Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Mitokondrinin görevi

Mitokondrinin görevi sorusunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    muzur06

    • 2021-04-12 06:38:52

    Cevap :

     Mitokondrinin görevi sorusunun cevabı

    1. Oksijenli solunum yaparak hücre içinde gerekli olan ATP’yi sentezler. Bu nedenle hücrenin enerji santrali olarak kabul edilirler.
    2. Mitokontri dış ve iç zar olmak üzere çift zar ile çevrilidir. Dıştaki zar düz, içteki zar ise hayli kıvrımlıdır. İç zar kıvrımlarına krista adı verilir. Bu kıvrımlar zarın yüzey alanını artırarak oksijenli solunumun hızlanmasını sağlar.
    3. Mitokondrinin içi matriks adı verilen sıvı ile doludur. Bu sıvının içinde mitokondriye özgün DNA, RNA, ribozom ve solunum enzimleri bulunur.
    4. Mitokondri DNA’sı bakteri DNA’sı gibi daireseldir. İçerdikleri DNA molekülü sayesinde, kendi başına bölünme yeteneğini kazanmışlardır. Fakat DNA’larındaki bilgi sınırlı olduğu için, bölünmeleri çekirdek DNA’sının kontrolünde gerçekleşir.
    5. Kendilerine özgü ribozomları sayesinde protein sentezi yapabilirler. Fakat içerdikleri ribozomlar sitozoldeki ribozomlardan daha küçüktür. Ökaryot hücrelerin sitozolünde bulunan ribozomlar 80 S, mitokondrinin matriksinde bulunan ribozomlar 70 S’dir (Bakteri ribozomu gibi).
    6. Mitokondri DNA’sının kimyasal ve fiziksel etkiler ile bozulması, oksijenli solunum ile ATP sentezinin bozulmasına neden olmaktadır. Bu durumun metabolizma hızını yavaşlattığı ve hücrelerin ölümüne neden olduğu düşünülmektedir.
    7. Mitokondri ile ilgili en ilginç noktalardan biri de kalıtım biçimidir. Herkes mitokondrisini annesinden alır. Sperm hücresinin mitokondrileri kuyruk bölgesinde bulunur ve kuyruk döllenme sırasında yumurta içerisine girmez. Bu nedenle zigottaki tüm mitokondriler yumurta hücresine, başka bir deyişle anneye ait olur.
    8. Mitokondride sıbstrat düzeyinde ve oksidatif fosforilasyonla ATP üretilir. Bu ATP’ler fotosentez hariç hücrenin enerji gerektiren tüm olaylarında kullanılabilir.


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.