yeniSitemize hoş geldin. Sorularını bize sorabilir anında cevaplarını alabilir hemen bir sürü arkadaş edinebilirsin. Hadi hemen kayıt ol sorularının cevabını ve okulundaki arkadaşlarını bul. Ücretsiz Üye Ol
Kânûn-i Esâsî (Osmanlı Türkçesi: قانون اساسى) Fransızca Loi constitutionelle çevirisi olarak kullanılan Osmanlıca terkiptir. "Temel Kanun" ya da Anayasa anlamındadır. Osmanlı Devleti'nin ilk ve son anayasası 23 Aralık 1876'da ilan edilmiş, 1878'de II. Abdülhamit tarafından askıya alınmış, 24 Temmuz 1908 ihtilali sonucunda yeniden yürürlüğe girmiş ve kısmen 20 Nisan 1924 tarihine kadar yürürlükte kalmıştır.
Osmanlı Devleti'nde 23 Aralık 1876’de I. Meşrutiyet ilan edilerek.. - Yazıya Git..
18. yy ISLAHATLARI (GERİLEME DÖNEMİ) ( 1699-1792)
PADİŞAHLARI
III.AHMET 1703-1730I.MAHMUT 1730-1754III.OSMAN 1754-1757III.MUSTAFA 1757-1774I.ABDULHAMİT 1774-1789III.SELİM 1789-1807Lale Devri (1718 - 1730)
Pasarofça Antlaşması ile batının üstünlüğünü kabul edildi.. lale devri pasarofça ile başlar 1730'da Patrona Halil isyanına kadar sürer bu dönem bir zevk ve eğlence dönemi olarak bilinmekle birlikte önemli yeniliklerin yapıldığı bir dönem oldu.Lale Devri’nde;Avrupanın üstünlüğü kabul edildi ilk kez fransada pariste geçici elçilik.. - Yazıya Git..
İSİM TAMLAMALARI
Bir ismin anlamca daha iyi belirtilebilmesi için, başka bir isimden yardım alarak birlikte kullanılmasına isim tamlaması denir.
İsim tamlamalarında birnci isim tamlayan ( belirten ), ikinci isim ise tamlanan ( belirtilen ) adını alır.
ÖRNEK:
Çocuğun bisikleti Tamlayan Tamlanan Çocuk maması Tamlayan Tamlanan Tahta oyuncak Tamlayan Tamlanan
Dört çeşit isim tamlaması vardır. 1. Belirtili isim tamlaması: Belirtili isim tamlamalrında.. - Yazıya Git..
İstiklâl Marşı, şekil özellikleri açısından bir nazımdır. Dokuz dörtlük ve bir beşlikten oluşmaktadır. Dikkat edilirse kırk bir mısra olduğu görülür. Bu da "Allah bir daha bu millete İstiklâl Marşı yazdırmasın." diyen Akif'in, bu marşı bağımsızlığımıza bir nazarlık olarak yazdığı düşüncesini akla getirmektedir.Şiirde her kıtanın mısralarının kendi aralarında kafiyeli olduğunu görürüz. Sadece onuncu kıtada dördüncü dize serbesttir. İstiklal Marşı Kafiye Düzeni1. Kıta: -cak sesleri, zengin kafiye.2. Kıta: -lâl sesleri, zengin.. - Yazıya Git..
İstiklal Marşının İçerik Özellikleri
Tema (Ana Duygu): Vatan, millet, bayrak sevgisi ve bağımsızlık tutkusu, Türk Milleti’nin ölmeyeceği ve sonsuza kadar yaşayacağı inancı.Konu: Kurtuluş Savaşı, Türk tarihi, Türk ulusunun bağımsızlık uğruna neler yapabileceği, bağımsızlığın kazanılmasından duyulan coşku ve heyecanAna Düşünce: Vatanımızı, milletimizi ve bayrağımızı sevmeli; bağımsızlık uğruna canımızı seve seve feda etmeliyiz.Dil ve Şekil bakımından şiire Hakim Olan Düşünce: “Kuvvet, güven duygusu, sağlamlık ve.. - Yazıya Git..