Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Ökaryot hücre tipine sahip canlı tûrlerine beş örnek veriniz

Ökaryot hücre tipine sahip canlı tûrlerine beş örnek veriniz sorusunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz?
Lise

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    KasgarlıMahmud

    • 2021-06-17 08:52:35

    Cevap : Lise Ökaryot hücre tipine sahip canlı tûrlerine beş örnek veriniz sorusunun cevabı;

    Ökaryot Hücre Nedir ve Özellikleri Nelerdir

    Ökaryotik hücreler, membrana bağlı iyi tanımlanmış bir çekirdeğe ve diğer membrana bağlı organellere sahip oldukları için yapı olarak kompleks olan ve işlev gören hücrelerdir. "Ökaryot" terimi, "gerçek" anlamına gelen "eu" ve "çekirdek" anlamına gelen "karyon" Yunanca kelimelerden türetilmiştir. Bu ilerlemeler sayesinde ökaryotik hücreler, prokaryotik hücrelere göre daha karmaşık işlevleri yerine getirebilirler.

    Ökaryotik hücrelerin genel özellikleri;

    Ökaryotik hücrelerin boyutu, çap olarak 10-100 um arasında değiştiğinden prokaryotik hücrelerden önemli ölçüde daha büyüktür.

    Ökaryotik hücrelerin şekli, hücre tipine göre önemli ölçüde değişir. Bazı hücreler, Amip gibi pleiomorfiktir, bazıları ise bitki hücreleri gibi tanımlanmış bir şekle sahiptir. Hücrelerin şekli, çevresel faktörlerden ve diğer işlevsel adaptasyonlardan oldukça etkilenir.

    Ökaryotik hücreler, çok sayıda zara bağlı organellere ve iyi tanımlanmış çekirdeğe sahip daha gelişmiş bir hücresel organizasyona sahiptir.
    Ökaryotik hücrelerin genetik materyali DNA'dır ve doğrusaldır ve birden fazla replikasyon kaynağına sahiptir.

    Ökaryotik hücrelerin çekirdeği, karmaşık bir nükleer zarla çevrilidir. Çekirdekteki kromozomlar, prokaryotların dairesel kromozomlarının aksine doğrusal kromozomlar oluşturmak için histon proteini ile komplekslenir.

    Bazı ökaryotik hücrelerde bulunan hücre duvarı selüloz veya diğer karbonhidratlardan oluşur.

    Maya hücreleri gibi bazı ökaryotik hücreler mitoz veya fisyon yoluyla eşeysiz olarak çoğalırken, diğer hücreler cinsel olarak çoğalır.

    Ökaryotlar genel olarak bitki, hayvan, mantar ve Protista olarak dört gruba ayrılırlar. Ancak protista grubu aslında bitki, hayvan ve mantar olarak sınıflandırılamayan canlıları bir arada toplayan bir grup olduğu için bazı biyologlar tarafından kabul görmez ve yerine daha küçük gruplar tanımlarlar.

    Çok çeşitli ökaryotik hücre tipi olmakla beraber hayvan ve bitkilerin en yaygın ve iyi bilinen çeşitleri olduklarından ökaryot yapısının anlaşılması için iyi bir başlangıç noktası oluştururlar. Ancak mantar ve çoğu protistanın hayvan ve bitkilerden önemli farklılıkları vardır.

    Hayvan hücresi

    Hayvan hücresi, hayvanların dokularını oluşturan bir ökaryotik hücre tipidir. Hayvan hücreleri diğer ökaryotlardan (özellikle bitki hücrelerinden) belirgin bir farklılık gösterir; hücre duvarı ve kloroplastları yoktur ve kofulları daha küçüktür. Hücre zarı esnek olduğundan hayvan hücreleri çeşitli şekillere girebilir ve fagositik bir hücre, başka cisimleri içine alabilir. Ayrıca bitki hücresinden farklı organelleri vardır. İnsan hücreleri biyolojik olarak ökaryotik hücrelerle aynı kategoriden sayılırlar.

    Bitki hücresi

    Bitki hücreleri, diğer ökaryotik organizmaların hücrelerinden oldukça farklıdır. Özellikleri;

    Tonoplast adlı bir zarla çevrili büyük bir merkezî kofulun hücrenin turgorunu (hücre zarının hücre duvarına yaptığı basıncı) düzenler ve sitozol ile bitkinin öz suyu arasında moleküllerin hareketini kontrol eder.

    Selüloz, protein ve çoğu zaman ligninden oluşmuş hücre duvarı, protoplastlar tarafından hücre zarının dışına yerleştirilir. Buna karşın bakterilerin hücre duvarları peptidoglikandan, mantarlarınkiyse kitinden oluşur.

    Plasmodesmata, hücre duvarındaki gözenekleri birbirine bağlayarak her bir bitki hücresinin ona bitişik hücrelerle haberleşmesini sağlar. Bu, mantarlarda görülen hif ağından farklıdır.

    Plastitler, başlıca hücre içi organellerdir. Çeşitli biyokimyasal tepkimeler içlerinde gerçekleşir. Ayrıca besin depolamak için kullanılırlar. Fotosentezin yapıldığı kloroplastlarda bulunan klorofil, bitkilere yeşil rengi verir.

    Kamçısı (flagellası) olmayan bitkilerde (örneğin iğne yapraklılar ve çiçekli bitkiler) hayvan hücrelerinde bulunan sentrioller de bulunmaz.

    Mantar hücresi

    Mantar hücreleri en çok hayvan hücrelerine benzerler. Hayvan hücrelerinden farklılıkları;

    Hücre duvarı kitinden oluşmuştur.

    Hücreler birbirinden daha az ayrışmışlardır. Gelişmiş mantar türlerinin hücreleri septum denen gözenekli bölmelerden oluşurlar. Bunlardan sitoplazma, organeller ve bazen çekirdek geçebilir. Koenosit olarak adlandırılan septumlu türlerde organizma, aslında tek bir dev hücredir. Basit mantarlarda böyle bölmeler yoktur.

    Yalnızca en ilkel mantarlar, chytridiomycota bölümünde yer alanlar kamçılılardır.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.