Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Müteselsil sorumluluk örnekleri

Müteselsil sorumluluk örnekleri sorusunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Zeus

    • 2022-06-10 07:57:38

    Cevap :

    Müteselsil Sorumluluk Nedir?

    Müteselsil sorumluluk nedir? Bu, günümüz finans dünyasında hatırı sayılır bir popülerliğe kavuşan bir hukuki terimin finans dünyasına nasıl girdiğini anlamak isteyenlerin sıklıkla cevabını aradığı bir sorudur. Müteselsil sorumluluk nedir sorusunun cevabını hukuk ile yakından ilgili kişiler muhakkak ki bilecektir. Fakat bu sorunun cevabını bilmeyenler için müteselsil sorumluluk, kısaca zincirleme borç sorumluluğu olarak tanımlanabilir. Peki, zincirleme borç sorumluluğu ne demektir? Haydi şimdi bu sorunun cevabını açıklayalım.

    Finans dünyasında çoğu zaman bir borç veya zarardan birden fazla kişi yükümlü olabilmektedir. Fakat bu gibi durumlarda kimi zaman bu borçlulardan birisi borcun tamamını ödemekle yükümlü duruma gelebilmektedir. Bu kişi, normal koşullar altında borcun sadece belirli bir kısmından sorumlu iken müteselsil sorumluluk sebebiyle borcun tamamını ödemekle yükümlü hale gelmiştir. Peki, bu durumu ortaya çıkaran sebepler nelerdir? Bu sebeplere müteselsil sorumluluk doğuran sebepler adı verilmektedir. Haydi şimdi de bu sebeplere daha yakından göz atalım.

    Müteselsil Sorumluluk Doğuran Sebepler Nelerdir?

    Müteselsil sorumluluk nedir sorusunu cevapladığımıza göre şimdi de bir kişiyi müteselsil sorumlu durumuna getiren sebepleri inceleyebiliriz. Müteselsil sorumluluk doğuran sebepler Türkiye Cumhuriyeti Borçlar Kanunu’nun 61. maddesi ile düzenlenmiştir. Bu maddeye göre müteselsil sorumluluk doğuran 2 sebep vardır. Bu hukuki sebepleri şu şekilde sıralayabiliriz:

    A. Aynı sebepten doğan müteselsil sorumluluk: Birden fazla yükümlü kişinin aynı zarara veya borca neden olmalarıyla meydana gelir. Söz konusu borç veya zararın aynı nedenden dolayı doğması esastır. Bu durum hukuki olarak 4 şekilde meydana gelebilmektedir.
    1. Kusur sorumluluğuna dayanan tazminat yükümlülüğü
    2. Ortak kusura dayanan tazminat yükümlülüğü
    3. Kusursuz sorumluluğa dayanan tazminat yükümlülüğü
    4. Sözleşme sorumluluğuna dayanan tazminat yükümlülüğü
    B. Çeşitli sebeplerden doğan müteselsil sorumluluk: Bu durumda aynı kusur farklı yükümlülükler doğurabilmektedir. Bu yükümlülükler zincirleme bir şekilde diğer yükümlüleri de etkileyebilmektedir. Yani bu durumda farklı yükümlüler farklı sebeplerden dolayı zincirleme olarak borç veya zararı karşılamakla yükümlü tutulabilmektedir.

    Müteselsil Sorumluluk Halleri ve Örnekleri Nelerdir?

    Örneğin, toplamda 5 borçlu varsa ve toplam borç 5.000-TL ise alacaklı kimse borçlular arasında seçtiği bir borçluya müracaat eder ve borcunun tamamını bu tek borçludan tahsil etme hakkına sahip olur. Bu örnek " müteselsil sorumluluk" konusuna örnektir. Bunun yanında müteselsil sorumluluğun ikinci bir çeşidi de vardır.

    Bu sorumluluk ise" müşterek borçlu müteselsil kefil" sorumluluğudur.

    Müşterek borçlu müteselsil kefil; bir kişinin borcunu ödemediği durumlarda kendisi hakkında takip işlemi başlatılması durumudur. Yani borcunu ödemeyen kişinin yerine kefilin borçtan sorumlu tutulması halidir. Müteselsil sorumluluk kavramı bir hukuk özel hukuk kavramıdır. Müteselsil sorumluluk hallerine bazı örnekler şunlardır:

    İdarenin vermiş olduğu zararlardan çoğu kez idare ile birlikte zararın meydana gelmesine sebep olan kamu görevlisi müteselsilen sorumludur. Örnegin; rögar kapağının belediye çalışanları tarafından açık unutulması sebebiyle Trafik kazasında ölen kişinin yakınları ilgili belediyeyi ve kusuru nedeniyle kişileri sorumlu tutabilirler. Burada bir müteselsil sorumluluk söz konusudur.

    Bir aileyi temsil eden karı ve koca üçüncü kişilere karşı müteselsilen sorumlu olurlar.

    Kural olarak aksi kararlaştırılmamış ise ticari işletmelerde tüm ortaklar üçüncü kişilere karşı müteselsilen sorumlu olurlar.

    İş Kanununa göre işveren ile çalıştırdığı işçilerin müştereken sorumlu oldukları durumlar vardır. İşveren işçinin sebep olmuş olduğu zarardan müteselsilen sorumlu olur.

    Bir inşaatın yapımı esnasında esas yüklenici firma alt firmalar çalıştırabilir. Bunlara taşeron firma adı verilir. Bu alt firmanın vermiş olduğu zararlar nedeniyle meydana gelen haksız fiiller neticesinde esas müteahhit firma ile birlikte alt taşeron firma müteselsilen sorumlu olur.

    Bugünün koşullarında artık birçok ticari işletme bazı hizmetleri kendisi daimi personel çalıştırarak gidermeyip bu hizmetleri satın almaktadır. İşte kendi işyerine ya da fabrikasına başka firmadan hizmet satın almak suretiyle bazı iş ve işlemleri yapan işletme olası haksız fiil durumlarında hizmet satın aldığı firma ile birlikte müteselsilen sorumlu olur. Bunun en yaygın örneği işyerine temizlik şirketlerinden satın alınan hizmetlerdir. Temizlik şirketi elemanlarının gelerek belirli süreler için çalıştıkları yerlerdeki sorumluluk hali de müteselsil sorumluluk hali kapsamına girmektedir.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.