcanıyordu. Bunun için de devlet vakıf arazilerinden vergi almıyordu. Devletin hayır için yaptıracağı çeşitli kurumlar, vakıf arazileri üzerinde inşa ediliyor.
    9. Mevat Arazi: Tarıma elverişli olmayan veya sahibi belli olmayan topraklara verilen isimdir.
    Miri arazi sistemi, Osmanlı Devleti'nin kuruluşundan itibaren uygulanmıştır. Bu sistem sayesinde devlet hem toprak yönetimini hem de askerî ve idarî teşkilatını sağlam bir şekilde kurmuştur. Miri arazi sisteminin İslâm iktâ veya Bizans pronoia sistemleriyle bir ilgisinin olup olmadığı tartışma konusudur.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.