Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

  • Tarih
  • 3 yıl önce
  • 2 Cevap

Mustafa Kemal Paşa’nın 13 Kasım 1918 - 16 Mayıs 1919 tarihleri arasında İstanbul’da yapmış olduğu faaliyetler

Mustafa Kemal Paşa’nın 13 Kasım 1918-16 Mayıs 1919 tarihleri arasında İstanbul’da yapmış olduğu faaliyetler nelerdir

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Zeus

    • 2020-12-02 06:19:42

    Cevap :

    4 Ocak l918
    Atatürk’ün Almanya seyahatinden İstanbul’a dönüşü

    13 Mayıs l9l8
    Atatürk’ün, böbrek rahatsızlığı sebebiyle tedavi için İstanbul’dan Viyana’ya hareketi (Viyana ve Karlsbat’ta 2,5 ay kadar tedavi görmüştür.)

    4 Ağustos 19l8
    Atatürk’ün Viyana’dan İstanbul’a dönüşü

    7 Ağustos l918
    Atatürk’ün, General Falkenhein’in yerine Yıldırım Orduları Grubu Komutanlığı’na getirilmiş olan General Liman von Sanders’in emrindeki 7. Ordu’ya tekrar komutan atanması

    15 Ağustos l918
    Atatürk’ün, ikinci defa atandığı 7. Ordu Komutanlığı görevine başlamak üzere İstanbul’dan Halep’e gelişi (Halep’te bir gün kaldıktan sonra 7. Ordu Karargâhı’nın bulunduğu Nablus’a gitmiştir. )

    19 Eylül 1918
    İngilizlerin Halep Cephesi’nde büyük kuvvetlerle taarruza başlaması (Bu İngiliz taarruzu karşısında 8. Ordu Cephesi’nin yarılması üzerine 4 ve 7. Ordular da çekilme mecburiyetinde kalmışlardı. Atatürk komutasındaki 7. Ordu birlikleri düzenini ve savaş kudretini bozmadan Riyad’a, oradan da Halep’e çekildi.)

    26 Ekim l9l8
    Atatürk komutasındaki 7. Ordu kuvvetlerinin tekrar taarruza geçen düşman kuvvetlerini Halep’in kuzeyinde durdurması ve düşmanın bu hattı geçmesine imkân verilmemesi

    30 Ekim 1918
    Mondros Mütarekesi’nin imzalanması

    31 Ekim 1918
    Atatürk’ün -7.0rdu Komutanlığı da üzerinde kalmak üzere- Yıldırım Orduları Grubu Komutanlığı’na atanması ve Katma’dan Adana’ya gelerek General Liman von Sanders’den komutanlık görevini devralması

    7 Kasım 1918
    Yıldırım Orduları Grubu ve 7.0rdu Komutanlıklarının kaldırılması ve Atatürk’ün Ordu Kumandanı sıfatiyle Harbiye Nezareti emrine verilmesi

    10 Kasım 1918
    Atatürk’ün Adana’dan trenle İstanbul’a hareketi

    13 Kasım 1918
    Atatürk’ün, Adana’dan İstanbul’a gelişi

    Aralık 1918: Atatürk’ün,-1914 yılı Mayısında yazdığı- “Zâbit ve Kumandan İle Hasbihal” adlı kitabının İstanbul’da yayımlanması

    30 Nisan 1919
    Atatürk’ün 9.0rdu Kıtaatı Müfettişliği’ne atanması

    16 Mayıs 1919
    Atatürk’ün Anadolu’ya geçmek üzere Bandırma Vapuru i1e İstanbul’dan ayrılısı
    l9 Mayıs 19l9
    Atatürk’ün sabah Samsun’a çıkışı.

    22 Mayıs l919
    Atatürk’ün Samsun’dan Sadarete raporu:”…. Millet yekvücut olup hakimiyet esasını, Türklük duygusunu hedef kabul etmiştir.”
    2l Haziran 1919
    Atatürk’ün İstanbul’da bulunan bazı tanınmış kimselere Amasya’dan mektup göndererek Millî Mücadele’ye davet etmesi:”Artık İstanbul Anadolu’ya hâkim değil, tâbi olmak mecburiyetindedir.” “Size teveccüh eden fedakârlık pek büyüktür” “Millî gaye elde edilinceye kadar âcizleri Anadolu’dan ve milletin sinesinden ayrılmayacağım ve bu noktada nihayete kadar bir millet ferdi gibi çalışacağımı millete karşı mukaddesatım namına söz verdim ve hiç bir kuvvet bu millî karara mâni olamayacaktır.”

    22 Haziran 1919
    Atatürk’ün Amasya’dan Anadolu’da mülkî ve askerî makamlara genelgesi: “Vatanın tamamiyeti, milletin bağımsızlığı tehlikededir. Milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.”

    3 Temmuz 1919
    Atatürk’ün Erzurum’a gelişi, halk ve asker tarafından sevgi gösterileriyle karşılanışı.

    8/9 Temmuz 1919
    Atatürk’ün resmî vazifesiyle beraber askerlik mesleğinden istifası.

    9 Temmuz 1919
    Atatürk’ün resmî vazifesiyle beraber askerlik mesleğinden istifasını ordu’ya, vilâyetlere ve millete duyurması: “… Bundan sonra mukaddes millî gayemiz için her türlü fedakârlıklâ çalışmak üzere sine-i millette bir ferd-i mücahit suretiyle bulunmakta olduğumu tamimen arz ve ilân eylerim.

    14 Temmuz 1919
    Atatürk’ün askerlikten istifası ve Erzurum Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin başına geçişinin Erzurum’da yayımlanan Albayrak Gazetesinde halka ilânı: “… Mustafa Kemal Paşa Hazretlerinin istifanamesi bir azim ve iman vesikasıdır. Millette, henüz eski kanın sönmemiş olduğunu gösterir muazzam delildir. Anafartalar’da, millî şerefi, tarihin bugünkü nesilden beklemekte olduğu mukaddes vazifeyi yükselten ve yücelten bu muhterem Kumandanı bugünde Millî Mücadele’nin başında görmek mesut bir görüntüdür.”

    23 Temmuz 1919
    Erzurum Kongresi’nin açılışı ve Atatürk’ün Kongre’ye Başkan seçilmesi (Kongre 7 Ağustos 1919’da son bulmuştur.)

    7 Ağustos 1919
    Erzurum Kongresi’nin Heyet-i Temsiliye seçimini takiben Atatürk’ün kısa bir konuşmasıyla son bulması: “Milletimizin kurtuluş ümidi ile çırpındığı en heyecanlı bir zamanda fedakâr muhterem heyetiniz her türlü eziyetlere katlanarak burada, Erzurum’da toplandı. Hassas ve necip bir ruh ve pek sağlam bir iman ile vatan ve milletimizin kurtuluşuna ait esaslı kararlar aldı. Bilhassa bütün cihana karşı milletimizin mevcudiyetini ve birliğini gösterdi. Tarih bu kongremizi şüphesiz ender ve büyük bir eser olarak kaydedecektir.” Atâtürk’ün Heyet-i Temsiliye Reisliği’ne seçilmesi.

    9 Ağustos 1919
    Atatürk,ün, askerlik mesleğinden ihracına, haiz nlduğu nişanların alınmasına ve fahrî yaverlik rütbesinin kaldırılmasına dair irade-i seniye çıkması.

    2 Eylül l919
    Atatürk’ün Sivas’a gelişi, büyük tezahüratla karşılanması.

    4 Eylül l9l9
    Sivas Kongresi’nin açılışı ve Atatürk’ün Kongre’ye Başkan seçilmesi. (Kongre 11 Eylül 1919’da son bulmuştur.)

    11 Eylül 1919
    Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin resmen kuruluşu.

    7 Ekim 1919
    Atatürk’ün -Heyet-i Temsiliye adına millete beyannamesi: “En ağır tarihî şartlar altında bile millî vakarından ve herkesin hukukuna riayetteki mazisinden gelen hasletlerinden zerre kadar ayrılmamış olan milletimizin bundan sonra da aynı tarz ve harekette sabit kalacağından ve bu suretle bu mübarek topraklara sahip olmaktaki liyakat-i medeniyesini bütün cihana tasdik ettireceğinde şüphe yoktur.”

    20 Ekim 1919
    Atatürk’ün, Rauf ve Bekir Sami Beylerle beraber Amasya’da İstanbul Hükûmeti’nin Bahriye Nazırı Salih Paşa ile görüşmelere başlaması (Amasya Mülâkatı).

    7 Kasım 19l9
    Atatürk’ün İstanbul’da toplanması kararlaştırılan Meclis-i Mebusan’a Erzurum’dan milletvekili seçilmesi.

    27 Aralık 1919
    Atatürk’ün Ankara’ya gelişi ve büyük törenle karşılanması. (Atatürk şehre girdikten sonra Vali odasında bir müddet istirahat ederek çay içmişler, daha sonra Kolordu’yu ziyaretle buradan kendisine ve arkadaşlarına tahsis edilen Ziraat Mektebi’ne gelmişlerdir.).Atatürk’ün bütün teşkilâta, Ankara’ya geldiğini ve Heyet-i Temsiliye Merkezi’nin Ankara olduğunu bildiren telgrafı.



    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Zeus

    • 2020-12-02 06:20:53

    Cevap : Bknz: Atatürkün Hayat Kronolojisi
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.