Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

  • Tarih
  • 8 yıl önce
  • 2 Cevap

Neolitik Nedir

Neolitik nedir dönemin özellikleri nelerdir

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Hypatia

    • 2015-10-16 06:47:48

    Cevap : Neolitik: Taş devrinin son zamanlarına verilen isimdir. Bu çağda ateş bulunmuş, zirai faaliyetler başlamış, taşlardan ve kemiklerden daha mükemmel araçlar yapılmıştır. Bakır ve bronz çağı bunu takip etmiştir.

    Neolitik Devrim Nedir
    1. Tarımın keşfi
    2. Bir bölgede tüm yıl yerleşik yaşama imkanı
    3. Sosyal toplum olarak kadın ve erkeğin rolleri
    4. Açık yerleşim alanlarında kerpiç mimari örnekleri

    Neolitik Çağ Nedir ?
    İnsanın yoğun avcılık-toplayıcılıktan üretime göçebelikten yerleşik yaşama geçtiği MÖ yaklaşık 10.000 yıl öncesinden başlayan ve "İlk Üretimciliğe Geçiş Evresi" olarak da adlandırılan Neolitik Çağ'ın en önemli özelliği besin sorunlarının çözümüyle gerçekleştirilen büyük bir "devrim" olmasıdır.

    Neolitik Çağ insanı bazı bitkileri tarıma almış birçok hayvanın da evcilleştirilmesini gerçekleştirmiş; avcılığın yerine hayvancılık toplayıcılığın yerine ise tarım ya da rençberlik geçmiştir. İnsanoğlu ilk kez bu dönemde doğa ile ilişkisini kendi lehine çevirmeyi başarmıştır.

    Üretimle birlikte gelen yerleşik yaşam köylerin ve giderek kentlerin kurulmasına yol açmıştır. Arkeologlar tarafından ilk kez bu çağda ortaya çıkan besinlerin depolandığı taşındığı pişirildiği çanak çömlek yapımı kıstas alınarak Çanak Çömleksiz ve Çanak Çömlekli diye iki alt döneme ayrılan Neolitik Çağ Anadolu ve Trakya'da bugüne kadar bilinen 257 yerleşme ile temsil edilmektedir.

    Bu yerleşmeler arasında yer alan Çayönü (Diyarbakır) Cafer Höyük (Malatya) Aşıklı Höyük (Aksaray) Kuruçay (Burdur) Çatalhöyük (Konya) ve Hacılar (Burdur) gibi yerleşmeler gerek küçük buluntuları gerek mimari kalıntıları gerekse o dönem insanının sanatsal dinsel yaratımı açısından bu çağın en ilginç yerleşmelerinden bazılarıdır.


    Diğer Cevaplara Gözat
    Neolitik Nedir

    Sunum İçeriği

    1. Sayfa
    Anadolu ArkeolojisiGSB 109 Doç. Dr. Billur Tekkök Güz 2006

    2. Sayfa
    Neolitik evre Anadolu’nun değişik yerlerine göre farklı Doğuda 11.bine dek uzanan kültür zinciriDicle ve Fırat nehirleri havzasında Nevali Çori (Diyarbakır), Göbekli Tepe (Urfa)ve Çatal Höyük (Konya ovası) ve Hacılar (Burdur)

    3. Sayfa
    Neolitik EvrimTarımın keşfiBir bölgede tüm yıl yerleşik yaşama imkanıSosyal toplum olarak kadın ve erkeğin rolleriAçık yerleşim alanlarında kerpiç mimari örnekleri

    4. Sayfa
    Neolitik Kültür ve Kazılar

    5. Sayfa
    Epipaleolitik-erken Neolitik Evre 11.binGöbekli Tepe Urfaya 25 km mesafede)

    6. Sayfa
    Göbekli TepeCa14 tarihleme ile İ.Ö. 11. bin Avlanan ve toplamacı bir kültürün henüz seramik evresi yokTaş işçiliği organize olmuş bir topluluğun işareti ve bu grubun beslenme yaşamı idame ettirme şekli avlanma şeklinde olmalı

    7. Sayfa
    Neolitik AnadoluNevali Çori (Diyarbakır) Fırat nehri havzasında 490 m yükseklikte 8.bin akeramik evre (seramiğin kullanılmadığı evreye ait)Küçük kilden elle yapılmış figürinler sunu olarak adanmışEv döşemesi altına kafatası gömme geleneğine sahip bir kültür

    8. Sayfa
    Çatalhöyük İ.Ö. 7.bin

    9. Sayfa
    Ev içi mezar

    10. Sayfa
    Kalkolitik evreYoğun köy yaşamıüretim ve metalin ilk kullanılmaya başladığı dönem

    11. Sayfa
    Bronz Çağı Troia Kuzey göçleri Yeni Ege kültürleri

    12. Sayfa
    Troia evreleri

    13. Sayfa


    14. Sayfa


    15. Sayfa


    16. Sayfa


    17. Sayfa


    Cevap Yaz Arama Yap

    Admin

    • 2015-10-17 03:21:58

    Cevap : Kalkolitik (Bakırçağ/Neolitik) Nedir ?
    Adini tasin yanisira bakir kullanimindan da alan Kalkolitik Çag, kültür tarihinde ilk ön kent kültürlerinin basladigi dönem olarak bilinir. Yeni veriler, madenin ilk islenmesinin Neolitik Çag'in Çanak Çömleksiz evresinde basladigini ortaya koymussa da, kullaniminin çesitlenmesi ve yayginlasmasi bu dönemde gerçeklesmistir. MÖ yaklasik 5.000-3.000 yillari arasina tarihlenen Kalkolitik Çag, Ilk, Orta ve Son olmak üzere üç asamada incelenir. Geliskin tarim ve hayvancilik, insanin sosyal yapisindaki degisimleri giderek çabuklastirmistir. Yöneticiler, din adamlari, çesitli zanaatçilar gibi farkli gruplarin yanisira anitsal mimari, savunma ve sulama sistemleri, uzak mesafe ticareti ile lüks/prestij maddelerinin ticareti gelismistir. Bu gelisim sonucu, Anadolu'da, söz konusu çag yerlesme yerlerinin sayisinin 852'ye ulastigi görülür. Önemli merkezler arasinda, batidan doguya, Bakla Tepe (Izmir), Liman Tepe (Izmir), Hacilar (Burdur), Beycesultan (Denizli), Ikiztepe (Samsun), Alisar (Yozgat), Domuztepe (Adana), Yumuktepe (Içel) Arslantepe (Malatya), Degirmentepe (Malatya), Girikihaciyan (Diyarbakir) sayilabilir.

    ERKEN KALKOLİTİK ÇAĞ
    Geç Neolitik dönemde yaşanan yangınlardan sonra ileri üretici dönem denen Kalkolitik dönem başlamıştır. Bu dönemin en önemli özelliği taş aletlerin yanısıra bakırın da kullanılmaya başlamasıdır. İkinci belirgin özellik ise özgün bezemeli kaplardır. Kalkolitik Çağın ilk evresi olan Erken Kalkolitik’te nüfus artışıyla birlikte yerleşim yerlerinde de bir artış görülmektedir. Önemli yerleşim yerleri arasında Hacılar, Kuruçay, Can Hasan, Köşkhöyük, Yümüktepe, Tülintepe, Norşuntepe, Korucutepe, Samsat ve Tilkitepe sayılabilir. 
    Bu dönemin en önemli yerleşim merkezini oluşturan Hacılar, Geç Neolitik’te geçirdiği yangından sonra tekrar kurulmuştur. Oldukça kalın kerpiç duvarlardan oluşan dikdörtgen planlı evler ilk kez kapı ve pencerelere sahiptir. Duvarları bezemeli, nişli, içinde dikili taşlar bulunan ortak kutsal mekanlar tekrar ortaya çıkmıştır. Yerleşme dışı gömülere rağmen ev içi gömülerin son temsilcilerine de yine burada rastlanmaktadır. Tüm cesetler hoker durumunda gömülmüştür. Gerçek anlamdaki mezar hediyelerine de bu gömülerde rastlanmıştır. Hacılar’a ait en karakteristik özellik açık renk zemin üzerine yapılan kahve yada kırmızı renkli geometrik desenlerle bezenmiş kaplardır. Bu seramikler tüm Yakın Doğu ve Ege’nin en özgün sanatının ürünüdür.

    GEÇ KALKOLİTİK ÇAĞ
    İkinci evreyi oluşturan geç kalkolitik dönem kabaca M.Ö. 4. bine tarihlenir. Anadolu bu dönemde büyük olasılıkla Boğazlar üzerinden gelen göçlere sahne olmuştur. Buna bağlı olarak nüfus artmış ve yeni yerleşim yerleri ortaya çıkmıştır. Artık Anadolunun bütününde homojen bir kültürden söz etmek söz konusu değildir. Göçlerle gelen etkiler sonucu eski ince kap formlarının yanında onlardan tümüyle farklı, siyah zemin üzerine beyaz boya ile yapılmış çizgilerle bezenmiş yeni kap çeşitleri ortaya çıkmıştır. Daha önceki gerçekçi Anatanrıça figürinlerinin aksine son derece soyut, fakat yine Anatanrıçayı ifade eden, mermerden yapılma idoller yaygınlaşmıştır. 
    Küçük kutsal alanlardan başka ortak tapınaklar bulunmamaktadır. Genel olarak sadece bebekler ev içlerine gömülmüştür. Yetişkinler ise yerleşim dışına gömülmektedir. Halk tarım ve hayvancılıkla yaşamını sürdürmekte, zaman zaman avcılık ve balıkçılıkta yapmaktadır. Maden kullanımıyla ilgili olarak ticaret oldukça yaygınlaşmıştır.
    Neolitik Nedir

    Sunum İçeriği

    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.