Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

  • Tarih
  • 3 yıl önce
  • 2 Cevap

Mustafa Kemal paşanın 9. ordu müfettişliğine atanmasının nedeni

Mustafa kemal paşanın 9.ordu müfettişliğine atanmasının nedeni nedir

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 1 yorum yazıldı.
    1 yıl önce I Aşağıdakilerden hangisi, Osmanlı Hükümeti tarafından Mustafa Kemal Paşa'nın Samsun'a ordu müfettişi olarak atanmasını kolaylaştıran sebepler arasında yer almaz?

    İşte Cevaplar


    Beste

    • 2020-12-21 16:50:15

    Cevap : Mustafa Kemal paşanın 9. ordu müfettişliğine atanmasının nedeni;

    İşgalleri Anadolu’nun her yerine yaymak isteyen İtilaf Devletleri, Samsun’da Türklerin ordularının terhis edilmediğini ve silahların toplatılmadığını ileri sürerek, bölgeyi işgal etme tehdidinde bulunmuşlardır. İtilaf Devletleri’nin işgal tehdidinde bulunması üzerine İstanbul Hükümeti bölgeye iddia edilen durumu araştırmak ve iddialar doğruysa önlem almak için bir müfettiş gönderilmesini kararlaştırmıştır. Müfettiş olarak Mustafa Kemal Paşa’nın ataması yapılmıştır. Padişahın fahri yaveri olması ve o günlerde Genelkurmay Başkanlığında görev yapan vatanperver bazı paşaların (Fevzi, Cevat ve Kazım) gayret ve yardımları, Mustafa Kemal Paşa’nın 9. Ordu Müfettişliğine atanmasında etkili olmuştur.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Beste

    • 2020-12-21 17:03:45

    Cevap : Mustafa Kemal Paşa 9. Ordu Müfettişliğine Kurtuluş Savaşını başlatmak için değil başlatanları tutuklamak ve cezalandırmak, bunları destekleyen Osmanlı subaylarını görevden almak ve cezalandırmak için atanmıştır.

    Dokuzuncu Ordu Kıtaatı Müfettişliği’ne ait vezaif Zât-ı âlinizin Dokuzuncu Ordu Kıtaatı Müfettişliği’ne tayini İrade-i Seniyye-i Cenab-ı Padişahi şerefsüdur (Padişah emri) buyrulmuştur. Ancak işbu müfettişlikteki vezaif-i âlileri), yalnız askerî olmayıp müfettişliğin ihtiva eylediği mıntıka dahilinde aynı zamanda da mülkîdir.

    1. İşbu müşterek vezaif (görevler) şunlardır:

    a) Mıntıkada asayiş-i dahilinin iade ve istikran ve bu asayişsizliğin esbab-ı hususunun (ortaya çıkış sebebinin) tespiti.

    b) Mıntıkada ötede beride müteferrik (ayrı ayrı) bir halde mevcudiyetinden bahsedilen esliha (silâhlar) ve cephanenin bir an evvel toplattırılarak münasip depolara iddiharı (yığma) ve muhafaza altına alınması.

    c) Muhtelif mahallerde birtakım şûralar mevcut olduğu ve bunların asker toplamakta bulunduğu ve gayr-ı resmî bir surette ordunun bunları himaye eylediği iddia olunuyor. Böyle şûralar mevcut olup da asker topluyorlarsa, kat’-iyyen men’i ile bu kabil (gibi) müteşekkil şûraların da lağvı.

    2. Bunun için:

    a) İki fırkalı olan Üçüncü ve dört fırkalı olan Onbeşinci Kolordular müfettişlik emrine verilmiştir. İşbu kolordular hareket ve asayiş hususatında doğrudan doğruya müfettişlikle ve muamelât-i cariye (günlük işler), yani muamelât-ı zatiye (özlük işler) kuvve-i umûmiye (genel kuvvet) vesaire gibi hususatta kemâfissabık (eskisi gibi) Harbiye Nezareti’yle muhabere edeceklerdir. Fırka (tümen) veyahut mıntıka (bölge) kumandalığı veya bir vazife-i hususiyeye tayin edilecek zabıtanın tayin ve tebdilleri (değiştirme) müfettişliğin muvafakat (onayı) ve talebiyle olacaktır. Maahaza (bununla beraber) sair (diğer) hususatta lüzum ve menfaat görerek müfettişliğin verdiği talimatı kolordu kumandanları aynen tatbik edeceklerdir. Bilhassa ahval-i sıhhiyye pek mühimdir. Bu zemindeki tetkikat ve icraatın ahaliye de teslimi lâzımdır.

    b) Müfettişlik mıntakası Trabzon, Erzurum, Sivas, Van vilâyetleri ile Erzincan ve Canik20 müstakil livalarını (sancak) ihtiva eylediğinden müfettişliğin yukarıda ta’dât edilen (sayılan) vezaif-i tedvir (idare) için vereceği bil-cümle talimat işbu vilâyetlerle mutasarrıflıklar doğrudan doğruya ifa edeceklerdir. Müstakile (bağımsız sancaklar) (Diyarbekir, Bitlis, Mamüretülaziz (Eflâziz), Ankara, Kastamonu vilâyetleri) ile kolordu kumandanlıkları da müfettişliğin ifa-ı vazife sırasında re’sen (doğrudan doğruya) vâki olacak müracaatlarını nazar-ı dikkate alacaklardır.

    c) Müfettişliğin hususat-ı askeriyyeye ait merci Harbiye Nezareti olmakla beraber hususat-ı saire (diğer konular) için makamat-ı âliye-i aidesiyle (yüksek makamlarla, yani başbakan) muhabere edecek ve işbu muhabereden Harbiye Nezareti’ne de haber verecektir.


    Mustafa Kemal Paşa’nın görevi, asayişsizlik, Padişah emirlerine itaatsizlikleri tespit etme, halkın silahlanmasını engelleme, halkın elindeki silahları ve cephaneyi toplama, depolama ve muhafaza altına alma, yabancı işgaline karşı çıkan halkı koruyan destek veren Osmanlı subaylarını tespit etme görevden alma, işgale karşı koymak için oluşturulan oluşturulacak her türlü toplantı ve kongreyi engellemek, dağıtmak, düzenleyen ve katılanları cezalandırmaktır.

    Osmanlı padişahı Vahdettin ve Osmanlı Hükümeti Mustafa Kemal Paşa’yı Kurtuluş Savaşı’nı başlatması için değil Kurtuluş Savaşı’nı başlatan ve başlatacakları bu amaçla düzenlenecek kongre ve toplantıları engellemesi, halktan kurtuluş mücadelesi verenleri göz yuman ve destekleyen Osmanlı subaylarını görevden alması ve cezalandırması için verilen bir görevdir.

    Kurtuluş Savaşı’nı engellemekle görevlendirilen Mustafa Kemal Paşa verilen emre karşı çıkmış, yapmamış ve görevden alınmış ve idam cezasına çarptırılmıştır.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.