Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

  • Tarih
  • 2 yıl önce
  • 1 Cevap

Misaki milli kararları hakkında bilgi

Misaki milli karararı hakkında bilgi sorusunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    BİLGİNİN IŞIĞI

    • 2021-05-26 21:19:28

    Cevap : Misaki milli kararları hakkında bilgi sorusunun cevabı:

    Misak-I Milli 

    Misak-ı Milli Diğer adıyla Milli Misak Türk Kurtuluş Savaşı'nın 6 maddelik bildirimi olarak karşımıza çıkar. Misak-ı Milli İstanbul'da toplanan son Meclis-i Mebusan’da 28 Ocak 1920'de oybirliği ile kabul edilmiş. 17 Şubat'ta da halkla paylaşılmıştır. Vatanım kurtuluş kararları olarak kabul edilen son derece önemli kararlardır. Misak-ı Milli kararları milletimizin kurtuluşun çerçevesi olarak görülmektedir.


    Milli Misak da denilen " Misak-I Milli " son Meclis-i Mebusan tarafından açıklanmıştır. Genç Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu yolunda ilerlerken en önemli adımlardan birisi " Misak-I Milli" bildirisinin açıklanmasıdır.


    Misak-I Milli Kararları ve Maddeleri Nelerdir?

    Misak-I Milli, Kurtuluş Savaşının siyasi manifestosu olarak adlandırılmaktadır. Çünkü Misak-I Milli bildirgesi ile Kurtuluş Savaşının hedefleri belirlenmiş ve derhal uygulamaya geçirilmiştir. Misak-I Milli ile ülkenin savunulacak sınırları da ortaya konulmuştur.

    Emperyalist güçler tarafından vatan topraklarının haksız işgalinin kabul edilmezliği ilan edilerek Mondros Ateşkes Sözleşmesi ret edilmiştir. Ülkenin bütünlüğü ve ulusun bağımsızlığına vurgu yapılmıştır. Misak-I Milli'nin ( yemin ya da ulusal ant olarak da isimlendirilir ) maddelerine gelince;

    ● Misak-I Milli sınırları hiçbir şekilde hükmen ya da gerçekten ayrılmayacak bir bütündür. Mondros Mütarekesi imzalandığı zamandaki yabancı işgali altında olan bölgelerin geleceği halkın serbest iradesi ve oylarıyla saptanacaktır.
    ● Ülkenin siyasal, mali, adli ve tam bağımsızlığı esastır; bu konularda hiçbir kısıtlama ve kayıt kabul edilemez.
    ● Batı Trakya, halkın özgür iradesiyle vereceği oylarla hukuksal durumunu saptayacaktır.
    ● Kendi istekleriyle anavatana katılan Batum, Ardahan ve Kars illerinde gerektiğinde halk oylaması gerçekleştirilecektir.
    ● İstanbul ve Marmara Denizi'nin güvenliği tehlikelerden uzak tutulacak biçimde düzenlenecek. Boğazların ticarete açık tutulması ise ayrıca ilgili devletlerin müzakeresi ve antlaşmaları ile sağlanacaktır.

    Misak-I Milli'nin Önemi

    Misak-ı Milli’nin amacı Milli Mücadele'nin hedefini kesin olarak belli etmiştir. Milli sınırlar meclis onayından geçmiştir. Azınlık hakları belirlenmiştir. Milli mücadele için meclis desteği alınmış sınırlar belli olduğu için kurtarılacak alanlarda belli olmuştur. Ümmetçiliğin ve İslamcılığın yerini milliyetçilik fikirleri almıştır. Tam bağımsızlık benimsenmiştir. Mondros Ateşkes Antlaşması'ndan sonra yapılan işgallere karşı çıkılmıştır.


    Mondros ateşkesi imzalandığı sırada Türk askerinin koruduğu ve Türk nüfusunun çoğunlukta olduğu yerler vatan toprağı olarak kabul edilir, bir bütündür ve parçalanamaz. Bu kararlar daha önce Erzurum Kongresi'nde alınmış Milli sınırlara son şekil verilmiştir.

    Boğazlar

    İstanbul ve Marmara'nın güvenliği sağlandığı takdirde Boğazlar uluslararası ticarete açılacaktır. Siyasi ve askeri bağımsızlık boğazlar maddesi ile vurgulanmıştır.

    Azınlık hakları

    Osmanlı Devleti'nin iç işlerine karışılmasına sebep olan azınlık hakları burada devreye girerek, azınlık hakları komşu ülkelerdeki Müslümanların hakları kadar olacaktır şeklinde değiştirilmiştir. Uluslararası eşitlik ilkesine dayanan bu durum Avrupalıların iç işlerimize karışmasını engellemek ve bağımsızlığımıza görgü düşürmeyi engellemek amacıyla yapılmıştır.

    Kapitülasyonlar:

    Kapitülasyonlar Osmanlı Devleti'nin çok uzun yıllar sömürülmesine neden olmuş, siyasi ekonomik ve mali gelişmemize engellemiş hukuki olarak da hakimiyetinizi sınırlamış imtiyazlar olduğu için kapitülasyonlar kabul edilemez kararı alınmıştır. Burada kapitülasyonların kaldırılması amaçlanmış, ilk defa kapitülasyonlara karşı çıkılmış, bağımsızlık haklarından ve egemenlik haklarından taviz verilmeyeceği vurgulanmıştır.

    Halk Oylaması Yapılacak Yerler


    Arapların durumu: Arapların oturduğu bölgelerde bölgenin geleceği ile ilgili kararını halk oylaması belirlemelidir. Batı Trakya bölgenin geleceğini yine halkın kendi kararını bırakılmıştır. Elviye-i selase kendi istekleriyle Türkiye katılmış olan Kars, Ardahan ve Batum’da gerekirse halk oylamasına başvurulmalıdır. Halk oylaması yapılacak yerlerde alınan kararlar Wilson ilkelerine uygun alınmıştır. Bu bölgelerde halkın çoğunluğu Türk ve Müslüman olduğu için oylamanın sonucunda lehimize sonuç çıkacağı düşünülmüştür. Halk oylaması sonucu halkın verilecek vereceği karara saygı duyulacağı gösterilmiştir.


    Misak-I Milli'nin Sonuçları

    Misak-ı Milli kararlarının ilan edilmesinin ardından İtilaf Devletleri hükümete ve meclise baskı yapmış ve alınan kararların değiştirilmesini istemiştir. İstekleri kabul edilmeyen İtilaf Devletleri 16 Mart 1920'de İstanbul'un resmen işgal ederek Mebusan Meclisini dağıtmıştır. Bu sırada mecliste bulunan milletvekili ve aydın kişileri tutuklayarak sürgün etmiştir. İtilaf devletlerinin Mebusan Meclisi'nin dağıtması; halkın iradesini yok saydıklarını göstermiştir. Aynı zamanda olumsuz gibi görünen bu durum saltanat ve halifelik yanlısı olan vatandaşların ulusal mücadeleye yönelmesini sağlamış Ankara'da TBMM'nin açılmasına zemin hazırlamıştır.


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.