Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Mustafa Kemal in çocukluk ve gençlik döneminin geçtiği yerlerin siyasi , sosyal ve ekonomik yapısını açıklayınız

Bu soruya açıklama yazılmamış..
12. Sınıf

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Zeus

    • 2021-11-22 12:10:25

    Cevap : Mustafa Kemal’in doğum yeri olan Selanik; Müslüman, Musevi, Rum, Ermeni, Bulgar ve Ulahlar gibi çeşitli milletlerin, kültürlerin ve dinlerin iç içe olduğu bir şehirdi. Selanik’te uyum içinde yaşayan milletler arasındaki uyum, Fransız İhtilalinin yaydığı milliyetçilik akımının etkisi ve İngiltere, Fransa ve Rusya gibi büyük devletlerin kışkırtmaları sonucunda bozuldu. Mustafa Kemal’in doğduğu yıllarda Balkanlardaki bazı Osmanlı topraklarında olduğu gibi Selanik’te de iç karışıklıklar ve huzursuzluklar ortaya çıktı.

    Mustafa Kemal’in doğum yeri olan Selanik'te doğmuştur. Müslüman, Musevi, Rum, Ermeni, Bulgar gibi türlü türlü milletlerin yaşadığı bir ülkedir. Buda Atatürk'ün farklı kültürler ve dinler öğrenmesine sebep olmuştur. Selanik halkının uyumun, Fransız İhtilalinin yaydığı milliyetçilik akımının etkisi ve İngiltere, Fransa ve Rusya gibi büyük devletlerin ara bozuculuğu ile bozulmuştur. Mustafa Kemal bu durumdan da etkilenerek yaşamıştır. Bu durumlardan etkilenmiş ve hayatını bunlara göre şekillendirmiştir. Selanik ayrıca bir liman kenti olduğundan dolayı ticarette de çok etkin bir yerdi. Atatürk bu ticari gelişmelerden de etkilenmiştir.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Zeus

    • 2021-11-22 12:12:40

    Cevap :

    Mustafa Kemal’in öğrenciliği döneminde imparatorluk parçalanıyor,ülke çöküşe doğru gidiyor ve devlet ekonomik, mali ve siyasal bağımsızlığını yitirmek üzereydi. Ülke, II. Abdülhamit’in baskıcı rejimi altında bunalmış bir durumdaydı.

    Mustafa kemal ülkenin kötü yazgısını değiştirmek için tarih önünde sorumluluk alma duygusuna genç yaşta sahip olmuştu.Daha Manastır’da askeri lise öğrencisiyken, ülkenin yönetimindeki ve siyasetindeki kötülükleri arkadaşlarına da anlatmak ve bu konudaki görüşlerini yaymak için arkadaşları arasında okunmak üzere el yazısı ile gizli bir okul gazetesi çıkarmıştır.

    Mustafa Kemal Harp Akademisi yıllarındayken Osmanlı İmparatorlu’nun kurtuluş umudunun olmadığını görmüştü.Bu yüzden Osmanlı ıslahatçıları gibi boş yere imparatorluğu kurtarmak için uğraşmadı.Amacı ömrünü tamamlamış bu siyasi yapı yerine ,sarsılmaz ve sonsuz bir inancı olan Türk Ulusuna dayanarak,ulusal sınırlar içinde özgür ve bağımsız,yeni ve modern bir Türk Devleti kurmaktı.

    Mustafa Kemal’in düşünce yapısının olgunlaşmasında etkili olan öğretmenleri ,şükranla andığı Selanik Askeri Ortaokulu’ndan Fransızca Öğretmeni Yzb. Nakiyüddin Yücekök ile Manastır Askeri Lisesi’ndeyken tarih dersine giren Topçu Kolağası Mehmet Tevfik Bilge’ydir

    Mustafa Kemal çağının yazar,şair ve düşünürlerinden de çok etkilenmiştir.Bunlar arsında vatan sevgisi ve özgürlük konularında Namık Kemal, Tevfik Fikret, Cumhuriyet konusunda Janjack Roussou,Milliyetçilik konusunda Ziya Gökalp, Mehmet Emin Yurdakul,Akılcılık konusunda Dekart, Ogüst Comte ve Kant.İnkılapçılık konusunda da Filibeli Ahmet Hilmi Bey’den çok etkilenmiştir.

    Mustafa Kemal Şam’da kurmuş olduğu ‘’vatan ve Hürriyet Cemiyeti’’nin bir şubesini 1906’da Selanik’te açarken,kendisi gibi genç olan arkadaşlarına şöyle seslenmişti: ’’Tarih bugün evlatlarına bazı büyük sorumluluklar yüklüyor.Sizden fedakarlıklar bekliyorum.Sürüp gitmekte olan baskıcı rejime karşı ancak ihtilal ile cevap vermek ve köhneleşmiş olan çürük idareyi yıkmak, milleti hakim kılmak ve vatanı kurtarmak için sizleri göreve davet ediyorum’’.Mustafa kemal Atatürk bu sözleri söylediğinde 25 yaşında bir gençti.

    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.