Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Ömer seyfettin çakmak hikayesinin zaman türü nedir

yani şimdiki zaman mı geçmiş zaman mı o manada soruyorum

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Zeus

    • 2020-12-10 06:06:54

    Cevap : Zaman: Olaylar iki eski arkadaşın birbiriyle karşılaşmasıyla başlayıp mahkemede bitmektedir. Zaman türü olarak BİLİNEN GEÇMİŞ ZAMAN'dır..

    Bknz: Bilinen Geçmiş Zaman

    Mekân: Hikayedeki olaylar Anadolu'daki küçük bir kasabada geçmektedir.

    Anlatıcı: Olaylar her şeyin öncesi ve sonrasını bilen hakim anlatıcı tarafından anlatılmıştır.


    Karakterler:

    İboş: Kara kaşlı, kara gözlü çok kuvvetli genç bir adamdır. En ufak hakkını kimsede bırakmamasıyla meşhurdur. Arkadaşı gibi o da göç etttikleri Anadolu'yu sevmez.

    Mıstık: Kirli sarı yüzünde mavi gözleriyle dikkat çeken genç bir adamdır. O da Rumeli'den Anadolu'ya gelmiştir. Uzun zaman sonra karşılaştığı arkadaşının çakmağını çalar. Hırsız, onursuz ve yalancıdır.

    Hakim: Ak sakallı bir adamdır.


    Özeti:

    Makedonya'dan çıktıkları günden beri görüşmeyen iki hemşehri Mıstık ve İboş bir Anadolu kasabasındaki derede karşılaşırlar. Bu karşılaşmadan çok mutlu olan iki eski dost hasret giderirler, sohbete başlarlar.

    Rumeli'deki eski günlerini yâd eden eski arkadaşlar Anadolu'yu pek beğenmemektedirler.  Sohbet esnasında İboş tütün kesesiyle  nikel bir çakmak çıkarır ve arkadaşından tütün sarmasını ister. Bir saatten fazla sohbet eden arkadaşlar beğendikleri tütünden on sigara sarıp içerler. Kalkarlarken İboş aranır, taranır ama bir türlü çakmağını bulamaz.

    Mıstık'a çakmağının onda olup olmadığını sorar.  Ne kadar ısrar ettiyse de Mıstık çakmağı almadığını söyler. Halbuki  çakmağı Mıstık çalmıştır. İboş, çok sinirlenmiştir iki eski arkadaş bir çakmak yüzünden karşı karşıya gelir.

    İboş Rumeli'de en ufacık hakkını bile kimsede bırakmamasıyla, haksızlığa uğradığında sonuna kadar hakkını aramasıyla meşhur biridir. İşin peşini bırakmaz, Mıstık'ı mahkemeye vereceğini söyler. Mıstık da arkadaşına iftira iddiasıyla namus davası açacağını söyler. İki arkadaş kasabadaki  mahkemenin yolunu tutar. Mahkemede hakime yemin ederek çakmağı çalmadığını söyleyen Mıstık davayı kazanır.

    Karara çok sevinen Mıstık'tan hakim, 10 kuruş mahkeme parası ister. Beyninden vurulmuşa dönen Mıstık aslı astarından pahalı gelen çakmağı arkadaşının suratına fırlatır.


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.