Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Oluşumlarına göre göller

Oluşumlarına göre göller kaça ayrılı kısaca

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    mountaingoat

    • 2020-12-10 11:01:48

    Cevap :

    1) Doğal Göller

    Yeryüzünde çeşitli iç ve dış kuvvetler tarafından oluşturulmuş çanakların, sularla dolması sonucu meydana gelmiş göllerdir. Doğal göller oluşumuna göre beş gruba ayrılır. Bunlar;

    a)Tektonik Göller;

    Yerkabuğu hareketleri sırasında oluşan senklinal alanları ile ve kırılma sonucu çöken graben sahalarına suların dolması sonucu oluşan göllerdir. Doğu Afrika’daki Tanganika ve Nyasa gölleri, Sibirya’da Baykal Gölü, Ürdün – İsrail sınırındaki Lut Gölü, bu türden oluşmuş göllere birer örnektir.

    b)Volkanik Göller;

    Volkanik patlamalarla oluşmuş krater, kaldera ya da maarların suyla dolması sonucunda oluşurlar. Volkan konisinin zirvesindeki küçük çukurda oluşan göle krater, volkan konisinin ikinci kez patlaması sonucu açılan geniş çukurda oluşan göle kaldera, volkanik gaz patlamaları sonucu açılan çukurlarda oluşan göllere ise maar gölleri adı verilir. Dünya’da Japonya, Endonezya, İtalya ve Türkiye gibi volkanik faaliyetlerin yaşandığı ülkelerde bu tür göller görülür.

    c) Karstik Göller;

    Kalker, jips kaya tuzu gibi eriyebilen kayaçların bulunduğu karstik bölgelerde obruk, dolin gibi erime sonucu oluşan çukurların tabanında suların birikmesi sonucu oluşurlar. Bu göllerin çapları genelde 200 – 300 metreyi derinlikleri 100-150 metreyi bulabilir.

    Dünya’nın en tipik karstik gölleri arasında Yunanistan -Makedonya sınırındaki Presba Gölü, Arnavutluk – Makedonya arasındaki Ohri Gölü ile Arnavutluk-Karadağ arasındaki İşkodra Gölü gösterilir.

    d)Buzul Gölleri;

    Buzulların aşındırmasıyla oluşan çanakların sularla dolması sonucu meydana gelir. Buzul göllerine “sirk gölleri” adı verilir.

    Kanada, Finlandiya, Norveç ve Danimarka gibi ülkelerde çok sayıda buzul aşındırması sonucu oluşmuş birçok göl bulunmaktadır. Hatta  Finlandiya’ya  “bin bir göller ülkesi” denmektedir.

    e)Set Gölleri;

    Akarsu vadisi veya koy, körfez gibi yerşekillerinin önünün herhangi bir kütle ile kapanması sonucu oluşmuş göllerdir. Set oluşurken kütle hangi yolla meydana gelmişse, göl de o adla anılır (Heyelan, alüvyal, volkanik ve kıyı set gölleri)

    2)  YAPAY GÖLLER

    Elektrik enerjisi elde etmek, sulama yapmak ve içme suyu sağlamak için bazı akarsuların önü bir setle kapatılır. Böylece setin gerisinde biriken sular baraj göllerini oluşturur. Ülkemizde çok sayıda baraj gölü vardır. Keban, Sarıyar ve Atatürk baraj gölleri bu tür göllerimizin en önemlileridir.



    Diğer Cevaplara Gözat
    Oluşumlarına göre göller

    Sunum İçeriği

    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.